Cervikalni polip - vrste


Od benignih promena koje se javljaju na grliću materice, treba obratiti pažnju na cervikalni polip koji često srećemo pri kolposkopskim pregledima. Polipi se javljaju pretežno u cervikalnom kanalu i predstavljaju hiperplaziju cervikalne sluzokože.

Vidljivi su obično i golim okom, a kolposkopski možemo da utvrdimo njihovu strukturu. Cervikalni polipi proliferišu iz endocervikalne sluznice i sastoje se od centralno postavljene vezivno-tkivne strome oivičene cilindričnim epitelom. Često je prisutno i zapaljenje.

Ponekad na površini polipa primećuje se skvamatozni epitel, što je veoma retko i takav nalaz je sumnjiv. Kada se na polipima jave maligne promene, one nastaju iz metoplastičnog skvamoznog epitela koji je istog embrionalnog porekla kao i cilindričan. Zbog toga je veoma bitno izvršiti kolposkopski pregled, kako bi utvrdili da li u strukturi polipa ima skvamatoznog epitela.

Endocervikalni polip
, kao što smo rekli, štrci iz cervikalnog kanala i vidi se njegov okrugao ili izdužen sluzav vrh. Premazivanjem rastvorom sirćetne kiseline pojačava se crvena boja polipa i njegova površina ima izgled ektopije, ali se ne vide pojedinačni kapilari.

Polipi pokriveni skvamoznim epitelom razlikuju se od napred opisanih tek posle premazivanjem sirćetnom kiselinom. Njihova površina je glatka, ne vide se resice i kapilari, a Schillerova proba je negativna, jer je skvamatozni epitel u veoma tankom sloju.

Podeli tekst:

Specijalista ginekologije i akušerstva poreklom iz Kuvajta koji je već 10 godina aktivni saradnik Stetoskopa, što potvrđuje gotovo 12.000 odgovorenih pitanja iz ginekologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde