Erosio veraDo pravog defekta na epitelu vaginalne porcije može doći iz više razloga.

Najbezazlenija su traumatska oštećenja i inflamatorni procesi, dok su mnogo ozbiljniji uzroci atipični poremećaji i maligni procesi koje grlić materice može da ima.


Kod inflamatornih procesa, usled promena na krvnim sudovima dolazi do poremećaja u ishrani tkiva, a samim tim do nekroze i razaranja skvamoznog epitela vaginalne porcije. Nastale promene na grliću su u vidu malih erozija, oko kojih se nalazi zapaljeno tkivo. Kod traumatkih i zapaljenskih procesa erosio vera jodni test je negativan, kao i Chrobakova proba, a posle uzročne terapije promene zaceljuju.

Kod pravih erozija i malignim promenama na epitelu, pored defekta epitela vidi se i razlika između nivoa erozije i okolnog tkiva, kao i bedemasta ivica. Na samoj eroziji vide se nepravlni kapilari, a bedemasta ivica ima ponekad stklasto-slaninast izgled, tipičan za maligne procese. U ovakvim slučajevima proba Chombakovom sondom je obično pozitivna, pa se dijagnoza mora postaviti histološki - biopsijom.

Podeli tekst:

Specijalista ginekologije i akušerstva poreklom iz Kuvajta koji je već 10 godina aktivni saradnik Stetoskopa, što potvrđuje gotovo 12.000 odgovorenih pitanja iz ginekologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde