Kome je potrebna estetska korekcija nosa?

Kako je nos najuočljiviji element na licu, nezadovoljstvo zbog oblika ili funkcionalnosti, motiviše pacijente da se odluče za operaciju ili promenu.

Estetska korekcija nosa je često izvođena procedura u plastičnoj hirurgiji koja se može koristiti za ispravljanje oblika i veličine nosa, za uklanjanje nazalnih polipa ili ožiljaka, za smanjenje izbočina, za sužavanje mosta i nozdrva. Može se izvoditi i kod odraslih i dece. 

Estetska korekcija nosa je namenjena uklanjaju nedostataka ili vraćanju simetrije na nosu, kako bi celokupan izgled lica bio podmlađeniji, srazmerniji i lepši. Postoji nekoliko načina koji efikasno mogu da utiču na pobojšanje izgleda nosa. 

Najčešći razlozi za estetsku korekciju nosa

Hirurška korekcija nosa

Nos je fokusna tačka na licu osobe i razumljivo je da bi mnogi ljudi želeli da ga izmene ako nisu zadovoljni njegovim oblikom ili veličinom.

Nezadovoljstvo izgledom nosa može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući:

 • Sama struktura nosa nije estetski ugodna - to može biti zbog nasleđene osobine ili povrede (npr. slomljen nos);
 • Ugao između čela i nosa možda nije odgovarajući u odnosu na druge crte lica (npr. široko postavljene oči);
 • Postoji asimetrija između jedne strane lica u poređenju sa drugom.

Korektivna rinoplastika – plastična operacija nosa

Rinoplastika je hirurška procedura kojom se preoblikuje nos. Može da ispravi širok spektar problema, uključujući poteškoće sa disanjem, asimetriju lica ili estetske nesavršenosti.

Rinoplastika je najčešća operacija u plastičnoj hirurgiji lica i uz pomoć nje, trajno se može promeniti izgled nosa. Najčešća indikacija za rinoplastiku je nezadovoljstvo izgledom nosa, kako sa estetske, tako i sa funkcionalne tačke gledišta:

 •  Funkcionalna rinoplastika se koristi za poboljšanje disanja i smanjenje hrkanja kod pacijenata sa apnejom u snu.
 • Esteska rinoplastika se koristi za poboljšanje izgleda nosa. Vrh nosa može biti podignut ili spušten, sužen ili proširen i može imati ženstveniji ili muževniji izgled. Korekcija je često neophodna zbog traume, urođenih mana ili prethodne operacije.

Rinoplastika je preporučljiva osobama koje imaju problema sa disanjem i pate od devijacije nosa. Takođe, i osobe koje nisu zadovoljne veličinom ili oblikom nosa, mogu da se podvrgnu ovoj proceduri, u cilju da imaju lepši i srazmerniji nos. Korektivna rinoplastika je hirurški metod. Podrazumeva hirurško preoblikovanje strukture hrskavice i kostiju u nosu, kako bi se dobio što bolji oblik. 

Cilj rinoplastike je stvaranje nosa prirodnog izgleda koji odgovara strukturi lica, uspostavljanje ravnoteže i stvaranje privlačnijeg profila. Postupak se može obaviti na jednoj ili na obe strane nosa. Rinoplastika, ili preoblikovanje nosa, može poboljšati izgled i funkciju nosa. Ova operacija može da reši različite probleme kao što su:

 • Nos je prevelik ili u nesrazmeri sa drugim crtama lica;
 • Nozdrve su previše široke ili uske;
 • Grba na mostu nosa;
 • Kvrga na vrhu nosa;
 • Uvećani vrh nosa (antrostomija);
 • Raširene nozdrve.

Korekcija nosa se ne preporučuje pacijentima koji su mlađi od 18. godina, jer se u tom periodu završava formiranje strukture nosa. U slučaju deformacija i otežanog disanja, lekar će odrediti da li se operacija može izvesti pre navršenih godina ili će se pacijent podvrći septoplastici.

Septoplastika – korigovanje nosne pregrade