Subkutana mastektomija sa rekonstrukcijom dojki – sve što treba da znate

Ako vam je dijagnostikovan rak dojke ili je procenjeno da imate predispozicije za obolevanje, sigurno se pitate koje su najbolje opcije lečenja. U nekim slučajevima, vaš lekar može preporučiti subkutanu mastektomiju. Ova vrsta operacije uključuje uklanjanje celog ili dela tkiva dojke i rekonstrukciju pomoću drugih metoda kao što su implantati ili ekspanderi tkiva, čime se zadovoljava estetski izgled dojke, a sprečava nastanak ozbiljnog oboljenja.

Subkutana mastektomija - oporavak

Šta je subkutana mastektomija?

Subkutana mastektomija sa rekonstrukcijom dojke je procedura kojom se uklanja deo ili celo žlezdano tkivo dojke, dok koža, areola i bradavica ostaje netaknute, a zatim se rekonstruiše preostalo tkivo dojke pomoću implantata. Takođe, ako postoji genetska opterećenost - ciste za koju se smatra da će se pretvoriti u tumor ili ako već ima sumnjivih promena, tada se promene uklanjaju i na njihovo mesto se plasira implatant ispod mišića. Rez se nalazi ispod grudi, sa lateralne strane dojke. Ova metoda je ujedno i terapijska i preventivna, a svakako dijagnostička. Rez je jedva vidljiv, a rezultat su zdrave i lepe grudi, što je najbitnije – zdrav organizam iz kog su otklonjene promene.

Ako odlučite da uradite obe procedure, one će se desiti u različito vreme (bilo jedna za drugom ili u razmaku od nekoliko meseci).

Kada je neophodna subkutana mastektomija?

Subkutana mastektomija radi se u sledećim slučajevima:

  • Kada postoji opterećenost organizma u smislu pojava cisti i promena u dojkama koje mogu dovesti do obolevanja od raka dojke;
  • Dijagnostikovan vam je rak dojke i procenenjo je da ste kandidat za subkutanu mastektomiju;
  • Imali ste lumpektomiju (uklanjanje dela dojke);
  • Imali ste delimičnu mastektomiju

Najveći benefiti subkutane mastektomije

Prednosti subkutane mastektomije sa rekonstrukcijom dojke uključuju:

  • Postupak je manje invazivan od tradicionalne mastektomije;
  • Vreme oporavka je brže nego kod tradicionalne procedure;
  • Bradavica i areola su očuvani, što smanjuje rizik od gubitka osećaja;
  • Može se otkloniti tkivo na kome je tumor, a da žena nema izgled amputirane dojke, već je i estetska potreba zadovoljena.

Žene koje se odluče za ovu vrstu operacije često to čine jer žele više kontrole nad svojim izgledom nakon operacije i osećaju da će se oporaviti brže nego da su bile podvrgnute invazivnoj proceduri poput aksilarne disekcije ili lumpektomije uz terapiju zračenjem.

Šta se dešava tokom potkožne mastektomije sa operacijom rekonstrukcije dojke?

Subkutana mastektomija je vrsta operacije kojom se uklanja tkivo dojke ispod kože, dok bradavica i areola ostaju netaknuti. Ova procedura se može uraditi zajedno sa rekonstrukcijom dojke kako bi se stvorio novi izgled grudi.

U ovoj vrsti operacije, hirurg će napraviti rez oko vaše bradavice i dole u ​​tkivo dojke ispod vaše kože. Hirurg će zatim ukloniti što je moguće više kancerogenog tkiva pre nego što zatvori rez šavovima.

Potpuna potkožna mastektomija se može preporučiti ako imate ekstenzivno širenje tumora izvan samo jednog područja dojke. Na primer, može se koristiti ako postoji više od 1 cm tumora u bilo kojoj polovini vaše dojke ili ako ima 2 cm ili više bilo gde u gornjim spoljašnjim kvadrantima vaših grudi (prednje-bočne oblasti).

Ako ipak razmišljate o delimičnoj subkutanoj mastektomiji — i stoga još uvek sačuvate deo ili ceo kompleks bradavice/areole — ista će zavisiti od toga koliko maligniteta ih okružuje: da li su potpuno okruženi malignitetom ili da li ima 1 cm izvan njih u bilo kom pravcu; onda bi umesto toga mogla biti prikladna delimična subkutana mastektomija. 

Međutim, nasuprot tome, bez obzira na to koliko se ove strukture pojavljuju spolja tokom palpacije (opipanja) od strane hirurga pre operacije; u njima i dalje mogu ostati mikroskopske maligne ćelije zbog kojih bi ipak bilo neophodno potpuno uklanjanje!

Preporučeni ostanak u bolnici

Ako imate delimičnu mastektomiju i rekonstrukciju dojke, bićete u bolnici jedan dan. Ako je to puna mastektomija sa ili bez rekonstrukcije dojke, takođe ćete ostati jedan dan.

Drenovi se nose nakon operacije i uklanjaju se nakon nekoliko dana. Obavezan je svakodnevni dolazak kod hirurga.

Sa kim se posavetovati o toku lečenja?

Vaš hirurg će biti osoba koja će obaviti operaciju rekonstrukcije dojke kao i mastektomiju. Lekar koji je specijalizovan za operaciju rekonstrukcije dojke je plastični hirurg koji će biti zadužen da se uveri da se zaceljenje odvija kako treba i da vam je prijatno kako sve izgleda nakon što je operacija završena.

Ako imate bilo kakvih pitanja o tome šta možete da očekujete pre ili posle ove vrste operacije, konsultujte se sa svojim hirurgom, jer su sve informacije važne za vaše ozdravljenje. Nema previše pitanja kada je reč o medicinskim procedurama!

Da li ostaju ožiljci nakon mastektomije sa operacijom rekonstrukcije dojke?

Tokom operacije, rezovi se postavljaju ispod grudi, sa lateralne strane dojke. Dobijeni ožiljci će vremenom izbledeti i ne bi trebalo da budu previše primetni

Svakako su manje vidljivi nego da ste imali rez preko cele dojke tokom tradicionalne mastektomije bez rekonstrukcije. Pošto nema potrebe za velikim otvorom da bi se uklonio sav tumor, manje je napetosti na tim šavovima kada se sve zaleči — što znači da je manje opterećenje i na zidu grudnog koša!

Period oporavka

Teško je dati konkretan vremenski okvir za oporavak nakon mastektomije. Vaš hirurg će o tome razgovarati sa vama tokom prve konsultacije. Zavisi od vrste operacije, koliko je limfnih čvorova uklonjeno, da li su uklonjeni krvni sudovi i da li je urađena rekonstrukcija ili ne. Period oporavka može biti različit za svakog pacijenta i svaku stranu tela (desnu i levu).

Jedna od najvećih prednosti ove procedure je to što je manje bolna od drugih vrsta mastektomija. Pošto se manje tkiva uklanja ispod kože, biće manje bola nakon operacije. I dalje ćete morati da mirujete tokom oporavka, ali nećete morati previše da se odmarate jer nivo bola neće biti veoma visok. Nakon operacije, pacijenti se često brzo kreću kroz proces oporavka bez većih problema ili zastoja na tom putu.

Cilj subkutane mastektomije sa rekonstrukcijom dojke je uklanjanje kancerogenog i tkiva za koje postoji predispozicija da se razvije malignitet, uz očuvanje što je moguće više prirodnog oblika vaših grudi. Postupak se obično radi za žene kojima je dijagnostikovan inflamatorni rak dojke ili lobularni karcinom, koji su najčešći oblici neinvazivnog raka dojke.

Ako razmišljate o subkutanoj mastektomiji sa kozmetičkom rekonstrukcijom, razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je ovaj pristup pravi za vas i koje opcije bi vam mogle biti dostupne. Ovo je rešenje koje vam omogućava da i u najtežim situacija zadržite svoje zdravlje i lepotu. Tumor će biti u potpunosti otklonjen, a vi nećete biti bez dojke ni minute.

Podeli tekst:

Dr Branko Rudić je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju dr Rudića među najtraženije plastične hirurge na našim prostorima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde