Povećanje grudi naprednim silikonima – sve što treba da znate

Nema sumnje da su silikonski implantati u poslednjih nekoliko godina postali najpopularniji izbor za povećanje grudi. Silikonski implantati su mekani, prirodni i sigurni, deluju lepo na svakom obliku tela. Dostupni su u različitim oblicima i veličinama i mogu se koristiti za ispravljanje različitih deformiteta ili asimetrije grudi.

Napredni silikoni daju sjajne rezultate, a najveći benefit jeste dekolte koji izgleda podmlađenije, sa većim i zategnutijim grudima. Postoji mnogo vrsti silikona, ali kada birate najbolje za sebe, onda izaberite poslednju generaciju silikona koji imaju prirodan efekat. 

Povećanje grudi silikonskim implantatima

Benefiti naprednih silikona

 • Mogućnost oblikovanja - silikonski gel je savitljiv i može se oblikovati u različite oblike koji najbolje odgovaraju tipu tela svake žene i željenom ishodu procedure.
 • Silikonski gel unutar naprednih implantata je veoma sličan tkivu ljudskog tela. Silikonski implantati ne sadrže nikakve štetne hemikalije ili boje koje bi mogle izazvati alergijske reakcije ili druge probleme.
 • Implantati od silikonskog gela imaju malo ili nimalo komplikacija i mogu da traju i do 20 godina bez zamene.
 • Sam silikon telo ne apsorbuje i on ne izlazi iz implantata. 
 • Savremeni silikoni se prilagođavaju obliku grudi, elastični su, pružaju realan osećaj pokreta i dodira.

Napredni silikoni pružaju prirodni osećaj. Implantati za grudi punjeni silikonskim gelom su jedan od najpopularnijih tipova operacije povećanja grudi. Oni su sigurni, pouzdani i imaju mnoge prednosti. Glavna prednost je što izgledaju prirodno i pružaju sasvim realan osećaj. Nema potrebe da brinete da će pući ili curiti. Grudi su meke, glatke i savršeno oblikovane.

Kome su namenjeni implantati?

Silikonski implantati se preporučuju ženama koje su dojile decu i žele da povrate oblik grudi. Preporučuju se osobama koje su nezadovoljne veličinom svojih grudi, pa im izgled grudi narušava samopouzdanje. Žene se često odlučuju za povećanje grudi zbog izražene asimerije ili deformiteta. 

Takođe se mogu koristiti u slučajevima kada je došlo do oštećenja dojke usled povrede ili traume. Silikonski implantati obično ne izazivaju imunološke reakcije ili druge probleme koji se mogu javiti kod drugih vrsta implantata kao što su fiziološki ili gumeni implantati.

Povećanje grudi naprednim silikonima PREPovećanje grudi naprednim silikonima POSLE

Korekcija asimetrije dojki

U cilju postizanja simetrije, moguće je koristiti silikonske implatante. Postoji nekoliko različitih tehnika za postizanje simetrije, a uglavnom se operacija povećavanja grudi kombinuje sa operacijom podizanja grudi. 

Uspešno se može rešiti operacijom i problem simetrije uzrokovan Polandovim sindromom, koji karakteriše slaba razvijenost grudnog koša, nedostatak žlezdanog tkiva i manje bradavice. Iako se još uvek ne zna uzrok ovog sindroma, on se uspešno koriguje implatantima koji odgovaraju telu. U većini slučajeva, potrebno je prethodno širenje kože, je uglavnom postojeći prostor premali za ubacivanje implatanata.

Rizici

Rizici od silikonskih implantata uključuju:

 • Degradacija silikonske školjke usled habanja tokom vremena;
 • Infekcija na mestu ugradnje implantata;
 • Iritacija uzrokovana formiranjem ožiljnog tkiva oko implantata (kapsularna kontraktura);

Da bi se izbegli ovi rizici, potrebno je izabrati proverenu kliniku sa iskustvom, i izabrati savremene silikone 7. ili 8. generacije. 

Retke komplikacije uključuju:

 • Tup bol u bradavicama;
 • Otok na bradavicama koji prolazi u roku do dve nedelje;
 • Pojava manjih cisti u žlezdanom tkivu;
 • Problemi sa dojenjem.

Preoperativna priprema

Kako izgleda prvi pregled? Vaš lekar će prikupiti sve potrebne podatke i porazgovarati sa Vama o tome kako želite da izgledaju Vaše grudi. Na ovom pregledu će se od vas tražiti i anamnestički podaci, kako bi se utvrdilo da li ste na nešto alergični, da li ste preležali određenu bolest ili se trenutno lečite od neke bolesti, da li uzimate neke lekove i da li ste imali do sada hirurške zahvate. 

Da bi se dobila kompletna slika pacijenta, potrebno je razgovarati i o tome da li je neko u porodici bolovao od raka dojke.

Operacija

Postoji nekoliko tehnika postavljanja silikona, kako bi se dobili različiti željeni rezultati. Danas žene mogu da se podvrgnu operaciji povećanja grudi kako iz estetskih, tako i iz medicinskih ili rekonstruktivnih razloga. 

Postoje četiri tehnike, gde razlikujemo: 

 1. Inframamarni rez (radi se ispod tkiva dojke);
 2. Periareolarni rez (oko areole bradavice);
 3. Transaksilarni rez (kroz pazuh ili bok);
 4. Transumbilikalni rez (kroz pupak).

Operacija traje do 3h, uglavnom i manje, a radi se pod anestezijom. 

Pre operacije Posle operacije

Oporavak

Nakon operacije, doktor će Vam preporučiti da se odmarate i da izbegavate fizičke aktivnosti u periodu od mesec i po dana. Sve vreme se nosi kompresioni grudnjak, kao zaštita. 

Bol i otok su normalna pojava nakon operacije, pa se preporučuju lekovi protiv bolova, koje će Vam preporučiti Vaš doktor. Potpuni oporavak se očekuje nakon dva meseca. 

Tokom oporavka, moguće je osetiti zatezanje, bol mišića, neugodnost. Simptomi su najviše izraženi tokom prve nedelje, a kako vreme odmiče, bol se smanjuje. 


Podeli tekst:

Dr Branko Rudić je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju dr Rudića među najtraženije plastične hirurge na našim prostorima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde