Ginekomastija

Ginekomastija je jednostrano ili obostrano povećanje dojki muškarca, obično se javlja tokom neonatalnog perioda i prisutna je kod oko 70% dečaka u pubertetu. Regresija nastaje za 1 - 2 godine.

Uzrok nastanka


Uzroci mogu biti:

 • endokrini (primarni hipogonadizam sa oštećenjem Leydigovih ćelija, hiperprolaktinemija, hipo i hipertireoza)
 • tumori (Leydigovih ćelija, adenom ili karcinom nadbubrega sa sekrecijom estrogena)
 • sistemske bolesti (ciroza jetre, uremija, oporavak posle pothranjenosti)
 • lekovi (androgeni, hCG, cimetidin, digitalis, estrogeni, methyldopa, reserpin, spironolakton)
 • idiopatski (nepoznat uzrok).

Karakteristike


Pravu ginekomastiju treba razlikovati od: lipoma, neurofibroma i karcinoma. Ove promene su obično unilateralne, bolne i ekscentrične, dok ginekomastija karakteristično počinje u subareolarnoj regiji i uvećava se koncentrično. Takođe, ginekomastiju treba razlikovati od uvećanja grudi kod gojaznih osoba, u kojih se ne palpira tkivo mlečnih žlezda - pseudoginekomastija. Kod bolesnika sa ginekomastijom povećan je rizik za nastanak maligniteta. 

Lečenje


Ukoliko su uzrok ove promene lekovi, sprovodi se prekidanje njihovog uzimanja. Kod nekih bolesnika mogu biti od pomoći antiestrogeni (tamoxifen i clomiphen citrat). Mamoplastika se predlaže kao terapija kod bolesnika sa izraženim dojkama, iz kozmetičkih razloga i kod bolesnika sa fibroznim promenama usled dugotrajne ginekomastije, zbog mogućnosti maligne alteracije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Stefan 19.08.2022

  Imam 12 godina i imam Ginekomastiju u levoj dodjii.Bio sam na ultrazvuku i rekli su mi da se to pojavljuje kod nekih dečaka u pubertetu,da nestaje posle puberteta,a da može i da ostane.Pa bih želeo neki savet šta bi trebao dalje da radim.Hvala u napred.


 2. sramota me je 05.07.2022

  Imam 13 godina ne znam sad da li je ovo od puberteta ili ginekomastija ja imam vece grudi i kada idem na bazene nosim majcu i kupam se sa njom jer me je stid sto imam vece dojke od ostale dece u skoli bi me zezali za grudi kada trebamo da se presvlacimo u svlacionici i nikad skoro ne skidam majcu samo pred roditeljima jer mi se i brat i sestra rugaju sto imam vece grudi...voleo bih da se to nekako smanji pomocu nekih vezbi za grudi ...


 3. stefan 05.07.2021

  Postovanje. Zbog dugog niza godina uzimanja sterodia dobio sam ginekomastiju. 2016 god, pre toga sam 3 godine prstao sa uzimanjem kao i do dan danas, nalaz je glasio: Obostrano centralno u dojkama - retroareolarno - ultrasonografski detektabilni znaci ginekomastije, bez UZ diferencije susp. solidnih lezija. U aksilama obostrano LN - dimenzija do 1.4 x 0.8, debljine korteksa do 0.3, sa ehogenim hilusom - njpre po tipu reaktivne hiperlacije. Zanima me cena bez skrivenih troskova sa svim pregledima, analizama itd.., oprostite sto pricam kao laik, mislim na vadjenje zlezde kako se problem ne bi ponovio.


 4. bojan 13.03.2020

  imam ginekomastiju odprilike od svoje 12 god, a sad imam 47 g, da li mogu operisati u drzavnoj ustanovi preko zdravtvenog osiguranja?


 5. Marko 28.05.2018

  Hteo bih da pitam da li ginekomastiju mogu besplatno da operisem, imam 20 godina? Trebalo je da operisem sa 17, ali su mi u zadnjem momentu rekli da moram da sacekam 20 godina. Trazio sam po internetu i iznad 18 godina se placa, ipak bih hteo vas da pitam ako mozete da mi odgovorite. Hvala


 6. poverljivo 13.10.2017

  Poštovani, nakon korišćenja manje doze antipsihotika primetio sam da mi se javila blaža ginekomastija. Metoten je lek. Pročitao sam da je moguće ginekomastiju izlečiti korišćenjem leka Tamoksifen, pa me zanima da li postoji interakcija između ova dva leka, pošto i dalje pijem Antipsihotik.


 7. Ne smem da dam ime 22.03.2016

  Pozz ja sam u pubertetu (imam 13) i od svoje 11 sam primetio da mi grudi rastu (ne bradavice one su ok) imam 62kg sto znam da nije dobro ali polako skidam prosle nedelje sam imao 64 sada me zanima da li je i ono ginekomastija i ako jeste kako se leci ako je od gojaznosti sta da uradim da nestanu?


 8. Dragoslav 05.06.2014

  Pozdrav svima. Ja sam dragoslav i imam ginekomastiju od 7-8 razreda osnovne skole. U pocetku su moje grudi bile slabo izrazene, ali kako je vreme prolazilo, one su se sve vise i vise povecavale. U periodu srednje skole, bradavice su bile skroz ispupcene, a masno tkivo oko njih pomalo uvecano. Bio me je stid od svega toga i stalno sam se skrivao. Leti nisam isao na kupanje, kada sam i otisao, na peskiru sam sipao hladnu vodu iz frizidera i pre nego da stignem na plazu, gde nema nikog polio sam se hladnom vodom, bradavice bi se skupile od hladnoce, a ja bi brze bolje otrcao i usao u reku. Uvece, kada bih krenuo u setnju bradavice bih lepio selotejp-trakom kako se ne bi videlo ispupcenje kroz majcu. I tako, sve u svemu, od 7-8 razreda osnovne, pa sve do danas, a sada sam 3 godina na fakultetu, ja sam se skrivao i detinjstvo i malodost su mi prosli u skrivanju. Ove godine sam se operisaom, tacnije pre nekih 10-etak dana. Nosim elastican zavoj koji sluzi, kako su mi rekli, da se ne bi pojavio hematom. Prilikom previjanja, video sam kako izgledaju grudi sada. Velika promena, hiljadu puta bolje nego sto je bilo. Ja sam nov covek. Jedva cekam da zivim zivot normalno i bez srama. Svakom bih preporucio da ne ceka ni jedan trenutak, vec da, posle iscrpnih kontrola, koje u drzavnim institucijama traju i do 2 meseca, obave operaciju i krenu u sasvim novi zivot.


 9. Dragan 19.07.2010

  Postovani,
  imam 14 uskoro 15 godina i imam problem sa levom dojkom narasla mi je nekada se smanji ali se uvek vrati. Pocela je da mi raste pre oko mozda 3 meseca oblik je kako se meni cini kao okrugla plocica. Nadam se da cete uspeti da mi date neke korisne savete i informacije o mom problemu.
  S postovanjem


 10. Patrik 10.06.2010

  Postovani, imam 16 skoro 17 godina i pre oko 2 godine su mi naprasno porasle bradavice (iskljucivo bradavice, nista oko njih) nadao sam se da ce proci, ali od toga nista. Nisam isao kod specijaliste jer mi je bilo neugodno i sramotno (iako je on najstrucnija osoba koja mi moze pomoci) u zadnje vreme sam citao o tome i koliko sam shvatio imam problem sa ginekomastijom. Smatram da je vazno da napomenem da se bradavice ponekad smanje, ali na moju zalost samo na kratko. Radio sam skoro krvnu sliku i sve je u redu sto se toga tice. Zanima me vase misljenje i da li mozete da mi date neki koristan savet, mozda preporucite neki lek ili preparat ili date neke upute sta da radim dalje, i posto sam jos u pubertetu (, ali ne zadugo) da li postoji sansa da se samo povuce. Posto me je sramota da idem kod doktora, a bavim se sportom redovno i nemam problema sa tezinom, nadam se da cete uspeti da mi date neke korisne savete i informacije o mom problemu. S postovanjem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde