Transfer masti

Transfer masti kao nova procedura | Proces prenosa masti | Donorne regije i rezultat

Prenos masti je postupak pri kojem lekar prenosi masnoću iz jednog dela tela u drugi. Cilj je estetski - preoblikovati područje u koje lekar ubrizgava mast. Najpre, postupak uključuje liposukciju za izdvajanje masti, obradu masti, a zatim okretanje i ponovno ubrizgavanje prečišćene masti u željeno područje.

Transfer masti podrazumeva korišćenje sopstvenog masnog tkiva (umesto sintetičkih filera), za popunjavanje bora, obraza i jagodica, kao i uvećanje usana i drugih delova tela.

Transfer masti kao nova procedura

Transfer masti je savremena procedura koja s godinama sve više dobija na popularnosti - kako zbog prirodnih, lepih rezultata koje pruža, tako i zbog različitih prednosti koje nudi u odnosu na ostale procedure. Ljudi koji nisu zadovoljni konturom i volumenom lica, dojki, zadnjice, kukova ili stomaka - jednostavnom procedurom mogu da prebace sopstvenu masnoću na ova područja i poboljšaju izgled oba dela tela.

Prenos masti privlačan jer je sama procedura minimalno invazivna. Transferom se mogu poboljšati:

 • volumena i jedrina lica,
 • oblik i veličina zadnjice,
 • oblik i veličina dojki,
 • udubljenja u dojkama ili stomaku.

Oblasti koje se često koriste za sakupljanje masti nazivaju se donorne regije, a uključuju bokove, stomak i butine. Te zone mnogi doživljavaju "problematičnim područjima", jer često imaju obilne i masne džepove. Liposukcijom ovih zona, smanjuju se problematična područja i poboljšava se kontura tela. Pacijenti mogu zahtevati injekcije masti i na druga područja, poput šaka, lica, dojki i zadnjice. Prenos masti se smatra jednom od boljih novih tehnika u rekonstrukciji dojke, jer koristi sopstvena tkiva, za razliku od implanta.

Postupak prenosa masti

Doktor skuplja masnoću s jednog dela tela, pere je i pročišćava, a zatim je pažljivo ponovo ubrizgava specijalno izrađenim, tupim iglama u područja koja zahtevaju povećanje i oblikovanje.

Faze prenosa masti

1. Berba ćelija masnog tkiva pomoću liposukcije

Pacijent i hirurg određuju mesta za uklanjanje masti. Zatim se napravi mali rez na mestu gde će se masnoća ukloniti pomoću vakuuma snage u špricu . Za pažljivo izvlačenje masti koristi se umetnuta kanila prikačena na špricu, koristeći sterilnu tehniku.

2. Prečišćavanje, priprema za prenos i plasman ćelija masnog tkiva

Kada doktor dobije dovoljno masti iz donorne oblasti, obrađuje je kako bi se pripremile ćelije masnog tkiva za prenos u male špriceve koje će koristiti za ubrizgavanje masti na ciljana područja tela. Moguće je korišćenje centrifuge tokom prečišćavanja, prečišćavanje putem sedimentacije ili postupak filtracije za uklanjanje nečistoća pre injekcije.

3. Plazman - transplantacija - ćelija masnog tkiva

Poslednja faza podrazumeva pripremu željene regije. Tanka i tupa igla se obično provlači nekoliko puta kroz područja koje treba uvećati ili oblikovati. Svaki put kada provuku kanilu ili iglu, pažljivo polažu liniju paketa masnih tkiva u ravni prirodnog tkiva. Zatim se ovaj postupak ponavlja, sve dok se ne postigne željena korekcija, stvarajući mrežu transplantovane, preseljene masti. Određeni hirurzi predlažu masiranje kalemljenih područja kako bi se dobila dobra kontura.

Transfer masti možete uzeti u obzir ukoliko želite da:

 • revidirate ožiljke,
 • poboljšate konture tela,
 • podmladite lice i šake,
 • popunite neravnine i udubljenja u telu,
 • rekonstruišete dojke,
 • sakrijete primetne znakove postojanja implantata dojke,
 • dobijete punoću i jedrinu jagodica,
 • popunite linije i udubljenje između obraza i donjih kapaka,
 • povećate obim pesnisa sopstvenim mastima.

Donorne regije i rezultat

Neophodnu masnoću, lekar obično se uzima sa unutrašnjeg dela butine ili stomaka.

Donor regija se nakon aspiracije, po potrebi i dogovoru, tretira ultrazvučnom, vazerskom i laserskom liposukcijom u cilju dobijanja boljeg skupljanja kože i prirodnijeg estetskog rezultata. Aspiriran jarbol se obrađuje centrifugiranjem, ispiranjem i filtriranjem.

Rezultat je čisto tečno masno tkivo koje je spremno za injekciju. Tako dobijena mast se ubrizgava tamo gde je potrebno. Ravnomerno se raspoređuje u željenom području preciznim ubrzgavanjem, u malim količinama, tako da zdravo tkivo okružuje ubrizgana mast. Ovo osigurava da presađena masnoća ostane u kontaktu sa susednim tkivima koja mora opskrbiti hranjivim sastojcima i kiseonikom.


Podeli tekst:

Spec. dr med. Lazar Pajević je specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde