Abdominoplastika - zatezanje stomaka

U današnje vreme smo više izloženi nekritičnoj i neredovnoj konzumaciji nekvalitetne hrane raznih vrsta, sa posebnim naglaskom na proizvode brze hrane. Teško je zadovoljiti ideale lepote kojima težimo. Čak i ako se izborite sa viškom kilograma, višak kože može ostati na različitim delovima tela. Najprimetniji višak kože je u predelu trbuha.


Šta je abdominoplastika?


Abdominoplastika predstavlja zahvat plastične hirurgije kojim se uklanja višak kože iz područja trbuha sa zatezanjem mišića trbuha. Višak kože i masnog tkiva u predelu trbuha često predstavlja veliko estetsko i psihičko opterećenje, a svakako može dovesto do značajnih zdravstvenih problema.

Opuštanje kože stomaka i gomilanje masti često se javlja nakon trudnoće i porođaja kod žena ali i nakon značajnog gubitka telesne težine kod muškaraca i žena. Osim viška kože, tu se javlja i problem ispupčenosti prednjeg trbušnog zida zbog istegnutosti i razmaknutosti prednjih pravih rektalnih mišića. Ponekada se mogu javiti i kile prednjeg trbušnog zida kao posledica oslabljenih slojeva prednjeg trbušnog zida ili bele linije.

Višak kože na stomaku se ne može ukloniti vežbanjem ili kozmetičkim tretmanima, a često ni liposukcija, kao metoda uklanjanja masnih naslaga, nije rešenje. 

Zahvat kojim se delotvorno uklanja višak kože i masnog tkiva sa stomaka, zatezanje mišića prednjeg trbušnog zida i vraćanje u normalan oblik naziva se dermolipektomija i abdominoplastika.

Operativni zahvat


Abdominoplastika je hiruški zahvat kojim plastični hirurg zateže trbušne mišiće i uklanja višak kože. Reč je o metodi kojom se zatežu mišići i koža čitavog trbušnog zida.

Kako bi ožiljak nakon ove operacije bio što manje primetan, on se pozicionira u bikini zoni. Prema načelima estetske hirurgije, rana se šije najkvalitetnijim i najfinijim koncima. Nakon perioda od pola godine do godinu dana u najvećem broju slučajeva ožiljak gotovo u potpunosti izbledi. 

Ukoliko kod pacijenata istovremeno postoji i slabost muskulature trbušnog zida, ona se dodatno zateže i ojačava posebnim šavovima. 

Sa tehničkog aspekta, u rukama iskusnog i veštog hirurga, ovaj zahvat ne predstavlja veći problem, te se može isvesti relativno brzo i uspešno. Sam zahvat je nešto zahtevniji za pacijenta, što se posebno odnosi na postoperativni oporavak. Pacijent tada treba disciplinovano i pažljivo da se pridržava uputstava hirurga. 
Zbog relativno opsežnog operacijskog područja, bitno je da pacijent miruje prvih 7 do 10 dana. 

Abdominoplastika se ne preporučuje pacijentkinjama koje u budućnosti planiraju trudnoću, kako se problem viseće i opuštene kože trbuha ne bi ponovo javio. 


Nakon nekoliko meseci, po prolasku najzahtevnije faze oporavka, moguće je napraviti određene manje korektivne zahvate. Tada je moguće neke detalje dodatno oblikovati, kako bi se postigao maksimalni efekat. Jedan od takvih zahvata je i liposukcija trbuha, struka i slabinskog dela, čime se dodatno poboljšava izgled.

Mini abdominoplastika


Osim standardne metode, postoji i tzv. mini abdominoplastika, koja dolazi u obzir kod pacijenata sa viškom kože samo u predelu ispod pupka (regija donjeg trbuha). Ova vrsta abdominoplastike je manjeg opsega od standardne metode, te je prati i lakši oporavak.

Podeli tekst:

Hirurg dr Aleksandar Đoković je načelnik i osnivač hiruškog odeljenja Hirurgije dr Đoković. Specijalista opšte hirurgije. Višegodišnje iskustvo u privatnoj i državnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde