Mastopeksija- podizanje spuštenih dojki


   Mastopeksija je medicinski naziv za proceduru hiruškog podizanja  dojki. U ovom postupku hirurg podiže i preoblikuje grudi kako bi one dobile čvršći izgled. Operacijom se takođe uklanja višak kože oko grudi i smanjuje veličina obojenog kruga oko bradavice. 

Sa starenjem grudi izgube svoju elastičnost i čvrstinu. Trudnoća, dojenje kao i varijacije u telesnoj težini takođe utiču na ovaj proces. 

Ako želite da povećate veličinu grudi moguće je izvesti istovremeno povećanje grudi implantima i mastopeksiju

  Razlikuju se osnovna 3 tipa spuštenih grudi

  • ptoza sa hipertofijom žlezde (velike i spuštene grudi)
  • ptoza sa atrofijom žlezde (male, “ispraznjene” i spuštene grudi)
  • ptoza sa normalnom ili blago uvećanom žlezdom

   Priprema za operaciju   

Pored standardne preoperativne pripreme preporučuje se i ultrazvučni pregled dojki ili mamografija. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji

Na doktoru je da preoperativno ustanovi stepen opuštenosti dojki, položaj bradavica, eventualne asimetrije, stanje istegnutosti kože i njen kvalitet u celini, eventualno prisustvo strija, veličinu, oblik i konzistenciju dojke, odnos žlezdanog i masnog tkiva, oblik i širinu grudnog koša i zapravo izgled cele telesne figure. 

Stepen opuštenosti dojke može se odrediti na više različitih načina:

  • I stepen ptoze (mala) – bradavica je u nivou inframamarne brazde, ili malo ispod
  • II stepen ptoze (srednja) – bradavica je do 3cm ispod nivoa brazde
  • III stepen ptoze (velika) – bradavica je preko 3cm ispod nivoa brazde

  Vaš hirurg će Vam predložiti koja tehnika je najbolja za postizanje željenih rezultata. 

   Hiruške metode   

  • Tehnika sa rezom u oliku “sidra“ (obrnuto T), koja podrazumeva da će ožiljak imati 3 komponetne: kružni deo oko areole, vertikalni deo na donjem polu dojke dužine 5-8cmm i horizontalni deo u inframamarnoj brazdi 5-10 cm.
  • Takozvana Vertikalna tehnika, kao i cikumvertikalna, koja podrazumeva da će ožiljak imati samo kružni deo oko areole i vertikalni deo na donjem polu dojke.
  • Periareolarna tehnika, koja podrazumeva da će ožiljak biti samo krug oko areole. 

Hirurzi obično pokušavaju da postave rezove na delove dojke gde će biti manje vidljivi. 

   Oporavak   

Pacijent nakon operacije ostaje u bolnici 1-2 dana. Preporučuje se nošenje posebnih grudnjaka naredne 4 nedelje. Konci se skidaju 10-20 dana od operacije.  Bol i osećaj zatezanja su prisutni prvih nekoliko dana i regulišu se analgeticima. Dojke su u manjoj ili većoj meri otečene, napete, tvrđe, a mogu se javiti i modrice. 

Ponekad je izgled dojki u početku neprirodan, ali tokom vremena on zadobija željeni oblik. Koža oko rezova na nekim mestima može biti naborana, ali se i ona vremenom izravna, dok ožiljci vremenom blede.   

Zakažite pregled kod plastičnog hirurga popunjavanjem Kontakt forme u nastavku.


Podeli tekst:

Hirurg dr Aleksandar Đoković je načelnik i osnivač hiruškog odeljenja Hirurgije dr Đoković. Specijalista opšte hirurgije. Višegodišnje iskustvo u privatnoj i državnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde