Mastopeksija- podizanje spuštenih dojki

Mastopeksija je medicinski naziv za proceduru hiruškog podizanja  dojki. U ovom postupku hirurg podiže i preoblikuje grudi kako bi one dobile čvršći izgled. Operacijom se takođe uklanja višak kože oko grudi i smanjuje veličina obojenog kruga oko bradavice. 

Prilikom  intervencije podizanja grudi postoji mogućnost ugradnje implantata, čime se dobijaju punije i veće grudi, a kontura postaje kakvu ste želeli. Ako želite da povećate veličinu grudi moguće je izvesti istovremeno povećanje grudi implantima i mastopeksija. 

Cene variraju od individualnih potreba pacijentkinje, i u zavisnosti od toga da li se radi samo mastopeksija, ili kombinovano sa ugradnjom silikona i korekcijom bradavica. Zbog toga vas ova procedura može koštati između 2.500 i 5.000 eura.

Pre operativnog zahvata je neophodno otići na pregled specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske medicine. Sve potrebne informacije možete dobiti na Stetoskopu, popunjavanjem onlajn zahteva ili pozivom na broj 063 687 460.

Kod svih žena grudi se vremenom opuštaju

Tokom života, grudi gube elastičnost, koža postaje opuštena, gubi se volumen. Iako se opuštene grudi vezuju za žene sa većim grudima, to je zapravo rezultat procesa starenja kod svih žena, bez obzira na veličinu grudi. To su neminovni znaci starenja, a osim toga mogu biti posledica trudnoće, dojenja, velikog gubitka težine ili genetski nasleđene.

Razlikuju se osnovna 3 tipa spuštenih grudi

  • Ptoza sa hipertofijom žlezde (velike i spuštene grudi)
  • Ptoza sa atrofijom žlezde (male, “ispraznjene” i spuštene grudi)
  • Ptoza sa normalnom ili blago uvećanom žlezdom

Dobra priprema pre operacije je ključna

Pored standardne preoperativne pripreme preporučuje se i ultrazvučni pregled dojki ili mamografija.

Na doktoru je da preoperativno ustanovi stepen opuštenosti dojki, položaj bradavica, eventualne asimetrije, stanje istegnutosti kože i njen kvalitet u celini, zatim eventualno prisustvo strija, veličinu, oblik i konzistenciju dojke, odnos žlezdanog i masnog tkiva, oblik i širinu grudnog koša i zapravo izgled cele telesne figure. 

Stepen opuštenosti dojke može se odrediti na više različitih načina:

  • I stepen ptoze (mala) – bradavica je u nivou inframamarne brazde, ili malo ispod
  • II stepen ptoze (srednja) – bradavica je do 3cm ispod nivoa brazde
  • III stepen ptoze (velika) – bradavica je preko 3cm ispod nivoa brazde

Postoje tri načina za zatezanje dojki

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji.  Vaš hirurg će Vam predložiti koja tehnika je najbolja za postizanje željenih rezultata. Hirurzi obično pokušavaju da postave rezove na delove dojke gde će biti manje vidljivi. 

  • Tehnika sa rezom u oliku “sidra“ (obrnuto T), koja podrazumeva da će ožiljak imati 3 komponetne: kružni deo oko areole, vertikalni deo na donjem polu dojke dužine 5-8cmm i horizontalni deo u inframamarnoj brazdi 5-10 cm.
  • Takozvana Vertikalna tehnika, kao i cikumvertikalna, koja podrazumeva da će ožiljak imati samo kružni deo oko areole i vertikalni deo na donjem polu dojke.
  • Periareolarna tehnika, koja podrazumeva da će ožiljak biti samo krug oko areole. 

Oporavak traje do 6 nedelja

Oporavak od operacije podizanja grudi može biti poslednja stvar na umu prilikom donošenja odluke o korekciji grudi. Međutim, umesto da se o tome misli naknadno, to mora biti podjednako važna stvar, kao što je važan izbor oblika grudi, izbor hirurga, ili metode kojom će intervencija biti izvedena. Na kraju, odgovarajući odmor i oporavak je ono što će osigurati postizanje željenog rezultata.

Pacijentkinja nakon operacije ostaje u bolnici 1-2 dana. Preporučuje se nošenje posebnih grudnjaka naredne 4 nedelje. Konci se skidaju 10-20 dana od operacije.  Bol i osećaj zatezanja su prisutni prvih nekoliko dana i regulišu se analgeticima. Dojke su u manjoj ili većoj meri otečene, napete, tvrđe, a mogu se javiti i modrice. 

Ponekad je izgled dojki u početku neprirodan, ali tokom vremena on zadobija željeni oblik. Koža oko rezova na nekim mestima može biti naborana, ali se i ona vremenom izravna, dok ožiljci vremenom blede.   


Podeli tekst:

Hirurg dr Aleksandar Đoković je načelnik i osnivač hiruškog odeljenja Hirurgije dr Đoković. Specijalista opšte hirurgije. Višegodišnje iskustvo u privatnoj i državnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde