Urasla dlaka


Pilonidalna bolest (pilonidalni sinus, urasla dlaka) kli­nički se objašnjava kao drenira­jući sinus ili akutna gnojna ko­lekcija u području trtice. U osnovi, radi se o cisti u kojoj se nalazi gomila dlaka.

U literaturi preovlađuje stav da su polinidalne ciste stečene (a ne urođene), obzirom da je u najvećem broju slučajeva uzrok gnojenja iritacija i urastanje dlake u dubokim strukturama sa infekcijom kao posledicom.


Ko je kadidat za urastanje dlaka?

U preko 90% slučajeva obole muškarci, a pogotovo su u riziku oni s izraženom dlakavošću na interglutealnoj brazdi, u trtičnom dijelu leđa. Bolest se obično prvi put javi u pubertetu kada se rast dlaka i aktivnost lojnih žlijezda pojačavaju.


Simptomi

Pilonidalna cista je obično asimptomatska sve dok se ne inficira i zagnoji. Kada se jave simptomi su slični znacima akutnog apscesa,  to jest lokalizovane gnojne infekcije.

Osim  toga na koži postoji najcesce otok, i crvenilo, a ista je bolna na dodir. Pri dodiru i pritisku iz otvora na koži izlazi gnoj, a moguće i da se pojave i dlake i različit ćelijski detiritus.

Upalni proces može se smi­riti ili dalje napredovati s najčešćim završetkom – spo­ntanim probojem gnoja kroz kožu ili hirurškim putem – incizijom i drenažom. 

Nakon drenaže, gnojenje može u potpunosti prestati. Ipak, češće se povremeno dre­nira („curi”) kroz jedan ili više sinusnih otvora na trtičnom di­jelu tijela (kičme).


Komplikacije i lečenje

Pri pregledu nalazimo jedan ili više fistuloznih kanala, najčešće u središnjoj liniji, rjeđe ekscentrično u koži na krstima. Često se mogu primetiti dlake koje proviruju iz sinusnoga kožnog otvora. Sonda se može uvesti kroz otvor u cistu u dubi­nu od nekoliko milimetara do više centimetara.

Dijagnoza je jasna – očevi­dna. 

Postoje, doduše, klinička stanja koja liče na ovu bolest, ali ih je lako isključiti. 

Prepo­ručuje se sinusografija – re­ndgensko snimanje šupljine ci­ste da bi se ocenila ekstenzivnost procesa i eventualna ko­munikacija s okolnim organi­ma, prvenstveno debelim crevom, što značajno mijenja dija­gnozu, lečenje i prognozu.

Nelečene pilonidalne infe­kcije mogu se razviti u višestr­uke, dugotrajno drenirajuće si­nuse, a izuzetno retko nastaju maligne promene.

U akutnoj fazi lečenje se sastoji u ambulantnoj drenaži nakon hirurške incizije. Dakle, cilj je sanirati gnojni proces i često sondom izvaditi uzrok upale – urasle dlake koje delujući kao strano telo održavaju infekciju.

Postoji više vrsta hirurških metoda liječenja, a suština je da se oboljelo tkivo mora odstraniti uz, koliko je moguće, poštedu same kože.

Ukoliko postoji komunikacija sinusa i debelog creva onda je operacija teza i komplikovanija  i podrazumeva fistulektomiju, tj. nalaženje i podvezivanje kanala koji povezuje debelo crevo sa sinusom.

Ukoliko komunikacija ne postoji operacija je mnogo lakša i podrazumeva exciziju tj. hirurško isecanje bolesnog, upaljenog tkiva. 

Posle uklanjanja obolelog tkiva možemo se odlučiti za otvorenu ili zatvorenu metodu. To najčešće zavisi od jačine upale.

Razlika je u tome da nakon otvorene metode pacijent dolazi na svakodnevna previjanje dvadesetak dana, dok nakon zatvorene metode rana mnogo brže zaraste, ali postoji mogućnost recidiva tj. povratka  bolesti.


Zakažite pregled kod plastičnog hirurga popunjavanjem Kontakt forme i rešite svoj problem sa uraslom dlakom.


Podeli tekst:

Hirurg dr Aleksandar Đoković je načelnik i osnivač hiruškog odeljenja Hirurgije dr Đoković. Specijalista opšte hirurgije. Višegodišnje iskustvo u privatnoj i državnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde