Aerobik

Zahvaljujući aerobik vežbanju, fitnes je doživeo veliku popularnost u svetu. Aerobik podrazumeva vežbe izdržljivosti, vežbe snage (obično težinom svog tela ili malim opterećenjem) i vežbe gipkosti. Postoji mnogo vrsta aerobnog treninga, pogotovu u skorije vreme, kada se zavisno od vrste muzike koja se primenjuje ili od pomagala, pa i od kreativnosti instruktora (trenera), razvijaju programi vežbanja.

Danas su u svetskim fitnes centrima najpopularnija dva programa

Aerobik hi&low, koji značajno sagoreva masti i razvija aerobne sposobnosti. Obzirom da se u ovu vrstu treninga mogu uklopiti i vežbe snage (obično za mišiće stomaka i zadnjice), a obavezno vežbe istezanja na kraju treninga, ovaj način vežbanja razvija tonus i gipkost mišića. Aerobik hi&low poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, pa se i korist kao deo kardio-fitnesa.

Nekad i danas

Nekada popularni «jazzercise» danas je zamenio dance aerobik, i to kao plesni aerobik sa elementima modernog plesa i kao aerobik sa elementima orijentalnog plesa, koji je zaista izuzetno popularan u poslednje vreme. Plesni aerobik prati muzika koja olakšava savladavanje napornih vežbi. Struktura treningaje slična kao kod klasičnog aerobika i sastoji se od zagrevanja (5-10 minuta), aerobnog dela treninga (20-40 minuta) koji sadrži elemente modernog ili orjentalnog plesa i na kraju, sledi obavezno istezanje (10 minuta). Ovakav trening se takođe može upotpuniti vežbama u parteru za jačanje mišića pojedinih regija. Plesni aerobik sagoreva masti i doprinosi gipkosti mišića, pri tome utiče na kardiovaskularni sistem i pojačava kondiciju.

Ova vrsta aerobika je izuzetno dinamična i zanimljiva jer daje slobodu kombinovanja elemenata plesa i skokova, pa uz maštovitost instruktora vežbanja nikada neće biti monotono.

Step aerobik

Step aerobik je koreografski trening sa mnogo koračanja i gibanja, što daje takođe, formu plesu, ali se sve vreme koristi platforma za «penjanje». Platforma se može prilagoditi na nekoliko različitih visina, što omogućava rad vežbačima različite utreniranosti. Trening se sastoji iz više vrsta koraka koji se mogu kombinovati sa radom ruku i uz dodatna malo opterećenje dvoručnih tegova, pa osim izdržljivosti i sagorevanja kalorija, radi se i na tonusu mišića. Postoji veliko interesovanje za ovu vrstu aerobika, koju bodibilderi koriste kao kardio-trening.
Tae bo aerobik sadrži kombinaciju udaraca i tehnika iz različitih borilačkih veština i aerobika. Ovaj trening je praćen muzikom koja nam daje ritam za rad, a pri tome i olakšava naporne vežbe. Nakon aerobnog dela treninga, mogu se raditi vežbe u parteru za tonizaciju trbušnih mišića.


Podeli tekst:

Autor Barbara Jelenković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde