Teen aerobik

Ukoliko ste roditelj tinejdžera, sigurno ste suočeni sa saznanjem da vaše dete provodi svoje slobodno vreme najčešće uz računar, TV, i mobilni telefon. Premalo je danas boravka na suncu i svežem vazduhu, uz loptu ili vijaču. Školski ranac je toliko težak da ga jedva i sami podižete, a časovi fizičkog vaspitanja ne zadovoljavaju potrebe odrastanja, mada, moramo priznati, tinejdžeri ih vešto izbegavaju kad god je moguće.

Uz to još stotinu problema, pogotovu kod devojčica, kao što su bubuljice na licu, pa višak sala koje viri iz farmerica, pa joj je neko na odmoru rekao da se ugojila i ... trista čuda.

Danas Vam predstavljam Teen aerobik, koji sigurno može da učini da se devojčice tinejdžerskog uzrasta osećaju lepim, zdravim i sigurnim u sebe.
Teen aerobik je vrsta aerobika koja je u potpunosti prilagođena devojčicama ovog starosnog doba. Čas je, kao i kod aerobika za odrasle, sastavljen iz tri dela, ali je različit po tempu rada, muzičkoj podlozi i strukturi.

Uvodni deo časa ili zagrevanje

Uvodni deo časa ili zagrevanje je organizovan tako da se rade vežbe koje su deci poznate sa časova fizičkog vaspitanja. Dakle, počinje se u laganom rirmu, sa blagim gibanjem, zatim i koračanjem, uz vežbe za zagrevanje zglobova i većih mišićnih grupa. Ove vežbe imaju zadatak da podignu telesnu temperaturu i pojačaju prokrvljenost mišića, kao i da dovedu kiseonik do njih.
Zagrevanje treba da traje oko deset minuta i završava se kraćim istezanjem.

Glavni deo časa

Glavni deo časa je aerobni deo, a čine ga skokovi koji nisu previše dinamični, koreografske strukture sastavljene od teen-aerobikplesnih koraka, prilagođenih ovom uzrastu, tako da je njihovo pamćenje lako i zanimljivo. Treba voditi računa da se ne optereti kardiovaskularni sistem prebrzim tempom rada, ili preteškim skokovima. Ovaj deo časa ne treba da traje duže od deset minuta, nakon čega se tempo postepeno smanjuje i u sledećih pet minuta se usporava do laganog koračanja.
Muzička podloga za teen aerobik je obavezno ona koju tinejdžeri najviše vole, a trenutno je to svakako R’N’B.

Nakon skokova prelazi se na vežbe na strunjači. Vežbe na strunjači sadrže i vežbe iz korektivne gimnastike, jer tinejdžeri uglavnom imaju problem sa nepravilnim držanjem tela pri sedenju i hodanju, pa se tako ovim aerobikom ne ispravljaju nastali deformiteti, već se sprečava da do njih dođe. Takođe se rade i vežbe oblikovanja, koje pojačavaju tonus mišića i daju lepši izgled celom telu.

Završni deo časa

Završni deo časa ili istezanje je veoma važno kako bi se mišići koji su dugo bili kontrahovani vratili u početno stanje. Pošto su deca mnogo gipkija od odraslih, to je ovaj deo treninga za njih lakši i zanimljiviji. Istezanje se radi postepeno i bez opterećenja mišića i ligamenata, sa elementima kao što su: vaga, sveća, most i drugi, a tinejdžeri ih lako savladavaju.
Pored toga što ova vrsta aerobika razvija motoriku i gipkost, razvija se i osećaj za ritam, uči se pravilno disanje u toku vežbanja, pravilno držanje tela i pravilan hod. Teen aerobik utiče i na mentalno stanje devojčica, jer se osećaju lepše i stiču samopouzdanje. Rad u grupi je vrlo podsticajan, raznija komunikaciju, pa se problemi podele sa grupom u kojoj se vežba i dobije se podrška vršnjaka i trenera što je veoma bitno za tinejdžere.


Dakle, moderno je biti zdrav, i "in" je vežbati "teen".                                                                                                                                                                         
"LEPOTA KOJU POSEDUJETE BIĆE VIDLJIVIJA UZ BOLJE DRŽANJE TELA KOJE POTIČE OD SIGURNOSTI U SEBE. SVAKO KO ULOŽI I NAJMANJI TRUD U FIZIČKU AKTIVNOST, TU SIGURNOST IMA."


Podeli tekst:

Autor Barbara Jelenković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Isidora 25.07.2009

    Da li znate gde se ovo može trenirati?


  2. Bojana 01.02.2009

    Živim u Novom Sadu, i volela bih da idem na teen aerobik. Da li bi mi neko mogao reći gde mogu da se upišem, i da li to uopšte postoji kod nas?


  3. Sanja 05.07.2008

    Ovo je zaista predivan način da se postigne dobra forma i ujedno održi dobro zdravlje! Spoj lepog i korisnog.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde