Fitnes

Većina ljudi se fitnesom bavi da bi vizuelno dobro izgledala. Prvi korak ka odlasku u fitnes centar obično se učini posle viđenja svog odraza u ogledalu. Naravno da nije loše pronaći motiv za vežbanje i u fizičkom izgledu, ali ukoliko sagledamo i neke druge faktore koji utiču na naše zdravlje ili funkcionisanje uopšte, pronaćićemo još mnogo razloga za fizičku aktivnost.

Biti "fit"

Biti " fit", podrazumeva niz korelantnih faktora: dobar fizički izgled, dobro psihičko stanje i funkcionisanje u životnoj sredini. Reč " fitness" je anglosaksonskog porekla i proističe iz reči "fit" koja označava odgovarajuće sposobnosti koje omogućavaju da se telesni zadatak izvrši bez suvišnog napora. U svom širem kontekstu, reč "fit" označava telesni izgled, psihičko stanje, funkcije sistema i ponašanje u životnoj sredini.

Opisati da neko vizuelno izgleda i oseća se "fit" znači prosto konstatovati: "Funkcionišem dobro, dobro izgledam i dobro se osećam." Fitnes programi vežbanja svrstavaju se u red aktivnosti koje, su posebno pogodne za razvoj i održavanje funkcionalnlh i motornih sposobnosti, kao i morfoloških obeležja, dakle, onih dimenzija koje čine suštinu zdravstvenog stanja. Osim toga, oni imaju i mnoga druga obeležja koja im, kod velikog broja osoba različite starosti i pola, daju prednost u odnosu na standardne ciklične aktivnosti. Posebno su značajni programi fitnes-a koji su se predstavili kao kompleksni sistemi vežbanja u kojima su jasno prepoznatljivi sledeći transformacioni ciljevi:
  • razvoj aerobnih sposobnosti (tzv. kardio-respiratorne vežbe);
  • redukcija potkožnog masnog tkiva;
  • oblikovanje pojedinačnih mišićnih grupa u harmoničnu globalnu celinu (odnosno, zatezanje, definicija ili hipertrofija-building);
  • razvoj motornih sposobnosti (snage, fleksibilnosti, i koordinacije u ritmu)
  • učvršćivanje i jačanje svih koštano-zglobnih i tetivnih segmenata lokomotornog sistema
  • unapređenje zdravstvenog stanja
Fitnes sistemi vežbi došli su nam preko okeana, tačnije iz SAD-a, gde su bum doživeli '80-tih godina prošlog veka i njihova popularnost tamo je još uvek u punom jeku. Naše prostore počeli su da osvajaju pre 20 godina kada su se, isprva studljivo, počele da otvaraju teretane koje su u to vreme posećivali muškarci, najviše u želji da nabilduju svoje bicepse i tricepse. Vremenom su fitness počele da otkrivaju i devojke i žene. Kako se popularizovalo saznanje da da iz fitness klubova ne izlaze samo nabildovana, već i zategnuta i lepo oblikovana tela, tako je počela da raste popularnost ove aktivnosti među ženskom populacijom. Fitnes klubovi su počeli da niču jedan za drugim, mešoviti, samo za muškarce, smo za žene, tako da sada, među mlađom populacijom, nije aktuelno pitanje da li vežbaš, već gde vežbaš...
U prilog ovome ide i konstatacija gospodina Josepha Pilatesa,"telesna kondicija ne može se postići ni čežnjivim maštanjem, niti se može kupiti". Zato prionimo na rad.


Podeli tekst:

Autor Barbara Jelenković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde