Šetnja doprinosi zdravlju

Šetnja može da pomogne ljudima da smršaju posebno ako pritom koriste pedometar na osnovu kojeg će odrediti da li su dovoljno prepešačili, objavili su americki naučnici. Stručni tim s Univerziteta u Mičigenu zaključio je da osobe koje svakog dana provedu 20 do 40 minuta u šetnji ne mogu mnogo da izgube na težini, ali je mnogo važnije da je ne povećavaju.

'Sa povećanjem fizičke aktivnosti može se očekivati i određeni zdravstveni napredak u oblastima gde je težina veoma bitan faktor', rekla je Kerolajn Ričardson koja je predvodila istraživanje. 'Veća fizička aktivnost umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje krvni pritisak i pomaže razmenu materija u mišićima prilikom dijete', objasnila je Ričardson.

Istraživanje je obuhvatilo 307 muškaraca i žena koji su nosili pedometar od četiri nedelje do godinu dana. U celoj grupi ispitanika prosečan gubitak težine iznosio je oko 50 grama nedeljno, što je na godišnjem nivou iznosilo 2,25 kilograma. Pored toga, ispitanici su posle godinu dana mogli da povećaju dnevne šetnje za 2.000 do 4.000 koraka. Za prosečnu osobu 2.000 koraka je oko 600 metara.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde