Maligni tumori kože

Operišu se u opštoj ili lokalnoj anesteziji u zavisnosti od velićine tumora. Ukoliko je tumor manjih dimenzija, posle operacije nema bolova i istog dana se možete vratiti svojim redovnim aktivnostima. Operativno lečenje kao patohistološka provera su obavezni za maligne tumore kako bi bili sigurni da je tumor potpuno uklonjen.

Bazocelularni karcinom kože

Bazocelularni karcinom kože - je daleko najčešći tumor kože. Operacijom se postiže potpuno izlečenje, ne primenjuje se hemioterapija niti terapija zračenjem. To je razlog zbog čega postoje stavovi da Bazocelularni karcinom ne zaslužuje naziv carcinom.  Ipak, taj naziv je opravdan jer rast ovog karcinoma ne možemo drugacije zaustaviti osim operacijom. 

 
Ovaj tumor treba na vreme odstraniti kako bi se sprečilo njegovo širenje. Ukoliko raste više godina, može doći do invazije tumora u dublja tkiva, veoma retko do pojave metastaza. Tada zahteva dugotrajno lečenje.

Javlja se kod starijih starosnih grupa, pretežno kod ljudi svetle puti a pojavljuje se na delovima tela izloženim suncu kao što su lice ili šake. Pacijenti obično zatraže pomoć kad primete da imaju “ranicu” koja nikako ne zarasta. Nekada se javlja i u obliku čvorića ili bojom podseća na mladež.
 

Bazocelularni karcinom na licu  Bazocelularni-karcinom-na-licu  Bazocelularni-karcinom-na-vratu

Planocelularni karcinom kože

Planocelularni karcinom kože - je drugi po učestalosti maligni tumor kože. Može se javiti bilo gde na telu, ali je najčešće na glavi i vratu.

Planocelularni-karcinom
 
Javlja se na planu prekanceroza ili ožiljaka od hroničnih rana.Ovaj tumor ima sve karakteristike prave maligne bolesti: na mestu pojavljivanja brz, infiltrativni rast, moguću ponovnu pojavu tumora na istom mestu i učestale metastaze. Zahteva obavežno operativno lečenje.

Maligni Melanom

Maligni Melanom – To je zloćudni tumor kože koji se retko javlja, ali je zato veoma zloćudan 

melanom-podlaktica  melanom-nadlaktica  melanom-stomak
 
Uzrok ovog tumora do danas nije poznat, a mogući  faktori rizika su: postojanje mladeža, svetla put, često i agresivno izlaganje sunčevim zracima, genetska predispozicija.

U najvećem broju slučajeva, melanom nastaje na terenu postojećih mladeža, vrlo retko iz nepromenjene kože. Od veoma velike vaznosti je melanom otkriti na vreme.

Kad treba da  posumnjamo? Obavezno posetite hirurga plastičara ukoliko imate promenu na koži koja je osimetrična (A), nazubljenih,nejasnih ivica (B) sa dve ili više boja (C), promenu koja krvari ili ima prečnik veći od 6mm (D).

ABCD-pravil-za-melanom
Mnoge promene na koži liče na melanoma, po boji,veličini ili asimetriji i zato samo hirurg koji se bavi operacijama tumora kože (hirurg plastičar), može da postavi dijagnozu i postavi indikaciju za operaciju.

 Dermoskopija je metoda izbora za postavljanje preoperativne dijagnoze melanoma i može potvrditi ili odbaciti sumnju na melanom. Dermoskopski pregled takođe je koristan i u  detaljnom planiranju operacije melanoma.

Definitivna dijagnoza melanoma se postavlja patohistološkom verifikacijom. Operacija podrazumeva široku eksciziju kako bi tumor u potpunosti uklonili i prevenirali svaku mogućnost ponovne pojave tumora na istom mestu.
Zakažite pregled ili uklanjanje mladeža:
Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Ana 29.09.2021

  Postovani vec godinama na istom mestu imam ranice koje ne zarastaju, tvrde na dodir neke bolne neke ne, lice na bubuljice ali se ne mogu iscediti, ponekad se malo povuku ali ne nestaju, nije masno tkivo sve se nalaze na bradi, ima ih 4,jedna ispod brade, pa ispod usne, deo prema obrazu 2,narusabaju mi izgled lica, kvalitet zivota itd, sad su mi se uvecale i zlezde iza uha i ispod pazuha, kad odem kod dermatologa ne urade mi bris nego pogledaju i svaki put napisu drugu kremu koja naravno ne pomogne, sta mogu da uradim odakle da pocnem? Unapred hvala


 2. Dragicaškobo 16.05.2021

  Odstranjen mi jebazocelularni tumor koze .,blizu nosaispod. Oka,ali mi je nešto sumnjivo na istoj strani samo na jagodici mi se pojavilo ....samo mene koza zasvrbela i pojavila se neka ranica sad je suvo ,pratim ...šta ako se ponovo javi i dokle?pošto su mi rekli da nije takav oblik kancera strašan ....pozdrav


 3. Dragicaškobo 16.05.2021

  Odstranjen mi jebazocelularni tumor koze .,blizu nosaispod. Oka,ali mi je nešto sumnjivo na istoj strani samo na jagodici mi se pojavilo ....samo mene koza zasvrbela i pojavila se neka ranica sad je suvo ,pratim ...šta ako se ponovo javi i dokle?pošto su mi rekli da nije takav oblik kancera strašan ....pozdrav


 4. dr.mr.prim.aleksandar a.antonijevic 19.11.2020

  KAO LEKAR PRAKTICAR IZ POZEGE MOGU DA KAZEM DA SE NE TREBA UNAPRED PLASITI VEC NACI ODGOVARAJUCEG STRUCNJAKA I RESITI PROBLEM.U,DANASNJE VREME NAUKE ASVE JE MNOGO LAKSE IZ OVE OBLASTI.POZDRAV,SVIMA,ZIVELI.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde