Kako proveriti mladež?

Mladeži su benigne, dobroćudne promene na koži. Karakteriše ih tamnija boja, preko ružičaste, do svetlo braon boje i mogu biti u ravni sa kožom ili blago uzdignuti. Pojavljuju se u svim uzrastima i mogu biti različitih veličina od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Mladeži su u osnovi bezopasne promene, ali u retkim slučajevima mogu postati maligne. Zato su neophodni povremeni pregledi kod specijaliste dermatologa jer bi uočavanje promena moglo da bude važan korak u dijagnozi malignog melanoma.

Kako izgleda pregled mladeža (dermoskopija)?

Dermoskopija je dijagnostička metoda kojom se vrlo lako, na neinvazivan način (bezbolno) vrši pregled mladeža i pigmentnih promena na koži. 

Pregled se obavlja pomoću aparata dermoskopa, koji ima sopstveni izvor svetla i staklo koje uveličava, tako da je moguće analizirati promene koje se ne vide golim okom, što je veoma važno prilikom procene potencijalno opasnih mladeža, gde se dalje savetuje njihovo uklanjanje.

Kriterijumi za prepoznavanje sumnjivog mladeža

Koriste se ABCDE pravila kliničkog pregleda koja podrazumevaju vizuelno (okom) uočavanje sledećih karakteristika izgleda i osobina (ponašanja) mladeža:

A--- simetrija, mladež je nepravilnog oblika

B---granica, mladež ima nepravilne ivice, nareckane prema okolnoj koži

C---boja, mladež ima zone smanjene ili pojačane boje tj, pigmentacije

D---dijametar, mladež je većeg promera od 6mm

E---elevacija, mladež se uvećava i raste u visinu ili površinski ka okolnoj koži

Osobe sa brojnim atipičnim mladežima imaju znatno veći rizik za razvoj melanoma, tako da je potrebno da odlaze na preglede kod dermatologa u redovnim vremenskim intervalima

Za uklanjanje mladeža koriste se dve metode

Radiotalasna metoda je bezbedna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurskoj intervenciji sto je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta. 

Hirurška metoda kojom se vrši elipsasta ekscizija u lokalnoj anesteziji sa minimalnim rezom. Dubina i širina ekscizije zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu uočavaju neke rizične promene u strukturi, boji i obliku.

Patihistološki pregled mladeža

Pregled odstranjenog mladeža pod mikroskopom od strane patologa je obavezan, bez obzira kojom metodom se mladež uklanja i da li se uklanja iz estetskih ili zdravstvenih razloga

Kako smanjiti rizik 

  • Izbegavati solarijum
  • U intervalu od 12-16h ne izlagati se suncu intenzivno
  • Koristiti kreme sa zastitnim UV faktorom većim od 30
  • Samopregled postojećih i novonastalih mladeža

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde