Lasersko uklanjanje ožiljaka

Laseri se danas koriste naširoko u medicini i posebno su pouzdani u tretiranju promena i trauma poput ožiljaka. 

O laserima u medicini

Reč laser predstavlja akronim nastao od Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation, u prevodu: pojačavanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja, koji objašnjava osnovni fizički princip zasnovan na optičkom izvoru koji proizvodi usmereno svetlosno zračenje. Ovo zračenje generiše se mehanizmom stimulisane emisije nastale kao posledica interakcije elektromagnetnog zračenja i aktivne sredine.

Prvi laser je konstruisao T. Mejman 1960. godine i poznat je pod nazivom rubinski laser.

1985. godine je napravljen prvi laser u medicini za oftalmološku primenu i tokom osamdesetih godina laser počinje da se upotrebljava u plastičnoj hirurgiji, najpre za vaskularne lezije.

Upotreba lasera u plastičnoj hirurgiji

Danas se laser upotrebljava u svim hirurškim granama. U plastičnoj hirurgiji je našao posebno mesto u tretmanu najrazličitijih vrsta ožiljaka. Najčešće se primenjuje u okviru tretmana lečenja keloidnih i hipertrofićnih ožiljaka nastalih nakon operacija ali i nakon povreda, opekotina, akni itd. Postebno je uspešan u tretmanu ožiljaka kao što je ožiljak nakon carskog reza i epiziotomije.

Tretman laserom se uspešno primenjuje i kod sledećih stanja: venolimfatične malformacije, telangiektazije, rozacea, piogeni granulom, spider angiomi, Cherry angiomi, Spider Veins, sebacealnog adenoma.

Kožne promene kao što su hiperpigmentacije, neurofibromatoza, cilindormi, veruke vulgaris, rinofima i određene vrste nevusa koje su prethodno pregledane dermoskopski i okarakterisane kao benigni se mogu tretirati laserom.

Laseri se takodje primenjuju i u kozmetičke svrhe kao sto je tretman uklanjanja dlaka (epilacija), uklanjanje tetovaža, uklanjanje bora i znakova fotostrenja.

Lasersko uklanjanje ožiljaka

Kod tretmana lečenja ožiljaka laserom nakon carskog reza i epiziotomije imamo izuzetno dobre rezultate. Tretmani se sprovode u serijama najčešće u razmacima od mesec dana, mada razmaci mogu biti u početku i deset dana. Tačan broj tretmana odnosno protokol lečenja se određuje nakon detaljnog kliničkog pregleda, na osnovu izgleda ožiljka, da li se radi i normalnom ožiljku ili eventualno o hipertrofičnom ili keloidnom ožiljku, da li je bilo komplikacija rpilokom zarastanja, produženo zarastanje itd. Laserskim tretmanima se postiže najpre smanjenje reljefa ožiljka, ožiljak postaje ravan odnosno u nivou ravni kože, a potom i njegova crveno roze boja postepeno bledi i prelazi u belu boju odnosno u boju okolne kože. Tretmani nisu bolni, traju desetak minuta do pola sata i odmah nakon tretmana pacijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Laserski tretmani lečenja ožiljaka se sprovode i nakon bilo koje hirurške intervencije posebno kod ožiljaka na licu, vratu, dekolteu gde je posebno bitno sa tretmanima početi što ranije radi prevencije nastanka hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka.

Laseri novijih generacija imaju posebne platforme koje omogućavaju izuzetnu uspešnost u tretmanu upornih akni i bubuljica kao i ožiljaka nakon lečenja akni i bubuljica.

Izuzetno je popularna i fotodinamička terapija -  upotreba svetlosno-aktiviranih lekova za lečenje akni i drugih kožnih stanja trenutno je najbolje predstavljena sa 5‐aminolevulinskom kiselinom, koja  se metaboliše u lojnim žlezdama u porfirin. Bakterije u aknama i same proizvode porfirin, a upotreba plave, zelene, ili crvene svetlosti stimuliše proizvodnju kiseoničnih slobodnih radikala koji uništavaju bakterije i potiskuju aktivnost lojnih žlezda. Posebno je bitno naglasiti da se tretman laserom može precizno primeniti na sve regije tela zahvaćene aknama i bubuljicama a ne samo na licu, posebno dizajrnirane sonde omogućavaju relativno brz tretman i velikih regija kao što su leđa ili grudni koš. Po postizanju željenog rezultata potrebno je sa vremena na vreme uraditi tzv tretman održavanja.

Takođe, tretman laserom se izuzetno uspešno upotretbljava za podmlađivanje kože, prevenciju nastanka bora, obnavljanje kolagena i elastina i zatezanje kože, posebno kože lica, vrata, dekoltea i šaka ali je tretman moguće primeniti na svim delovima tela.

Važno je da se tretman laserom sprovodi kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i esttkse hirurgije nakon detljanog pregleda i u vida u istoriju nastanka ožiljka kao kompletnog kliničkog pregleda i uvida u opšte zdravstveno stanje. Tretman je apsolutno bezbedan, ispitan i siguran ali ipak laser predstavlja hirurško medicinsko sredstvo.

Kada tretman laserom nije moguć ili dovoljan plastični hirurg će preporučiti hiruršku korekciju ožiljka.

Dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije

Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Olivera 08.01.2024

  Poštovana, da li detetu od 5 godina možete raditi lasersko skidanje ožiljka koji je nastao posekotinom pored oka pre 5 meseci? Veličina ožiljka je 2 cm. Hvala.


 2. Nada 27.02.2023

  Interesuje me cena i broj tretmana za oziljak od operacije pre 8 godina, od 10 do 12 cm I 2 oziljka od opekotina po 1cm starih 30 godina. Cena, broj tretmana, uspesnost. Za oba.


 3. Jasna 02.02.2023

  Zdravo :) Zanima me koja je cena jednog tretamana uklanjanja malog ožiljka nastalog time što sam šaku odrala o jako grub zid? Hvala


 4. Milutin 09.10.2021

  Najbolji estetski hirurg u regionu, mozda i sire! Veliki pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde