Epiziotomija

Iako postoje mere koje se mogu preduzeti tokom trudnoće kako bi se smanjila mogućnost da do epiziotomije dođe, ovo je ipak procedura koja je česta.

U ovom članku:

epiziotomija

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija (episiotomia) je akušerska operacija kojom se preseca međica u toku porođaja radi proširenja porođajnog kanala. Operacija ima za cilj da spreči povređivanje mekih delova porođajnog kanala i smanji mogućnost povređivanja prednjačećeg dela ploda. Iako je danas jedna od najčešće izvođenih operacija, uvedena je bez jasnog zaključka o njenoj korisnosti i efektivnosti. SZO je izdala preporuku da u današnje vreme epiziotomiju treba raditi samo zbog odgovarajućih indikacija, a ne rutinski. U svetu procenat epiziotomija u toku porođaja varira od 9,7 % u Švedskoj do čak 100% u Tajvanu. ( podaci preuzeti iz naučnog rada Retrospective analysis of episiotomy prevalence)

U zavisnosti od toga koji je pravac presecanja međice, epiziotomija se deli na:

  • medijalnu ( rez je po sredini perineuma, između introitusa vagine i anusa)
  • mediolateralnu ( može biti leva ili desna, rez je kos, od introitusa vagine levo ili desno od rektuma)

Ova operacija se radi na kraju drugog porođajnog doba kada prednjačeći deo ploda širi introitus vagine. Radi se u jednom aktu, pravim makazama koje su uvuku u vaginu između prednjačećeg dela ploda i međice.

Šivenje reza epiziotomije radi se posle trećeg porođajnog doba, nakon što se uradi pregled mekih delova porođajnog kanala.

Koje su komplikacije epiziotomije?

Kao i svaka operacija, i epiziotomija nosi sa sobom određene moguće komplikacije koje se dele na:

  • kratkoročne: povrede analnog sfinktera, infekcije reza, dehiscencija rane, hematomi, bol i krvarenje
  • dugoročne: dispareunija, inkontinencija, anorektalna disfunkcija, prolaps pelvičnih organa

Infekcija epiziotomije

Infekcije rane od epiziotomije su retke. Ako se pak infekcija javi, u predelu rane se javlja crvenilo, bol i otok. Moguće je i prisustvo gnoja, kao i neprijatnog mirisa.

U slučaju pojave ovih simptoma, treba se obratiti lekaru.

Zarastanje rane od epiziotomije

Svaki oporavak od epiziotomije je individualan. Međutim, većina žena navodi da se posle nedelju dana bol povlači, dok je za potpuni oporavak potrebno tri do četiri nedelje. Preporučuje se odmor i ležanje, kao i korišćenje hladnih obloga ili pak toplih kupki. U slučaju intenzivnog bola mogu se koristiti analgetici, uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Sve do danas pitanje epiziotomije ostaje kontraverzno. Profilaktička epiziotomija je i danas široko rasprostranjena iako raste broj naučih radova koji ne preporučuju njenu rutinsku primenu.


Podeli tekst:

Dr Tijana Grujić završila je Medicinski fakultet u Beogradu 2020. godine.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde