Dispareunija

Dispareunija je pojava bola prilikom polnog odnosa ili neposredno nakon njega u području polnih organa žene (ovo stanje, iako vrlo retko, može se pojaviti i kod muškaraca).

Uzrok nastanka

Uzroci mogu biti:
  • Telesni: to mogu biti razna akutna i hronična oboljenja i stanja genitalnih organa, od kojih su, kod žena, najčešća: upale vestibularnih žlezdi (koje omogućavaju vlaženje vagine), neke vaginalne infekcije (trihomonijaza), ožiljci posle zasecanja međice (radi lakšeg porođaja), postklimakterično stanjivanje vaginalnog zida, otvoreni himen, koji se pri svakom koitusu ponovo povređuje, ranice na ušću materice i, posebno, nedovoljna lubrikacija (vlaženje vagine). I kod muškaraca su organski uzročnici vezani za genitalne organe, pa dispaureniju mogu izazvati: uretritis (upala mokraćnog kanala), razne anomalije na penisu (kao što je fimoza),  zapaljenje glansa penisa zbog loše higijene i druge zapaljenske bolesti polnih i mokraćnih organa, oštećenja sluznice kontracepcionim sredstvima (kondom, dijafragma, spermicidne kreme, intrauterini ulošci, spirale).
  • Psihološki: grubost partnera, ili nezainteresovanost što uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru i posledično smanjeno izlučivanje sluzi.

Klinička slika

Dispareunija je vodeći uzrok polne disfunkcije kod žena. Uključuje različite nivoe boli - od osećaja neugodnosti u vagini, do jakog bola prilikom prolaska penisa. Bol se može javljati povremeno ili može biti trajno prisutan. Ako je bol prisutan od prvog polnog odnosa govorimo o primarnoj, a ako se javlja kasnije tokom života o sekundarnoj (ili stečenoj) dispareuniji.

Negativno dejstvo bolnog koitusa ogleda se i u tome što on često uzrokuje druge seksualne poremećaje, kao što su frigidnost i vaginizam kod žena, ili impotencija i prerana ejakulacija kod muškaraca. Dispareunija, ako se na vreme ne leči, može imati negativne posledice, kako na partnerske odnose, tako i na individualni doživljaj seksualnosti.

Dispareunija se ispoljava u toku seksualnog odnosa, kroz vrlo široku simptomatologiju, koja se kreće od osećaja pečenja u vagini, ili u predelu glansa penisa, pa sve do bolova koji zahvataju skoro ceo genitalni aparat (klitorisnu regiju i unutrašnje polne organe kod žene, ili ceo penis i testise kod muškaraca). U težim slučajevima se, isključivo kod žena javlja, pored bola, i mučnina s izrazitim nagonom za povraćanjem. Zbog toga, dispareunija redovno dovodi do proređivanja, pa i prestanka seksualnih odnosa, jer je bol, najčešće, toliko jak, da poništava zadovoljstvo koje partneri u odnosima imaju.

Lečenje

Lečenje je vrlo složeno. Ako je poznat organski uzrok bolesti, lečenje je etiološko (leči se stanje ili bolest koja je uzrokovala dispareuniju), dok je u većine ostalih slučajeva lečenje vrlo složeno i dugotrajno. U lečenju je vrlo značajan interdisciplinarni pristup bolesniku, ginekologa, psihijatra i urologa.

Kod psihološki nastale dispareunije se najpre tzv. bihevioralnom analizom otkrivaju situacije u seksualnom ponašanju u kojima su, traumatskim uslovljavanjem, nastali strahovi - uzročnici bola. Zatim se te "strašne" situacije tretiraju jednom od standardnih bihevioralnih metoda, najčešće sistematskom desenzitizacijom, kojom se strahovi gradirani na skali od slabijih ka jačim postepeno kontrauslovljavaju dražima i situacijama s pozitivnim seksualnim predznakom.

Ovakvim pristupom strahovi se gube, a tim se redukuje napetost genitalnih mišića i bol koju ta napetost, pri seksualnom odnosu, izaziva. Uz navedeni program ide, bez obzira na  raznovrsnost strahova, i preporuka   partnerima da maksimalno produže predigru, jer se njome dodatno postiže neophodna opuštenost. Kako, ponekada, i sam koitalni položaj može potencirati bol (zbog individualnih specifičnosti u građi genitalija), savetuje se njegova promena. Naravno, celi tretman je individualno prilagođen, kreće se po, unapred definisanim fazama, s kućnim vežbama, uz redovne konsultacije s terapeutom. Terapijski postupak će, ipak, dati pozitivne rezultate, samo ako partneri imaju dovoljno strpljenja, dobru volju i, pre svega, pozitivna osećanja jedan prema drugom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ivana 25.08.2015

    Ovako, imam problema sa stitnom zlezdom i dok nisam otktila to i pocela da pijem terapiju pratila me je suvoca vagine. Sad kad vise nemam problema sa suvocom nemogu da imam normalan odnos jer se plasim da ce me boleti kao pre i sva se stisnem. Nemam bas dijagnoznu dispareunije, al ocigledno je psihicka. Bila sam kod ginekologa i sve je u savrsenom redu a mene i dalje boli, ne svaki odnos al uglavnom da. Jel ima jos neko slicno iskustvo da mi kaze sta da uradim po tom pitanju? Hvala: -)


  2. Mima 23.08.2009

    Da li se kod dispareunije moze javiti blago krvarenje iz samog ulaza u vaginu na samom pocetku odnosa? To mi se ponekad desava kada se dovoljno ne opustim, inace udata sam i najlepsa i najjaca osecanja gajim prema svome suprugu i to je obostrano, takvo stanje mi se pojavilo verovali ili ne od kako sam krenula sa vadjenjem briseva i kontrolama, i sta se svega nacujem, te moze nastati ovo te ono itd. Inace imam i malu ranicu na grlicu, rekli su mi da je najverovatnije nastala posle porodjaja, a inace sam i blagi hipohondar. Samo me interesuje da li je to pratece kod dispareunije, blago da ide krv? Veliki pozdrav i hvala unapred!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde