Oligohidroamnion

Plodova voda nastaje kao produkt lučenja amniotičkih ćelija (ćelija opni), krvnih sudova majke i lučenja bubrega ploda. Njen sastav čine voda 98,7% i 1,3% sve ostalo. U plodovoj vodi se nalaze i elementi mekonijuma (sadržaj creva ploda), kao i otpale ćelije kože i sluzokože ploda i gromuljice tzv. sirastog namaza koji obavija plod (verniks). Plodova voda se stalno menja, jer se preko unutrašnje opne neprekidno resorbuje. Istovremeno, aktivnošću ćelija opni ona se i obnavlja, održavajući stalnu količinu i svoju koncentraciju, koja odgovara starosti trudnoće. Najveća količina plodove vode je u 4. mesecu trudnoće i iznosi 1 - 1,5 litar. Sa napredovanjem trudnoće, ona se smanjuje, da bi u 7. mesecu iznosila pola litra, a pred sam porođaj svega 200 mililitra.

Može se međutim desiti da plodova voda bude u znatnoj manjoj ili neznatnoj količini od pomenute. Ako je količina plodove vode manja onda je reč o oligoamnionu (oligohidroamnionu). Kod oko 8% trudnica u nekoj fazi trudnoće dijagnostikuje se manjak plodove vode, obično u zadnjem tromjesečju. Oko 12% žena koje prenesu trudnoću imaće manjak plodove vode. 

Uzrok nastanka

Uzroci oligoamniona do sada nisu ustanovljeni i ne znaju se. Njegova pojava nije nasledna. Neki od mogućih objašnjenja su sledeći:
  • Ovojnice propuštaju – to se može dogoditi bilo kada u trudnoći, ali veća je verovatnoća da se dogodi blizu termina porođaja.
  • Problemi s posteljicom – posteljica ponekad ne može osigurati dovoljno hranljivih materija za vašu bebu, zato ne može da proizvede ni dovoljno tečnosti.
  • Sindrom transfuzije s jednog blizanca na drugog – to se događa kod jednojajčanih blizanaca. Postoji problem s posteljicom kod koga jedan blizanac (primalac) dobija sve hranljive materije što stvara previše plodove vode, dok drugi blizanac (davalac) ne dobija hranljive materije što uzrokuje manjak plodove vode. Danas postoje mnoge metode lečenja kao što je upotreba lasera ili igle za razdvajanje ovojnice među blizancima da bi se omogućio ravnomeran protok tečnosti.
  • Abnormalnosti fetusa – mala količina plodove vode tokom prvog ili drugog tromesečja često ukazuje na to da beba ima neku urođenu manu, kao što su problemi s bubrezima ili srčane mane.

Klinička slika

Pri smanjenoj količini amnionske tečnosti trbuh trudnice izgleda znatno manji nego što odgovara starosti trudnoće, a delovi ploda su lako dostupni palpaciji. Trudnica ima bolne osećaje pri pokretima ploda. Pri auskultaciji srčani tonovi se čuju potpuno jasno. Ako je reč o znatnijem smanjenju plodove vode, onda u takvoj situaciji postoji realna mogućnost povrede ploda preko trbušnog zida majke i stvaranja sraslina između njegovih delova tela sa amnionom (Simonartove trake). Tada se plod rađa manje ili više deformisan. Srasline i deformacije utoliko su češće i izraženije ukoliko se oligoamnion javi u ranijoj trudnoći.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Preporučuje se mirovanje, naročito u zadnjem tromesečju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde