Proširene vene i trudnoća

Usled pritiska uvećane materice na trbušne vene, prvenstveno na donju šuplju venu i njene glavne ogranke, u odmakloj trudnoći dolazi do izvesne krvne, odnosno venske staze u donjim delovima tela trudnice, a naročito u donjim ekstremitetima. Osim toga usporenoj cirkulaciji u donjim delovima tela i prepunjenosti njihovih krvnih sudova svakako doprinosi i znatno povećan krvni volumen u organizmu trudnice.

Klinička slika

To se ispoljava manjim ili većim hipostatskim otocima, najčešće na nogama, odnosno potkolenicama i stopalima. Donekle, to je razlog što se proširene vene kod trudnica obično javljaju na nogama, i to, prvo i najčešće, na potkolenicama, zatim na butinama, stidnici i vagini. Sem toga, vrlo se često proširuju zapaljenje njihovih zidova i pojavu šuljeva od kojih pate mnoge trudnice.

Lečenje

Ne postoji, osim odmora u horizontalnom položaju i sa podignutim nogama, nikakva naročita niti efikasna terapija proširenih vena u trudnoći.
U vrlo izraženim slučajevima, kod proširenih vena na potkolenicama, preporučuje se nošenje gumenih čarapa ili uvijanje nogu zavojima, pre jutarnjeg ustajanja. Takve trudnice treba da se što više odmaraju ležeći, a što manje da stoje i manje da se kreću.
Trudnice sa proširenim venama na donjim ekstremitetima, u maloj karlici, na spoljnim polnim organima i u vagini teba da se porađaju u bolesničkim porodilištima gde postoje mogućnosti za otklanjanje eventualnih komplikacija, a prvenstveno za zaustavljanje krvarenja iz prekinutih vena.

Kod izrazito proširenih hemoroidnih vena, trudnica treba da vodi računa da ima redovnu i žitku stolicu i da izbegava začinjena jela. Isto tako mora da se stara o održavanju higijene oko anusa. U slučaju zapaljenja hemoroidalnih proširenih vena terapija je kod trudnica ista kao i van graviditeta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Caki 25.11.2010

    Poštovani, čitajući vaš članak prepoznala sam navedene simtome proširenih vena u trudnoći: kako i jeste ovdje navedeno od usmina na obije strane, mada više po desnoj, kao i šuljevi, sa gotovo stalno otečenim dijelom iza koljena, i povećanim venama koje su poput hrastove kore. Kako je u intimnoj zoni, vena tad bila pootečena, i na jednom mjestu kao ping pong loptica, prepadnuta, a do tada potpuno bez ikakvih zdr. problema obratila sam se dr specijalisti za vene, koji je tvrdio da će sve to da nestane kad se porodim. Stanje je nešto bolje, (dijete mi vec ima oko godinu i po), ali čim sam duže aktivna ili pod fizičkim teretom, tegobe mi se pojačaju. Postoji li neko rješenje, predlažete li uz pregled ili šta već? Koristila sam i kreme za hemoroide, kao i zapiranje hladnom vodom, što daje rezultate, al samo se pitam hoce li ovo nestati, odnosno išta od ovog. Niko mi u porodici nema taj niti te probleme, pa sam ja pravo 8. Svetsko čudo. Predložite mi nešto djelotvorno.


  2. Beleslin Danica 02.06.2010

    Interesuje me da li mogu nastati modrice usled oticanja vena? Kod mene su se pojavile na unutrašnjoj strani butine, na 10-ak cm iznad kolena. Recimo kao otisak prsta! 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde