Grupe vaginalnog sekreta – simptomi i lečenje

Vaginalni sekret je uvek prisutan, a njegova funkcija je veoma važna, jer vlaži sluznicu vagine i time sprečava prodiranje infekcije na  unutrašnje organe.

Sastav sekreta je različit među ženama, jer zavisi od starosne dobi u kojoj se žena nalazi, kao i od stanja njenog organizma.

Pojačano lučenje sekreta uz promenjenu boju i miris, uglavnom je rezultat infekcije, koja zahteva dodatne analize, pregled i lečenje. Infekcija nastaje usled promene PH vagine koja je kisela. Kada se ta kiselost se promeni zbog hormona, seksualnih odnosa, trudnoće ili menstruacije, to znači da je tada vagina sklona infekciji i razmnožavanju bakterija.

Normalan vaginalni sekret karakteriše prozirnost, bela boja i miris koji nije neprijatan. Postoji 6 grupa vaginalnog sekreta, a njihovo određivanje će vam pomoći da dijagnostifikujete stanje i primenite adekvatno lečenje.

Grupe vaginalnog sekreta

I grupa vaginalnog sekreta

Ovaj tip vaginalnog sekreta je normalna pojava kod devojčica, koji ne zahteva lečenje, a karakteriše ga beličasta boja i odsustvo mirisa.

II gupa vaginalnog sekreta

Druga grupa sekreta takođe se smatra normalnom pojavom i ne zahteva nikakvo lečenje, a javlja se kod žena koje su seksualno aktivne. Providnost, beličasta boja i odsustvo mirisa karakterišu ovaj tip vaginalnog sekreta. 

III grupa vaginalnog sekreta

Treću grupu vaginalnog sekreta karakteriše povećan broj bakterija, uglavnom iz porodice koka (Streptokoke, Stafilokoke, Enterokokus) i Ešerifije koli, kao i prisustvo većeg broja leukocita.

Sekret je obilan, a karakteriše ga neprijatan miris i žućkasto-zelena boja. Ovaj tip vaginalnog sekreta najčešće uzrokuju mikroorganizmi, kandida, ešerihija koli, steptokoke, stafilokoke, enterokokus, koji su sastavni deo normalne crevne flore. Usled pada imuniteta, stresa, uzimanja nekih lekova ili hroničnih oboljenja, dolazi do razmnožavanja pomenutih mikroorganizama, koji se šire i u vaginu.

IV grupa vaginalnog sekreta

Ovu grupu vaginalnog sekreta karakteriše gonoreično oboljenje (gonoreja) koje se prenosi putem seksualnog odnosa. Znaci infekcije su gust sekret uz otečenu sluznicu. Uprkos efikasnim terapijama, broj obolelih se, tokom poslednje dve decenije, povećao u razvijenim zemljama.  

Gonoreja najčešće zahvata muškarce, a simptomi mogu biti: peckanje pri mokrenju, mutna mokraća, jaki bolovi, kao i gnojni iscedak.

Simptomi kod žena su slabije izraženi, a karakteriše ih peckanje pri mokrenju koje podseća na upalu bešike, kao i oskudnija količina belog sekreta.

V grupa vaginalnog sekreta

Ova tip vaginalnog sekreta sadrži bakteriju Trichomonas vaginalis. Najizrazitiji simptomi su žuto-zelena boja sekreta, osećaj svraba, neprijatan miris, kao i bolovi pri odnosu. Žene mogu primetiti simptome infekcije nakon perioda menstruacije, jer su tada uslovi posebno povoljni za razmnožavanje ove bakterije. Muškarci osećaju tegobe prilikom mokrenja, a infekcija može dovesti i do upale genitalnih organa.

Budući da se simptomi mogu manifestovati i kod muškarca i kod žena, neophodno je lečenje oba partnera. Ženama se preporučuje konzumiranje tableta u kombinaciji sa vaginaletama.

VI grupa vaginalnog sekreta

Šesta grupa odnosi se na prisustvo najčešćeg gljivičnog oboljenja izazvano gljivicom Candida albicans. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab i beličast sekret. Iako je kandida prirodni stanovnik u svačijem telu radi pravilnog rada organizma, u određenim situacijama, (kao što su pad imuniteta, uzimanje antibiotika, menstruacija ili dijabetes) može doći  do prekomernog širenja gljivice, pri čemu se povećava broj kolinija u vagini.

Lečenje

Pre lečenja, potrebno je uraditi ginekološki pregled žene da bi se otkrio pravi uzrok vaginalnog fluora. Prilikom uzimanja anamneze, potrebno je obavestiti lekara, koja grupa vaginalnog sekreta je u pitanju i koliko traje.

Bolesti se mogu preneti putem samo jednog polnog odnosa. Stoga, nužno je obratiti se lekaru ukoliko primetite neke od simptoma.

I i II grupa vaginalnog sekreta ne zahtevaju nikakve terapije, dok se III grupa leči. Osobama, koje primećuju određene promene u sekretu, preporučuje se da posete svog lekara radi mikroskopskog pregleda vaginalnog sekreta, na osnovu čega će dobiti adekvatnu terapiju.

Gonoreično oboljenje, koje je karakteristično za IV grupu vaginalnog sekreta, leči se antibioticima, a osoba već posle par dana može primetiti da znaci bolesti nestaju. Usled neadekvatnog lečenja gonoreje, simptomi kod muškaraca i žena postaće slični, što podrazumeva začepljenje samih kanala kod muškaraca i jajovoda kod žena. Budući da gonoreja zahvata i muškarce i žene, potrebno je lečenje oba partnera kako ne bi došlo do recidiva i da bi efekti lečenja bili zadovoljavajući.

Uzimanje antimikotika pomaže razvitku normalne flore u vagini i time se sprečava intezivniji razvoj ove gljivične infekcije. Pored antibiotika i antimikotika, koji se prepisuju nakon urađene analize sekreta, savetuje se i vaginalno ispiranje antiseptičkim preparatima. Međutim, mogu se koristiti i prirodni preparati za ispiranje vagine, kao što su soda bikarbona, kantarion, žalfija i kamilica.

Pre i posle lečenja, preporučuje se uzimanje probiotika kako bi se vaginalna i crevna flora vratile u normalno stanje. Probiotici se mogu koristiti oralno ili mogu se direktno aplikovait u vaginu.

Lečenje vaginalnih infekcija neophodno je sprovesti u potpunosti, u suprotnom, neadekvatno ili nepotpuno lečenje može izazvati sterilitet.

Pročitajte tekst o upotrebi antibiotika i probiotika >>>>

Preventivne mere

Postoji mnogo saveta koji ženama mogu pomoći da smanje rizik od narušavanja stanja vaginalne flore. U nastavku teksta navodimo vam mere koje bi trebalo slediti:

  • Izbaciti iz ishrane sledeće namirnice: šećer, slatkiše, alkohol, belo brašno, mesne prerađevine, duvan, gazirana pića. Ishrana bi trebalo da se zasniva na povećanom unosu voća, povrća, integralnih žitarica, semenki, badema, hladno ceđenih ulja;
  • Izbegavati sintetički veš i usku odeću, kao što su hulahopke, helanke, farmerke;
  • Izbaciti iz upotrebe hemijske proizvode (sapune, šampone, gelove), koji mogu oštetiti normalnu bakterijsku floru;
  • Izbegavati korišćenje sprejeva ili mirisnih dezodoransa za higijenu ženskih genitalija;
  • Pri uzimanju antibiotika, osoba bi trebalo da bude pod nadzorom lekara;
  • Obavezno koristiti zaštitu prilikom seksualnog odnosa, a nakon svakog koitusa genitalije temeljno oprati.

Ukoliko ste primetili pojačano lučenje, promenu boje ili mirisa sekreta neophodno je da zakažete pregled kod ginekologa:

Zakažite pregled ginekologa:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde