Gonoreja (Triper, kapavac)

Uzrok bolesti


Uzročnik je Neisseria gonorrhoeae. Gram negativan diplokok, koji ima afinitet za cilindričan epitel, naročito genitalnih organa i rektuma. Infekcija se kod odraslih odigrava najčeššće polnim putem, ređe preko zaraženih predmeta (sunđeri, odeća, peškiri, kateteri). Kod dece se infekcija prenosi najčešće indirektno, ređe direktno kod seksualne zloupotrebe. Širenju infekcije pogoduju razni faktori kao: fizički napori, menstruacija, instrumentalni zahvati, alkohol, promiskuitet.

Klinička slika


Gonoreja kod muškaraca
-Urethritis gonorrhoica anterior acuta-zapaljenje zahvata prednji deo uretre (mokraćovod, cev koja odvodi mokraću iz bešike u spoljašnju sredinu). Počinje pečenjem pri mokrenju a onda sledi iz uretre isticanje prvo seroznog a zatim obilnog gnojnog sekreta. Bolni su mokrenje i erekcije. Mogu biti zahvaćeni regionalni limfni čvorovi, koji su povećani i bolni, nekada je i telesna temperatura povišena.

-Urethritis gonorrhoica acuta totalis-nadovezuje se na prethodno opisan uretritis, čest je nagon na mokrenje, javlja se hematurija (krv u mokraći) i bol u predelu perineuma (međice.)

-Urethritis gonorrhoica chronica- simptomi su manje izraženi, sekret je oskudan, javlja se kao "jutarnja kap" pre mokrenja, posledica je neizlečenih i nepravilno lečenih oblika.

Gonoreja kod žena
Slabije se prepoznaje zbog slabije izraženih simptoma i čestih sekrecija druge etiologije. Ispoljava se kao:

-Urethritis gonorrhoica-karakterišu ga oskudni sekret, slabije izraženo učestalo mokrenje, pečenje i svrab.

-Cervicitis gonorrhoica-sa oskudnom gnojavom sekrecijom koja se cedi iz cervikalnog (vrat materice) kanala. Sluzokoža cerviksa je jako crvena, otečena i sa erozijama.

Gonoreja kod dece
-Vulvovaginitis gonorrhoica infantum-sluzokoža vulve i vagine je crvena, otečena, sa erozijama, praćena obilnom seroznognojavom sekrecijom, zapaljenske promene postoje u ingvinalnim regijama (prepone) i u predelu butina. Mokrenje je učestalo sa pečenjem i jakim bolovima.

Komplikacije


Kod muškaraca su ređe: balanitis, balanopostitis, zapaljenje Tysonovih i Littreovih žlezdi, parauretritis, prostatitis, vesiculitis, epididimitis, proctitis.

Kod žena su komplikacije češće jer je hronična gonoreja bez simptoma: zapaljenje bartolinijevih žlezdi, colpitis, endometritis, parametritis.

Dijagnoza


Postavlja se mikroskopskim nalazom uzročnika u sekretu. Dragocen je karakterističan nalaz, izgled i raspored gonokoka.

Lečenje


Neisseria gonorrhoea je osetljiva na veliki broj antibiotika, ali je penicilin najčešće lek izbora. Kod alergije na penicilin mogu se primeniti i tetraciklini, eritromicin, cefalosporini, sulfonamidi. Obavezno je istovremeno lečenje seksualnih partnera.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. ako 25.11.2009

    Mozel isacim da se leci drugim samo ne injekcijom??? Sta se desava ako se odma ne primene preventivne mere mozeli doci do vecih komplikacija


  2. denis ispusljic 18.10.2009

    J****o je... Ali pijes lekove i prodje...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde