Pelveoperitonitis genitalnog porekla


Akutni pelveoperitonitis predstavlja akutno zapaljenje peritoneuma male karlice.

Uzrok nastanka

Infekcija se širi ascedentnim, descedentnim i hematogenim putem sa organa male karlice, najčešće sa infiltriranih genitalnih organa (colpitis, cervicitis, endometritis, perimetritis, parametritis, appendicitis i dr) ili tuberkulozna infekcija iz pleure ili pluća.  Uzročnici infekcije se unose pri terapeutskim i dijagnostičkim intervencijama na genitalnimn organima, pogotovu ako se rade u vanbolničkim ustanovama, nesterilnim predmetima i instrumentima.

Klinička slika

Klinička slika se karakteriše jakim bolovima u donjem delu trbuha, mučninom, povraćanjem, visokom telesnom temperaturom i ubrzanim pulsom, opstipacijom (zatvor) ili dijarejom. Donji deo trbuha je iznad ravni grudnog koša, na palpaciju bolno osetljiv, zategnut i ne prati disajne pokrete. Svodovi vagine, naročito zadnji su izbočeni na pritisak. U daljem zapaljenjskom procesu dolazi do srasline omentuma sa organima male karlice i stvaranja apscesa. Ukoliko se zapaljenjski proces ne smiruje i bolna osetljivost sa defansom trbušnog zida širi iznad pupka, znači da se zapaljiv proces širi i prelazi u difuzni peritonitis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ginekološkog pregleda, laboratorijskih analiza (povišena sedimentacija, povećan broj leukocita).

Lečenje

Lečenje podrazumeva hospitalizaciju, stavljanje hladnih obloga, ordiniranje antibiotika širokog spektra, regulaciju elektrolitnog bilansa i tečnosti, primenu kortikosteroida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde