Pelveoperitonitis genitalnog porekla

Akutni pelveoperitonitis predstavlja akutno zapaljenje peritoneuma male karlice.

Uzrok nastanka

Infekcija se širi ascedentnim, descedentnim i hematogenim putem sa organa male karlice, najčešće sa infiltriranih genitalnih organa (colpitis, cervicitis, endometritis, perimetritis, parametritis, appendicitis i dr) ili tuberkulozna infekcija iz pleure ili pluća.  Uzročnici infekcije se unose pri terapeutskim i dijagnostičkim intervencijama na genitalnimn organima, pogotovu ako se rade u vanbolničkim ustanovama, nesterilnim predmetima i instrumentima.

Klinička slika

Klinička slika se karakteriše jakim bolovima u donjem delu trbuha, mučninom, povraćanjem, visokom telesnom temperaturom i ubrzanim pulsom, opstipacijom (zatvor) ili dijarejom. Donji deo trbuha je iznad ravni grudnog koša, na palpaciju bolno osetljiv, zategnut i ne prati disajne pokrete. Svodovi vagine, naročito zadnji su izbočeni na pritisak. U daljem zapaljenjskom procesu dolazi do srasline omentuma sa organima male karlice i stvaranja apscesa. Ukoliko se zapaljenjski proces ne smiruje i bolna osetljivost sa defansom trbušnog zida širi iznad pupka, znači da se zapaljiv proces širi i prelazi u difuzni peritonitis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ginekološkog pregleda, laboratorijskih analiza (povišena sedimentacija, povećan broj leukocita).

Lečenje

Lečenje podrazumeva hospitalizaciju, stavljanje hladnih obloga, ordiniranje antibiotika širokog spektra, regulaciju elektrolitnog bilansa i tečnosti, primenu kortikosteroida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Marina jovanovic 15.03.2023

    Jel mozete dami kazete.akoneko zna posle porodjaja .dalije normalno sluz beo daimam. Malo je neprijatni miris


  2. Milena pavlov 08.10.2022

    Dobar dan postovani uklonjena mi je bartonijevu zlezda i od tada imam bolove svrab iritaciju u vulvi do skoro kao da sam imala jaje medju nogama a sada kad sedim zulja me o boli ravno osecam kao da je izgubila fikciju kao kamen je kao da ne obilaze vaginu i onda se javljaju infekcije popis svraba a usne su toliko otecene da se jedva mogu oprati sta mislite da je u pitanju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde