Ružičasti oktobar - mesec borbe protiv raka dojke

Faktori rizika i dijagnostika I Oktobar usmerava fokus na prevenciju

Rak dojke je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u ženskoj populaciji - ne samo u Srbiji, već širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje više od dva miliona obolelih - među kojima nema samo žena, već i muškaraca, dok od iste bolesti svake godine premine preko pola miliona ljudi.

Nažalost, rak dojke predstavlјa i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Najčešći uzroci smrti žena uzrasta u Srbiji su:

 1. cerebovaskularne bolesti,
 2. ishemijske bolesti srca,
 3. rak dojke.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji registrovano je 4 368 novoobolelih i 1 782 smrtnih slučajeva od karcinoma dojke.

Faktori rizika i dijagnostika

Najvažniji faktori rizika za razvoj raka dojke su:

 • ženski pol,
 • starije životno doba,
 • genetska predispozicija,
 • dužina reproduktivnog perioda,
 • broj porođaja i godine pri rođenju prvog deteta,
 • gojaznost, 
 • alkohol i fizička neaktivnost,
 • izloženost zračenju,
 • uticaj geografskog podneblja.

Rak dojke se kod znatnog broja žena u Srbiji otkriva kasno. Jedina efikasna mera za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je rano otkrivanje. Kada se simptomi pojave, skrining služi dijagnostici, dok se prava prevencija vrši skriningom onda kada simpromi još uvek nisu izraženi.

Praktične preporuke za skrining raka dojke:

 • ukoliko imate 50 godina života, vreme je za prvu mamografiju; starijima od 50 godina se mamografija preporučuje dva puta godišnje,
 • imate osećaj nelagodnosti, bolove, iscedak iz dojke ili slične tegobe,
 • porodična istorija bolesti ima žene obolele od raka dojke.

Kao rani simptomi mogu se javiti: čvotići ili zadebljanje, uvlašenje bradavica, naboranost kože, pojava sekreta, promena veličine i oblika dojke, promena boje kože, svrab, crvenilo, otok, ili bol koji ne prolazi.

Kada se rak dojke otkrije na vreme, devet od deset žena se može izlečiti.

Oktobar usmerava fokus na prevenciju

Rana faza raka dojke je izlečiva u preko 90% poslučajeva. Terapijske mogućnosti su u ovoj fazi brojne i efikasne, čime se povećava verovatnoća izlečenja, ali i podiže kvalitet života obolelih žena.

Mnoge zemlje širom sveta se svakog oktobra prisete svih onih koji su nas napustili zbog ove bolesti, a posebnu pažnju posvećuju onima koji se trenutno suočavaju sa ovom bolešću. Najsvetliji primer jesu iskustva pacijenata koji su se uspešno izborili sa rakom dojke, te sada bodre ostale pacijente i podižu moral zajednice pacijenata. Obeležavanje oktobra kao meseca borba protiv raka dojke ima i praktičnu svrhu - skretanje pažnje šire javnosti na statistiku i podsećanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja. 

Zbog alarmantne statistike, Stetoskop.info medicinski portal će se u narednih mesec dana baviti temom karcinoma dojke - u vidu edukativnih tekstova, emisija i podkasta. Obeležavanje oktobra mesecom borbe protiv raka dojke je ispirisalo Stetoskop.info da se bavi temom karcinoma dojke u cilju podizanja svesti o ovom karcinomu, pružanju adekvatnih i praktičnih informacija o lečenju i prevenciji.

U nameri pokretanja inicijativa za unepređenje lečenja, Ženski centar Milica po drugi put sprovodi anonimnu anketu namenjenu osobama obolelim i lečenim od raka dojke na teritoriji Republike Srbije. Sa istom tom nemarom je i Stetoskop.info pripremio je edukativni sadržaj o raku dojke, te Vas pozivamo da popunite upitnik na linku i na taj način pomognete unapređenje lečenja i života obolelih.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde