Ginekološki pregled (Pregled ginekologa)

Ginekološki pregled obavlja specijalista ginekologije i akušerstva. Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda spoljnih genitalija i vaginalnog pregleda. Vaginalni pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanuelnog pregleda.

Ginekološki pregled

Kako izgleda ginekološki pregled?

Pregled spoljašnjih genitalija se vrši prvi i sastoji se od pregleda spoljašneg otvora vagine, malih i velikih usana, klitorisa. Tom prilikom se istražuje da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena.

Vaginalni pregled obavlja se pomoću instrumenta koji se zove spekulum. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što ginekologu omogućuje da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice. Obično se tada uzima i bris sa grlića materice i vagine, koji se testira na prisustvo uzročnika polno-prenosivih infekcija (mogu biti prisutni i bez davanja simptoma), kao i Papa test, kojim se ispituje prisustvo prekanceroznih i kanceroznih ćelija. Analizom brisa određuje se i grupa vaginalnog sekreta. Pregled spekulumom traje 30-ak sekundi i nije bolan, ali može biti pomalo neprijatan, naročito ako je vagina osetljiva zbog infekcije ili nekog drugog razloga.

Bimanuelni pregled služi da se proveri stanje i položaj jajnika, jajovoda i materice. Izvodi se tako što lekar stavi rukavicu i uvede kažiprst i srednji prst u vaginu, a drugom rukom spolja palpira donji deo stomaka. Na taj način se orijentiše o položaju, veličini i bolnoj osetljivosti organa u maloj karlici (jajnici, jajovodi, materica, vagina). Tokom bimanuelnog pregleda možete osećati neki neprijatan pritisak.

Dubokim disanjem kroz poluotvorena usta smanjićete nelagodnost. Ukoliko osetite bol, obavezno informišite lekara.

Priprema za ginekološki pregled

Na ginekološki pregled dođite spremni, pre svega psihički. Zapišite sva pitanja na papir, jer se često može desiti da od treme zaboravite sva važna pitanja koja vas tište.

Pre pregleda operite vaginu vodom i blagim sapunom, bez ispiranja unutrašnjosti vagine. Agresivni sapuni i sredstva za ispiranje su zabranjeni zato što oni mogu da budu veoma lošeg uticaja na uzimanje briseva ili Papa test.

Pitanje depilacije je uvek stvar pacijenta. Ginekologu nije važno da li ćete na ginekološki pregled doći obrijani ili ne. 

Obucite se komotno zbog skidanja (idelano je da imate suknju, a poželjno je da obujete čarape.

Dan-dva pre pregleda kod ginekologa izbegavajte seksualni odnos.

Najbolje vreme za pregled kod ginekologa je u prvom delu menstrualnog ciklusa.

Ginekološki pregled devica

Device (virgo, devojke koje nisu imale polni odnos) takođe se može uraditi ginekološki pregled. Kako će on izgledati zavisi od mnogo faktora. Kod devojaka koje nisu imale odnose pregled se odvija samo na spoljnjem delu vagine i posmatra se himenalni otvor. Himen može biti prirodno proširen ili može da se desi da je pukao na neki drugi način te se tada može delimično uraditi ginekološki pregled posebnim aparatom. Ukoliko je himen netaknut obavlja se rektalni pregled genitalija. 

Kod devica se ne može uraditi ginekološki ultrazvuk vaginalno, već preko stomaka (priprema je puna bešika) ili rektalno. Kod gojaznijih žena ovaj pregled nije uvek uspešan.

Prvi ginekološki pregled ne mora da se završi pregledom ginekologa, već može biti i samo razgovor tokom kojeg će se devojka informisati i dobiti sve informacije o daljem razvoju.

Razlozi za ginekološki pregled

 • Kao deo regularne provere statusa (šestomesečna kontrola). U toku pregleda se može uzeti bris za Papanikolau test.
 • Da bi se ispitalo prisustvo infekcije kao što su gljivične infekcije ili bakterijska vaginoza.
 • Da bi se dijagnostikovale seksulano prenosive bolesti kao što su: klamidija, gonoreja, herpes, trihomonas, ili humani  papiloma virus (HPV).
 • Da bi se otkrio uzrok neregularnog krvarenja iz uterusa.
 • Da bi se identifikovale morfološke abnormalnosti organa male karlica kao što su fibromi, ovarijalne ciste, ili prolaps uterusa.
 • Da bi se ispitao bol u abdomenu.
 • Pre davanja kontraceptivne terapije. Neka sredstva za kontracepciju, kao što su dijafragma ili spirala zahtevaju ginekološki pregled da bi se aplikovala pravilno.

Kad dodjete na pregled recite Vašem lekaru

 • Ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću.
 • Ukoliko imate neke simptome u urinarnom traktu kao što je peckanje, crvenilo, osip ili neuobičajni miris ili pojačan vaginalni sekret.
 • Ukoliko koristite neki metod kontracepcije.
 • Da je to Vaš prvi pregled kod ginekologa (ukoliko jeste)
 • Datum Vaše poslednje menstruacije i koliko obično traje.
 • Ukoliko ste imali neku vrstu intervencije, zračenje koje je uključivalo vaginu, cerviks ili uterus.

 

Ginekolozi u Beogradu


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa ginekološkim pregledom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde