Trihomonas infekcija (Trichomoniasis)

Uzrok nastanka


Uzročnik bolesti je protozoa Trichomonas vaginalis. U vaginalnoj sluznici hrani se leukocitima i bakterijama. Osim polnim putem, od nepolnih načina prenošenja bolesti treba izdvojiti kontaminirane sanitarne čvorove i kontaminirane instrumente koji se koriste u ginekološkom pregledu.

Klinička slika


Inkubacija traje 4-30 dana. U vagini se javlja upalni sekret, redak, belkast ili žućkast, često penušav, sladunjavog mirisa na trulo druvo, u kome se mogu naći mnogobrojni trihomonasi i leukociti. Vrlo često se na osnovnu bolest nakalemi i gljivična i bakterijska flora, što jako pojačava upalu. Kod žena je ovakvo stanje vrlo neugodno u vidu svraba, pečenja, bolova i dizurije (poremećaj mokrenja). Tokom dužeg vremenskog perioda akutna upala se smiruje i prelazi u hroničnu fazu. Kod muškaraca, trihomonijaza prolazi s blažim simptomima, najčešće pod slikom nespecifičnog uretritisa uz serozan iscedak i dizurične smetnje.

Česte komplikacije kod muškaraca su epididimitis i prostatitis, a kod žena vulvitis, bartolinitis, cistitis.

Dijagnoza


Dokazivanje uzročnika pod mikroskopom u nativnom preparatu sedimenta urina, sekreta uretre ili vaginalnog sekreta. Nalaz trihomonasa u sekretu žena označava se kao V grupa sekreta.

Lečenje


Ordinira se metronidazol. Potrebno je istovremeno lečenje seksualnih partnera. Kod trudnica je ovo lečenje zabranjeno, te se sprovodi lokalno chlotrimasolom (canesten).

 

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde