Gljivične infekcije - suprotstavite im se odmah!

U terapijskom pristupu gljivičnoj infekciji i posledičnom oboljenju kože i noktiju stopala potrebno je da uzmemo u obzir nekoliko činilaca: Gljivična infekcija stopala - „Atletsko stopalo" sreće se kod više od 25% stanovništva. Takođe, značajan podatak je i to da se gljivična infekcija može preneti sa kože stopala na nokte. Čak 50% osoba sa atletskim stopalom razvija i kliničku sliku gljivične infekcije nokta - onihomikoze.

Ova infekcija se u najvećem broju slučajeva u početku bolesti manifestuje blagom kliničkom slikom, asimptomatski, tako da može proći dosta vremena dok se ne započne odgovarajuće lečenje. Gljivična infekcija lako se može preneti sa obolele osobe na zdravu u kolektivu, u porodici, na bazenu, u svlačionicama, saunama, wellness i SPA centrima, na plaži. U početnoj fazi gljivične infekcije stopala poznate kao „Atletsko stopalo" bolest se lako leči, a preventivnom primenom lokalnih antimikotika sprečava recidiv bolesti.

Prvi znaci glivične infekcije, kako ih utvrditi i lečiti

Sa terapijom se može otpočeti dovoljno rano ili najbolje odmah ako naučimo da prepoznajemo prve znake bolesti. Raširimo jedan po jedan prst stopala i izvršimo inspekciju kože u prostoru između prstiju. Crvenilo i tanka pukotina u dubini između 4. i 5. prsta sa beličastim ljuskama ili kožom koja izgleda kao skuvana, prvi su signal da primenimo strateški napad na gljivice pranjem stopala u blagom dezinfekcionom sredstvu za kožu kao što je Cu/Zn gel, posušimo kožu, a zatim nanesemo Canesten rastvor koji će stići i do najskrivenijih mesta kože i noktiju stopala i odmah zatim Canesten krem. Čarape treba redovno menjati i prati na bar 60 stepeni. Obuću takođe treba menjati i zasuti je Canesten puderom.  

Na svu sreću savremena medicina je obezbedila efikasne preparate koji se u apotekama i bez recepta mogu nabaviti:

  • Canesten® rastvor može se upotrebljavati onda kada noktima ili koži preti gljivična  infekcija. Upotrebljava se u kombinaciji sa kremom. Prvo se nanese rastvor, a preko njega krem 2 do 3 puta na dan.
  • Canesten® krem je univerzalno upotrebljiv. Deluje na gljivice na nogama ali i na druge kožne gljivice. Preporučuje se onda kada se oboleli delovi kože ljušte ili pucaju. Krem Canesten nanesite u tankom sloju na obolele delove kože i utrljajte 2 do 3 puta na dan.
  • Canesten® prašak za posipanje pogodan kod vlažnih nogu kao dodatak lečenju kremom, kao i za posipanje unutrašnjih delova obuće i čarapaPodeli tekst:

Prim. dr Gorana Isailović je dermatovenerolog iz Beograda i jedan od prvih teledermatologa na našim prostorima. Saznajte više i zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. st@r 28.04.2013

    Ja imam glivice na donjoj strani prstiju na nogama - suši mi se koža. Pre neki dan mi se raskrvarila jedna pukotina i sad to izgleda kao posekotina. Ovo sam imala i prošlog leta i ne znam kako sam se toga rešila. Zanima me kako bih mogla da sprečim sve ovo na najbrži način?


  2. 02.05.2008

    Mislim da je niakd dosta ovakvih saveta i clanaka. Sve pohvale za rad vaseg ginekologa na sajtu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde