Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija, tj. nevoljno oticanje urina, predstavlja čest i ozbiljan problem. 

Proces pražnjenja

Bubrezi tokom dana kontinuirano stvaraju urin koji dolazi do mokraćne bešike kroz mokraćne kanale. Osnovna uloga mokraćne bešike jeste deponovoanje urina i pražnjenje u socijalno prihvatljivim uslovima. Pored mokraćne bešike, važnu ulogu imaju i mišići koji se nalaze uz početni deo mokraćne cevi (sfinkteri) i služe za voljnu kontrolu mokrenja. 

Kako se bešika puni, mozak i određene strukture na nivou kičmene moždine dobijaju informacije o stepenu ispunjenosti mokraćne bešike. Kada je mokraćna bešika ispunjena urinom i kada se steknu uslovi za pražnjenje mokraćne bešike, salju se signali iz moždanih struktura i nastupa koordinisana akcija bešike i mišića oko mokraćne cevi - mokraćna bešika se grči, dok se mišići oko mokraćne cevi opuštaju, te dolazi do pojave mlaza urina.

Da bismo bili kontinentni, tj. da bismo mogli da mokrimo i zadržavamo mokraću, neophodna je očuvana funkcija mokraćne bešike i sfinktera. Promene odnosa određenih anatomskih struktura neposredno uz mišićne sfinktere, takođe mogu dovesti do poremećaja mokrenja. 

Urinarna inkontinencija je čest i značajan problem. Smatra se da oko 20% ljudi starijih od 40 godina ima neki vid urinarne inkontinencije, mada se smatra da je urinarna inkontinencija još češća jer se u nekim sredinama smatra delom normalnog procesa starenja. Znatno češće se javlja kod žena. 

Tipovi urinarne inkontinencije:

 • Stres inkontinencija je najčešći tip urinarne inkontinencije. Predstavlja gubitak urina prilikom napora i javlja se češće kod žena. Pacijentkinje navode da dolazi do gubitka urina prilikom podizanja tereta, prilikom kašlja ili trčanja. Osnovni uzrok ovog poremećaja su slabi mišići karličnog dna što se dešava nakon porođaja. Do oticanja urina dolazi kada pritisak u trbuhu postane visok (kijanje, kašalj, napor), pritisak se prenosi na mokraćnu bešiku, što u kombinaciji sa oslabljenim mišićima karličnog dna dovodi do oticanja urina. Pacijenti obično gube malu količinu urina. Sem porođaja, faktori koji doprinose pojavi stres inkontencije su gubitak kvaliteta vezivnog tkiva koji s dešava u starosti i gojaznost. Muškarci oboljevaju znatno ređe, a obično nakon operacije prostate
 • Urgentna inkontencija se definiše kao iznenadna i nezadrživa potreba za pražnjenjem mokraćne bešike. Pacijenti obično osete naglu i jaku potrebu za mokrenjem nakon čega se na putu do toaleta i umokre. Uzrok obično nije poznat, a često se javlja kao posledica neuroloških oboljenja. 
 • Mešovita urinarna inkontencija predstavlja kombinaciju stres i urgentne inkontencije.

Količina urina koja otiče može biti mala, od svega nekoliko kapi do celokupne količine urina koja se stvara tokom dana. Tegobe koje pacijenti imaju variraju od iritacije zbog mokrog donjeg veša, pa do ozbiljnih problema sa higijenom i svakodnevnim funkcionisanjem.

Urinarna inkontinencija
Slika preuzeta sa: https://www.verywellhealth.com/what-is-painful-urination-3300108

Dijagnostikovanje

Dijagnoza se postavlja na osnovu podataka koje pacijent daje: laboratorijske analize, ultrasonografske analize, rentgenske analize i dnevnik mokrenja. 

Urodinamika predstavlja dijagnostičku metodu kojom se dobijaju podaci o funkcionisanju mokraćne bešike i sfiktera. Da bi se izvela, nalaz urinokulture mora biti negativan. Metoda se zasniva na merenju pritisaka u mokraćnoj bešici i trbušnoj duplji kao i protoku urina koji ovi pritisci stvaraju. prilikom ispitivanja veoma je važna reprodukcija simptoma koje pacijent svakodnevno oseća. Pre ispitivanja u mokraćnu bešiku i debelo crevo se plasiraju dva tanka katetra koji služe za merenje pritiska. nakon toga se mokraćna bešika puni sa tečnošću i posmatraju se pritisci u bešici i trbuhu. Nakon toga, pacijent mokri, te se pored pritiska u bešici i trbuhu beleži i kriva protoka urina. Ova dijagnostička metoda daje veliki broj podataka i definitivnu preporuku o načinu lečenja. 

Lečenje

Lečenje zavisi od vrste inkontencije. Promene određenih životnih navika kao što su unos tečnosti, vreme unosa tečnosti, unos kafe i alkoholnih pića, zatim korigovanje telesne težine i problema sa zatvorom mogu imati važnu ulogu u lečenju inkontencije. Kegelove vežbe su osmišljene sa ciljem da se ojačaju mišići karličnog dna i stvori bolja potpora za mokraćnu bešiku i mokraćnu cev. Postoji veliki broj hiruških metoda kojima se leči urinarna inkontinencija, naravno u zavisnosti od uzroka. 

Danas se kao prva i najmanje invazivna metoda lečenja svakako savetuje primena lasera. U pitanju je intervencija koja traje 30 minuta, nakon čega pacijentkinje odlaze kući. Ovo je metoda koja ima minimalni broj komplikacija. Laser deluje tako što dovodi do korekcije položaja anatomskih struktura, do reorganizacije kolagena i poboljšanje provodljivosti nerava iz vagine. Ovom metodom lečenja postižu se zavidni rezultati, te oko 80% žena je suvo već nakon prvog tretmana, pri čemu nema komplikacija koje postoje kod klasičnih hiruških zahvata. 

Ukoliko smatrate da imate neku formu urinarne inkontinencije neophodno je da se konsultujete sa svojim urologom, jer čak i mala poboljšanja simptoma koje osećate mogu dovesti do znatnog poboljšanja kvaliteta života.

Podeli tekst:

Dr Dimitrije Jeremić rođen je u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Novom Sadu, upisao je 1999. godine. Deo specijalizacije proveo je na Univirzitetskoj Klinici Royal Hallamshire Hospital u Velikoj Britaniji. Doktorirao na...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Nina 13.09.2023

  Da li se negde u Srbiji radi laser i koja cena?


 2. Zelja 07.07.2022

  Da li postoji lek za stresni inkontinenciju? Svojevremeno sam koristila Inkontan tablete, ali poboljšanje je bilo kratkoročno. Posle drugog porođaja situacija je urgentnija...


 3. Dida 06.04.2022

  Imam ugradjenu jj sondu od januara ove godine.i od kad je imam, imam i problem iznenadnog i nekontrolisanog mokrenja.Da li jj sonda moze bit uzrok inkontinencije.Uskoro je planirana op uklanjanja kamena iz bubrega uz koji imam stalne hematurije.Radjena mi je ESWL metoda ali nejesu razbili kamen nego bubreg ,imam hematom u obliku kacige oko bubrega.Sve sam to zaboravila pored inkontinencije.


 4. Dragana 10.03.2022

  Dobar dan, Da li postoji lek za stres inkontinenciju I postporodjajnu? Hvala1


 5. Dragana 24.04.2021

  Da li radite inekcije hidrogela kod stres inkontinencije? Da li se laser može bezbedno primenjivati ako postoji hronična ranica na grliću materice?


 6. Duško 03.12.2020

  Da li postoje lekovi za ovu vrstu zdrastveog problema?


 7. Gordana 07.06.2020

  Lasersko lečenje inkontencije, Gde se obavlja i koliko košta?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde