Rozacea (Rosacea)

Uzrok nastanka

Pravi uzrok bolesti još nije pronađen, radi se o uticaju niza faktora okoline i nasleđa. Zapaženo je učestalije javljanje bolesti kod osoba svetlije puti, kod krvne grupe Rh A+ i kod osoba koje imaju migrenu. Bolest se najčešće javlja između 40 i 50 godina i češća je kod žena. To su obično vegetativno labilne osobe, ponekad sa stomačnim tegobama praćenim opstipacijom (zatvorom), hipoacidnim gastritom (zapaljenje sluzokože želuca praćeno smanjenim količinom kiseline), nalazima oštećenja jetre i dr. Pogoršanja su naglašena u vreme menstruacije a i pod uticajem raznih spoljašnih faktoa, naročito hladnoće toplote, sunčevih zraka. Uočljiva su pogoršanja unosom hrane koja je teško svarljiva, ugljenih hidrata, kafe, alkohola, začina. Najvažnije je prepoznati provocirajuće faktore i što više ih izbegavati jer u suprotnom dolazi do daljeg razvoja bolesti uprkos terapiji.

Klinička slika

Klinički su karakteristične perzistentne premene na čelu, obrazima, nosu, bradi, ređe van lica. To su eritem (crvenilo), papule i papulopustule (promene iznad nivoa kože nalik bubuljicama), kasnije teleangiektazije (tačkasta proširenja kapilara). Izloženost kože toploti praćena je osećajem žarenja i svraba. Moguće su i promene na očima.

Najteži oblik je rhynophima, koji se viđa češće kod muškaraca. Promene su lokalizovane na nosu. Postoji izrazita hiperplazija (bujanje) tkiva, koža je sjajna, glatka, pilosebacealni otvori su prošireni i uočljive su teleangiektazije.

Lečenje

Potrebno je voditi računa da se izbegavaju alkoholni losioni ili slična agresivna sredstva za negu lica jer većina bolesnika ima osetljivu kožu. Potrebno je što nežnije lice umivati mlakom vodom i sušiti mekim peškirom. Kod muškaraca se savetuje brijanje električnim aparatom. Potrebno je izbegavati Sunce i koristiti sredstva s zaštitnim faktorom. Peeling i slične agresivne metode bolje je izbegavati.

Temelj lokalne terapije se sastoji uglavnom na protivupalnom efektu. U tu svrhu se koriste antibiotici i azelaična kiselina. Od antibitotika se najčešće koristi: metronidazol, eritromicin i klindamicin. Pojedini autori navode antimikotike tj. sredstva protiv gljivica kao npr. ecalin.U obzir dolaze i retinoidi tj. derivati vitamina A kao npr. adapalen i tretionin. Potreban je oprez kod upotrebe antimikotika i retinoda jer navedena sredstva lako izazivaju iritaciju lica. Retinoidi izazivaju zadebljanje površinskog sloja kože tj. epidermisa čime se smanjuje crvenilo lica. Od najnovijih lekova se navodi tacrolimus i askomicin.

Sistemsku terapiju čine antibiotici. Najčešće se koriste: tetraciklini - minociklin i doksiciklin. U zadnje vreme koristi se i klaritromicin. Kod težih slučajeva se koristi metronidazol. Kod najtežih oblika se primenjuje isotretionin i sistemski kortikosteroidi. Protiv napada crvenila lica se koristi klonidin i beta blokatori. Teleangiektazije se uklanjaju elelktrokauterizacijom, a hipertrofične promene kod rinofime dermoabrazijom.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Ema 20.08.2023

  Da li neko od autora ovih tekstova uopšte čita komentare i pitanja u okviru njih? Pišete "Vaš komentar nam je veoma dragocen", a ja vas pitam, za šta?


 2. Milos 26.12.2021

  Sve sam procitao i sve probao ali nema pomoci u ovoj borbi. Lice reaguje na sve. Ako ima neko neki savet nek podeli.


 3. smiljka 26.04.2012

  Lečim rozaceu već pet godina, a od nedavno koristim kozmetiku i čajeve na bazi bilja koje proizvodi "rajemil"iz beograda. Poboljšanje je vidljivo i ja sam zadovoljna. Podatke o ovim preparatima možete dobiti na njihovom sajtu. Toplo ih preporučujem.


 4. Jelena 11.05.2011

  Imam rozaceu vec duze vrijeme. Donekle je drzim pod kontrolom eucerinovim kremama za noc i toniranom za dan. Ipak, nisam zadovoljna, tako bih voljela da je sasvim izlijecim. Nisam kontrolisala da li imam helikobakteriju. Ne znam sta da radim. . .


 5. Suzana 08.03.2010

  Zdravo zovem se Suzana i imama 29 godina. . Od rosacece bolujem vec 6 godina i zanima me ishrana to jest sta smem da jedem od voca i povrca a sta ne pa ako neko zna neka mi napise unapred hvala. . . . . .


 6. suzana 26.02.2010

  Zdravo ja vesc bolujem 6 godina od rosaceje i jako me zanima nacin ishrane i dali postoji neka dijeta i koja to se hrana nesme konzumirati. Unapred hvala


 7. jelena 15.08.2009

  Patim od ovog cuda, i ne mogu verovati koliko je zamorno. Bar da se zna uzrok, naporno mazanje i skupo lecenje... Ruzno izgleda, ako neko zna neki drugi lek, bila bih zahvalna.


 8. ljubinka 18.03.2009

  Imam rozaceu lecim je vec dugo vremena napominjem da sam imala i heliko bakteriju i da sam je izlecila. Nekada mi lice bude odlicno kao da nikad to nisam ni imala a nekada strasno. Inace od tog crvenila koza mi bude suha i ljuskava. Kojim kremama je mazati. ljubinka@rtrs.tv Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde