Laserska epilacija

Ako niste zadovoljni brijanjem, pincetom ili depilacijom voskom za uklanjanje neželjenih dlaka, laserska epilacija može biti opcija o kojoj vredi razmisliti.

Laserska epilacija se sprovodi pomoću laserskog zračenja koji sonda usmerava prema koži. Zahvaljujući pigmentu zvanom melanin, koji se nalazi u folikulu dlake, laserski zrak se apsorbuje i pretvara u toplotu, što dovodi do uništenja dlačica. Tokom ovog postupka, koža ostaje netaknuta zahvaljujući jedinstvenom sistemu hlađenja integrisanom u uređaj.

Stručnost i iskustvo lekara su izuzetno važni za bezbedan i uspešan tretman, kao i kvalitet uređaja sa kojim se radi ovaj postupak, tako da je neizmerno važno da ovakav tretman uradite u ordinaciji, a ne kod kozmetičara. Zahvaljujući prednostima ovog uređaja, laserska epilacija najvećih delova tela ne traje duže od 60 minuta.

Prednosti laserske epilacije

Laseri su korisni za uklanjanje neželjenih dlaka sa lica, nogu, brade, leđa, ruku, pazuha, bikini zone i drugih područja. Moguće je tretirati neželjenu kosu na gotovo bilo kom području, osim na očnim kapcima ili u blizini očiju.

Laserska epilacija slika
Fotografija epilacije pazuha.

Prednosti laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

  • Preciznost – Laseri mogu selektivno da ciljaju tamne, grube dlake, dok okolnu kožu ostavljaju neoštećenom.
  • Brzina – Svaki impuls lasera ​​uzima delić sekunde i može istovremeno da tretira mnoge dlake. Manja područja, poput gornje usne, mogu se tretirati za manje od jednog minuta, a velika područja, poput leđa ili nogu, mogu potrajati i do sat vremena.
  • Trajni rezultati – Uklanjanje dlačica sa trajnim rezultatima može se očekivati posle tri do sedam tretmana.

Laserska epilacija neće se savetovati u tetoviranom području ili ukoliko je u toku neka iritacija ili kožno oboljenje dok se isto ne izleči.

Ko je kandidat za lasersku epilaciju?

Laserska epilacija biće najefikasnija za one koji imaju tamnu kosu. Što je kosa tamnija i gušća, ona će stvoriti više toplote kada dođe u kontakt sa laserskim zrakom, što će epilaciju učiniti efikasnijom.

Boja kose i tip kože dugo su uticali na uspeh laserskog uklanjanja dlaka, međutim vremenom, sa pojavom modernijih mašina i sa boljim razumevanjem same epilacije, ovo više nije pravilo.

Osnovni princip je da pigment kose, ali ne i pigment kože, upije svetlost. Laser treba da ošteti samo folikul dlake, istovremeno izbegavajući oštećenje kože. Stoga, kontrast između boje kose i boje kože (uzmimo za primer tamnu kosu i svetlu kožu), rezultira najboljim ishodima.

Rizik od oštećenja kože veći je kada postoji mali kontrast između kose i boje kože, ali napredak laserske tehnologije učinio je da lasersko uklanjanje dlaka bude i opcija za ljude koji imaju tamniju kožu. Lasersko uklanjanje dlaka manje je efikasno za ljude čija boje kose slabo upija svetlost, kao što je na primer, bela, siva, crvena i plava boja kose. Međutim, opcije laserskog tretmana svetle kose i dalje se razvijaju.

Кako se pripremiti za lasersko uklanjanje dlaka

Laserska epilacija više je od pukog uklanjanja neželjenih dlaka. To je medicinski postupak koji nosi potencijalne rizike i stoga je neophodno da tretman izvodi stručno medicinsko osoblje.

Odaberite lekara koji je specijalizovan, kao što su dermatolozi, hirurzi ili oni lekari koji imaju iskustva sa laserskim uklanjanjem dlaka na vašem tipu kože. Pre laserskog uklanjanja dlaka, zakažite konsultacije sa lekarom kako biste utvrdili da li je ovo odgovarajuća opcija za vas.

Ukoliko lekar predloži da se urade neke laboratorijske analize kože i orgnaizma pre same epilacije, uradite ih.

Laserska epilacija lica
Fotografija laserske epilacije lica.

Vaš lekar će verovatno uraditi sledeće:

  • Pregledaće vašu medicinsku istoriju, uključujući upotrebu lekova, istoriju poremećaja kože ili ožiljaka i prošle procedure uklanjanja dlaka.
  • Razgovaraće sa vama o rizicima, prednostima i vašim očekivanjima. Lekar će vam reći kakve rezultate možete očekivati od laserske epilacije na osnovu vašeg tipa kože i kose.

Ako planirate da se podvrgnete laserskoj epilaciji, trebalo bi da ograničite čupanje i depilaciju voskom šest nedelja pre tretmana. To je zato što laser cilja koren dlake koji se privremeno uklanja voskom ili čupanjem.

Takođe, treba izbegavati sunčanje šest nedelja pre i posle tretmana. Izlaganje suncu čini lasersko uklanjanje dlaka manje efikasnim i može izazvati komplikacije nakon tretmana.

Šta očekivati tokom tretmana

Neposredno pre laserske epilacije (do 6 sati pre prcedure), dlaka koja će biti podvrgnuta tretmanu, biće obrijana na nekoliko milimetara iznad površine kože. Osobi se obično daje lek, 20-30 minuta pre laserskog postupka, koji dovodi do utrnuća kože, kako bi se pomoglo laserskim impulsima da prodru u folikul dlake (lokalni anestetik). Laserska oprema će se prilagoditi boji i debljini vaše kose koja se tretira.

U zavisnosti od korišćenog lasera ​​ili izvora svetlosti, vi i tehničar ćete morati da nosite odgovarajuću zaštitu za oči. Takođe će biti potrebno zaštititi spoljne slojeve kože hladnim gelom ili posebnim uređajem za hlađenje. Ovo će pomoći laserskom svetlu da prodre u kožu.

Nakon toga, tehničar će usmeriti svetlost lasera na određeno područje tela i nadgledati nekoliko minuta kako bi se uverio da li ima loših reakcija.

Кada se postupak završi, osoba će možda dobiti protivupalne kreme, losione ili hladnu vodu kako bi ublažila nelagodu. Sledeći tretman se zakazuje četiri do šest nedelja kasnije. Tretmani se zakazuju dok kosa ne prestane da raste.

Oporavak i neželjeni efekti

Dan ili dva nakon tretmana, tretirano područje vaše kože izgledaće i osećaćete kao da je 'opečeno'.

Rizici od neželjenih efekata variraju u zavisnosti od tipa kože, boje kose i pridržavanja nege pre i posle tretmana. Najčešći neželjeni efekti laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

  • Iritacija kože – Privremena nelagodnost, crvenilo i otok mogući su nakon laserskog uklanjanja dlaka. Svi znaci i simptomi obično nestanu u roku od nekoliko sati. Hladne obloge i hidratantne kreme mogu vam pomoći.
  • Pigmentne promene – Lasersko uklanjanje dlaka može potamniti ili osvetliti tretiranu kožu. Ove promene mogu biti privremene ili trajne. Osvetljavanje kože prvenstveno pogađa one koji ne izbegavaju izlaganje suncu pre ili posle tretmana i one koji imaju tamniju kožu.

Laserska epilacija retko može prouzrokovati stvaranje mehurića, ožiljaka ili druge promene u teksturi kože. Mehurići su retki, ali su verovatniji kod ljudi tamnije puti.

Ostali potencijalni neželjeni efekti su ožiljci ili prekomerni rast dlaka oko tretiranih područja, posebno na tamnijoj koži.

Lasersko uklanjanje dlaka ne preporučuje se za kapke, obrve ili okolna područja, zbog mogućnosti ozbiljnih povreda oka.

Zašto treba ponoviti tretman?

Dlake na našem telu ne rastu istovremeno, već u fazama – faza stagnacije i faza rasta. Možete primetiti da 70 – 90% dlačica raste, dok ostatak stagnira. Uzimajući u obzir činjenicu da, laserski zrak može ukloniti kosu samo ako je u fazi rasta, prvi tretman može da uništi samo određeni procenat dlaka. To je razlog zašto se pravi pauza između tretmana. Nakon što poraste preostali procenat kose, bićete spremni za sledeći laserski tretman. Potrebno je više tretmana laserom, a možda će biti potrebni i tretmani održavanja. U praksi to bude šest do osam tretmana na šest nedelja. 

Na konsultacijama razgovarajte sa lekarom o prednostima, mogućim rizicima, troškovima tretmana i drugim bitnim informacijama, koje bi trebalo da znate, pre nego što se opredelite za tretman laserske epilacije.

Cena laserske epilacije

Cena laserske opercije je stvar koju diktira tržište te je nekada cena epilacije celog tela išla i do 4000 evra, što danas nije slučaj. Kada se opredeljujete za ovakav tretman, vodite računa o tome ko rukuje laserom i da li je laser moderan i uspešan. Cena epilacije celog tela u šest tretmana, recimo, danas ide do 1500 evra. Za sve informacije o ceni i zakazivanju, pozovite 063/687-463 i daćemo Vam kompletnu informaciju o stanju na tržištu i zakazivanju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde