Difuzna kutana mastocitoza

Difuzne kutane mastocitoze su retke dermatoze koje se karakterišu zahvaćenošću većih površina kože opsežnom infiltracijom mastocita.

Klinička slika

Razlikuju se dva oblika bolesti: blaži oblik, u kome su promene kože ograničene na područja pazušnih jama, prepona, mesta izloženih pritisku, na kojima je koža edematozna (otečena), delom lihenifikovana, sivosmeđe boje, a javlja se najčešće kod dece; a drugi oblik je eritrodermijski kod kog je zahvaćena koža u obliku eritrodermije, a češće se javlja kod odraslih, česte su promene unutrašnjih organa. Kod oba oblika bolesti javlja se intenzivan svrab, povremeno crvenilo, proliv, bronhospazam, hipotonija i peptički ulkus, kao rezultat delovanja velikih količina oslobođenog histamina. Bolest vremenom napreduje, iako su moguće spontane remisije. Čest je prelaz u sistemsku mastocitozu uz mogući razvitak mastocitne retikuloze.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza.

Lečenje

Primenjuju se antihistaminici uz antagoniste H2 receptora, a u težim slučajevima i srednje doze kortikosteroida. Koriste se i nifedipin i acetilsalicilna kiselina. U nekim slučajevima PUVA terapija dovodi do regresije promena kože.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Aleksandar 04.06.2022

  Imam mastocitozu..celo telo u tackicama..voleo bi da mi se javi neko slican meni


 2. Strahinja Aleksić 15.04.2020

  Da li puva terapija leci mastocitiozu?


 3. Zvonko 13.04.2020

  Zbog alergija (bubuljica) koje mi se već 8 meseci vraćaju po telu (kad primim Diprofost povuku se), sumnjaju da imam sistemsku mastocitozu. Molim Vas da mi objasnite kako se leči i da li se leči?


 4. SASKO 01.12.2010

  Dali puva terapija moze biti stetna, ja imam bolest urtikaria pigmentoza moj doktor je rekao da najdobra terapija je puva. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde