Urticaria pigmentosa

Urticaria pigmentosa je bolest kože koja se najčešće javlja već kod odojčadi, a manifestuje se pigmentisanim makulama koje nastaju zbog nakupljanja mastocita u dermisu. Promene na koži ponekada su praćene i promenama unutrašnjih organa.

Uzrok nastanka

Etiologija bolesti nije poznata. Nije utvrđeno postojanje genetske predispozicije, iako se ponekad javlja kod više članova porodice. Zbog degranulacije nakupljenih mastocita i oslobađanja medijatora, pre svega histamina, a posle određenih nadražaja (trljanje kože, hladnoća i dr) nastaje urtikarijalni edem u dermisu.

Klinička slika

Bolest se javlja odmah posle porođaja ili kod odojčadi u vidu ružičastih makula (pega, mrlja) ili urtika, lokalizovanih uglavnom na trupu i ekstremitetima. Urtike izbijaju spontano ili posle nekog spoljašnjeg nadražaja. Kod masivnijeg oslobađanja histamina može da nastane difuzni eritem (crvenilo), hipotenzija (nizak krvni pritisak) i proliv. Prisutan je i svrab. Kod starijih lezija promene se karakterišu lividnosmeđim makulama. Morfološke varijante su: urticaria pigmentosa haemorrhagica – karakteriše se pojavom hemoragija u urtikarijalnim promenama, a moguća je i pojava promena sluzokoža; i urticaria pigmentosa bullosa – karakteriše se pojavom vezikula i bula (manji i veći mehuri) na urtikarijalnim promenama. Bolest može spontano da regredira posle više godina, naročito posle pubereteta.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, laboratorijskih i histoloških nalaza.

Lečenje

Antihistaminici uz antagoniste H2 receptora, a u težim slučajevima i srednje doze kortikosteroida mogu da umanje dejstvo histamina. Koriste se i nifedipin (blokira ulaz kalcijuma u mastocite) i acetilsalicilna kiselina. Navedeni lekovi ne dovode do regresije promena, nego samo stabilizuju mastocite ili smanjuju neželjeni efekat medijatora. U nekim slučajevima PUVA terapija dovodi do regresija promena kože.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde