Urticaria pigmentosa adultorum

Urticaria pigmentosa adultorum (teleangiectasia macularis eruptiva perstans) se javlja kod odraslih osoba u vidu makula crveno - smeđe boje uz koje se nalaze i teleangiektazije.

Uzrok nastanka

Etiologija bolesti nije poznata. Bolest se javlja veoma retko. Poznato je u patogenezi da zbog degranulacije nakupljenih mastocita i oslobađanja medijatora, pre svega histamina, a posle određenih nadražaja (trljanje, hladnoća i dr) nastaje urtikarijalni edem u dermisu koji opet uzrokuje promene na koži.

Klinička slika

Kod odraslih, najčešće na koži trupa, vide se obično gusto raspoređene crvenosmeđe makule (pega, mrlja) i teleangiektazije (tačkasta proširenja kapilara). Izražen je dermografizam. Ne pojavljuju se vezikule niti bule (mehuri). Osnovni simptom je intezivan svrab, koji se javlja posle nekih spoljašnjih nadražaja i iritacija. Moguća je i pojava opsežnijih eritema (crvenila). Tok bolesti je hroničan, može da traje godinama.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza.

Lečenje

Primenjuju se antihistaminici uz antagoniste H2 receptora, a u težim slučajevima i srednje doze kortikosteroida. Koriste se i nifedipin i acetilsalicilna kiselina. U nekim slučajevima PUVA terapija dovodi do regresije promena kože.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. sasko 02.01.2011

    Da li ima nekoj centar (bolnica) za ljecenje bozest urticaria pigmentoza. Pozz


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde