Dermatitis perianalis

Perianalni dermatitis se može definisati kao akutna ili hronična inflamacija (zapaljenje) perianalne regije različite etiopatogeneze.

Uzrok nastanka

Kod odraslih osoba najčešći etiopatogenetski faktori su hemoroidi i iritacija, ili kontaktna senzibilizacija na sekret analne sluzokože ili ostatke fekalnog sadržaja. Uvučen i uzak analni otvor predstavlja anatomsku predispoziciju za nastanak čestih upala. Neadekvatna higijena, kao i poremećeno varenje su takođe važni u etiopatogenezi. Mehanička traume, fisure, kao i jatrogeni faktori (dugotrajna lokalna primena kortikosteroida, laksativa, podofilina), takođe mogu da dovedu do pojave inflamatornih promena perianalne regije.

Klinička slika

Klinički, promene mogu varirati od akutnih i ekcematiformnih oblika, u vidu eritema (crvenilo), madidacije i bolnosti, do hroničnih infiltrovanih i lihenifikovanih promena. U skoro svima slučajevima promene su praćene jakim svrabom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Lečenje hemoroida i eliminacija ostataka fekalnog sadržaja najvažnije su terapijske mere. Bitna je i higijena analne regije. Lokalno se primenjuju vrlo blagi antiflogistički oblozi i kupke (čaj od kamilice ili žalfije). Kratkotrajna primena kortikosteroida u obliku losiona ili krema dovodi do poboljšanja u akutnim slučajevima. U slučaju intezivnog svraba propisuju se antihistaminici per os.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde