Necrobiosis lipoidica (diabeticorum)

Necrobiosis lipoidica (diabeticorum) predstavlja oboljenje kod koga su promene kože najčešće lokalizovane na potkolenicama, a rezultat su hronične granulomske inflamacije.

Uzrok nastanka

Šećerna bolest ili predijabetes se može dokazati kod oko 60% obolelih. U oko 15% slučajeva bolest može prethoditi dijabetesu. Još uvek se dokazuje uzročna povezanost između lipoidične nekrobioze i dijabetične mikroangiopatije. Međutim, regulacija šećerne bolesti ne utiče na tok bolesti, što dovodi u pitanje povezanost nekrobioze i dijabetesa.

Klinička slika

Klinički, pre svega na ekstenzornim stranama potkolenica, zapažaju se oštro ograničena, diskoidna, atrofična žarišta, žutosmeđe boje, prožeta teleangiektazijama (tačkasta proširenja kapilara). Promene su različitog prečnika, do veličine dlana, najčešće su simetrično lokalizovane. Vremenom dolazi do skleroze (otvrdnuća). Moguće su i ulceracije. Opštih simptoma nema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, laboratorijskih (šećer u krvi) i patohistološkog nalaza.

Lečenje

U terapiji se koristi intralezionalna aplikacja triamcinolon acetonida.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. denis 14.04.2014

  Dali je neko izlecio ili bar ublazio ovu bolest.


 2. Bojana Boskovic 04.10.2010

  Volela bih da mi preciznije, tj. Blize objasnite kako se leci ovaj problem, posto od iste bolesti bolujem. Ne razumem sta to znaci intralezionalna aplikacja triamcinolon acetonida. Hvala


 3. Slavica 23.07.2010

  Ja imam ovaj problem vec 10 godina, a tek mi je 24 godine. Zbog ne regulisanog secera su navodno nastale te promene. Mazem svakojake kreme da bi koliko toliko poboljsale njihov izgled. Ali nazalost cini mi se kao da je ovaj problem uzeo maha i pored moje borbe za dobru regulaciju dijabetesa. Uglavnom svi lekari kod kojih sam bila rekli su da tu nema mnogo pomoci i da je ne moguce njihovo povlacenje. Ali bitno mi je da mi se na tim mestima ne otvaraju ranice, sto bi tek bilo pogubno za moje zdravlje. Eto malo sam neutsena, ali svakako moram napred. . . . Volela bih da mi se neko javi ko ima slicna iskustva, s obzirom da je vrlo retko oboljenje narocito kod mladih osoba, a i ljudu su nekako cini mi se suvise zatvoreni po pitanju svojih problema, kao sto sam bila i ja do nedavno dok nisam shvatila da na taj nacin bezim od njih, ne prihvatam ih i samo idu u vecu dubiozu. . . .
  Slavica!


 4. Kardanov Miroslav 30.07.2009

  Zovem se Miroslav Kardanov, ovim putem zelim da pomognem svima koji pate od ove bolesti sa savetom sta da urade i nadom da ce uspesnost izlecenja biti stoprocentna, a potrebno je uraditi sledece: svako jutro u cik zore obolela mesta oprati sa rosom sa listova (trave ili lisca, obavezno je da se rosa nalazi udaljena od puteva zbog prasine) nakon zasusivanja obolela mesta tamponirati ili natapati gazom natopljenom sadrzajem ampule vitamina b-6 odnosno bedoksinom (1 ampula staje oko 10 dinara) i to ponoviti 2-3 puta dnevno, obavezno ujutru i uvece pred spavanje, uz sve ovo piti caj bc ( caj za bolju cirkulaciju broj 54) koji se moze nabaviti preko apoteke koja caj nabavlja iskljucivo sa instituta " dr. Josif Pancic" iz Beograda, tadeusa koscuskog br. 1). Postovani zelim ovim putem da izrazim zaljenje svim bolesnicima koji pate od ove bolesti, jer se i ja borim za zdravlje svoje cerke na isti nacin skoro 10 godina a sa secernom bolesti od koje pati moja cerka zadnjih 19 godina (njoj je sada 25 godina) sa nadom i zeljom da je sprecim da ne padne u depresiju i da pocne da pati od kompleksa koji bi bio poguban za njen zivot. Svima koji budu prihvatili ovaj moj savet zelim potpuno isceljenje i neka uspravno hodaju bez kompleksa, jer priznacete da je zivot izuzetno nemilosrdan i izuzetno kratak, te vas molim da se fokusirate na ovaj tretman i da ga koristite onoliko koliko je potrebno do potpunog zalecenja ili izlecenja.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde