Akutne rane- nega i lečenje

Rana nastaje uvek kada dođe do prekida kontinuiteta kože. Ukoliko je rana manjeg promera (ubodna rana, oguljotina), sa minimalnim krvarenjem ona može da zaraste sama od sebe u nekom kraćem vremenskom roku (sedam dana). Bez obzira koliko rana izgleda bezazleno neophodno je da se povređena osoba javi svom lekaru kako bi dobila odgovarajuća uputstva.

Mala, ubodna rana, bez značajnog krvarenja, može biti veoma pogodna za nastanak tetanusa, naročito ako je nastala u polju, ubodom na esker ili alatku koja je često u kontaktu sa zemljom. Posebno su ugrožene starije osobe jer je od njihove redovne vakcinacije protiv tetanusa prošlo više decenija. Dakle, iako je rana mala, gotovo nevidljiva, može nam doneti velike probleme.

Rane promera većeg od 1cm

Rane promera većeg od 1cm, kad je došlo do potpunog prekida svih slojeva kože, zahteva pregled hirurga. Pregled kod hirurga plastičara je obavezan ako se rana nalazi na licu, vratu ili šakama. Pravovremeno i stručno lečenje rane na licu i vratu dovešće do potpunog zarastanja sa minimalnim ožiljkom. Pregled i kasnije praćenje kod hirurga plastičara je veoma važno zbog mogućeg razvoja i prevencije keloida.


Iako mala, otvorena povreda šake može biti kombinovana i da pored povrede kože postoji i povreda tetiva ili nerava. Pregled hirurga plastičara je obavezan u prvih nekoliko sati od povrede zbog primarne obrade rane i prevencije infekcije. Šaka je važan funkcionalni organ i zbog toga lečenje šake treba da bude brzo i efikasno kako bi rehabilitacija što pre započela.

Veće rane, rane koje krvare, zahtevaju hitno zaustavljanje krvarenja i pregled hirurga. Najsigurniji način zaustavljanja krvarenja ako je u predelu ekstremiteta je postavljanje poveske desetak santimetara iznad povrede. Ako je krvarenje na nekom drugom delu tela (grudnom košu, poglavni), pritisak sterilnom gazom ili krpom može zustaviti krvarenje. Ukoliko je mreža hitne pomoći dobro razvijena, povređenog ne treba transportovati već sačekati mobilnu lekarsku ekipu koja će  pružiti stručnu pomoći. opekotine

Opekotine

Posebnu pažnju zaslužuju rane koje imaju blago, naizgled neznatno krvarenje. Ukoliko takvo oskudno krvarenje traje više sati - može dovesti do značajnog iskrvarenja. Zbog toga povređeni na putu do prve medicinske ustanove, treba da ima pratnju druge osobe ili da bude transportovan kolima hitne pomoći.

U praksi srećemo i  velike rane koje ne krvare. Zbrinjavanje pacijenta sa ovakvom ranom takođe treba što pre sprovesti jer postoji mogućnost razvoja infekcije, razvoja otoka i bola što povređenom otežava kretanje i može dovesti do razvoja kolapsa. Dobar primer za ovakvu povredu su opekotine.

Želite da zakažete plastičnu operaciju?


 Zakažite pregled


Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije radi od 2001 godine.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde