Keloid

Keloid je benigna, oštro ograničena, hipertrofična masa koja nastaje nakon povrede ili nakon nekih drugih patoloških stanja kože, a može se javiti i spontano. Za razliku od hipertrofičnog ožiljka, može se protezati i van granica traume koja mu je prethodila.

Uzrok nastanka

Keloidi se najčešće javljaju posle opekotina, akna vulgaris, bakterijskih infekcija, a i u postoperativnom ožiljku. Za nastanak spontanih keloida, pretpostavlja se, značajne su neregistrovane mikrortraume. Keloidi se češće javljaju u nekim familijama, češće se javljaju kod mlađih ljudi, kod žena i crnaca.

Klinička slika

Predilekciona mesta su lice, ušne školjke, vrat, gornji deo leđa, presternalna regija, a veoma se retko nalaze na dlanovima i tabanima. Keloidi nastaju nedeljama ili mesecima nakon povrede kao debeli tvrdi ožiljci glatke i sjajne površine, bez dlaka, u početku crvenosmeđe boje, koja s vremenom postaje svetloružičasta. Kada dostigne određenu veličinu, keloid više ne raste. Ponekad se javlja osećaj svraba ili boli.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog nalaza i histološkog nalaza. U histološkoj slici dominira nalaz gusto isprepletenih, delom homogenih, koncentrovanih kolagenih vlakana u dermisu. Elastična vlakna nedostaju. U svežim promenama prisutni su i fibroblasti, limfociti i mastocita. Epidermis je nepromenjen ili istanjen, uz atrofiju dlaka i lojnih i znojnih žlezda.

Lečenje

U lečenju keloida koji nisu stariji od šest meseci indikovana je intralezionalna aplikacija kortikosteroida uz lokalno nanošenje kortikosteroidnih masti ili krema. U nekim slučajevima dolazi u obzir i RTG-terapija, ako i krioterapija tečnim azotom. Izvestan efekat može da se postigne hirurškim uklanjanjem ožiljka, uz lokalno ubrizgavanje interferona alfa, triamcinolon-acetonida ili bleomicina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Divna 23.01.2024

  Mom suprugu je izvađeno plućno krilo pre 4 godine i nema recidiva. Pojavio mu se keloid na desnom ramenu dva puta. Prvi put doktor je sanirao ali sada se ponovo pojavio. Koja je dobra terapija?


 2. Sasa 29.06.2015

  Meni pocelo mislim od vakcine bila jedna guta. Pa akne pa ti djavoli. Sad stoji sad cu pokusam jos s koru od bane da trljam na jednu ako deluje nastavljam stim. Kupovo sam razne kreme preko 20 000 sam dao i nista.


 3. alexsandar 13.05.2012

  Dobar dan gospodo.
  Imam problem sa kozom vec od poburteta imam keloidi vec 6godine probaosam razne masti isto i tecni azot i dermatihs mast inemoze dase ukloni imam keloidi na desnom ramenu ina levom ina sredinu grudi ponekad osecam svrab i kao dami prolazi struja oko njih neznam stada radim vise nisam imao nikakve povrede pojavilisuse od jednom prvo sam imao kao neke bubujice natim mestima onda suse pojavili oziljci sada imam 26 godina probaosam sve masti sada zimim u nemackoj zeleobih neku informaciju unapred kvala.


 4. Duska 02.04.2012

  Keloidi su mi poceli izlaziti spontano pre tri god, u predelu grudnog kosa, velicine zrna psenice, sa terapijom sam pocela tek pre sest meseci jer su mi na koznoj klinici u dzordza vasingtona rekli da ih ne mogu izleciti. Otisla sam kod doktora rokvica u avalsku i pocela sa ta i kontratubexsom, keloidi koji su izasli u poslednjih par meseci su nestali, ostala je fleka na kozi ali kazu da ce nestati, dva najstarija keloida od pre tri god, jos imam ali su u boljoj fazi, nadam se da ce i oni nestati, ukupno sam imala 16 tretmana tecnim azotom naravno sa pauzama.


 5. ljubiša toni božić 18.07.2010

  Veoma je bitno da bolesnicima nije izvađen ni jedan organ gdin Rimarchuk i njegove metode detoksikacijom rješavaju taj problem


 6. Tamara 28.06.2010

  Imam jedan keloid na ruci, veličine oko 2 cm, nastao nakon bcg vakcine. Ožiljak je star desetak godina. Čitala sam po raznim sajtovima različita iskustva i nisam sigurna koji je najbolji način da uklonim keloid? Ne očekujem nikakvo čudo, makar samo da posle intervencije bude u ravni kože i da posvetli. . . Značio bi mi vaš savet! Hvala.


 7. babic vesna 10.02.2009

  ja imam problema vec 5 god.kako da ih izlijecim


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde