Naevus flammeus

Naevus flammeus (naevus venosus, port wine stain) su urođene ili u ranom detinjstvu nastale mrlje boje crvenog vina, različite veličine i često bizarnog oblika, koje se povećavaju sa rastom deteta.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Postoje mišljenja da je reč o poremećaju inervacije malih krvnih sudova. Promene mogu biti sastavni deo nekih naslednih bolesti (Sturge-Weber sindrom, Klippel-Trenaunay sindrom).

Klinička slika

Klinički se naevus flammeus manifestuju u medijalnom ili u lateralnom obliku. Za medijalni oblik tpične su crvene mrlje veličine kovanog novca do dečijeg dlana, smeštene na medijalnim delovima glave, najčešće na vratu, na obrvama, na čelu i na gornjoj usni. Prognoza ovog oblika bolesti je dobra. U 70-80% slučajeva uočena je spontana regresija u prvim mesecima ili godinama života.

Unna-Politzerov nevus je nevus flameus prisutan od rođenja, smešten u predelu vrata i obično ne pokazuje znakove regresije. Lateralni (unilateralni, bilateralni) oblik tog nevusa najčešći je na licu. Tamniji je od medijalnog oblika i ne regredira. Vremenom se na njemu mogu pojaviti nodularne lezije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza. Histološki se vide teleangiektazije u gornjem dermisu.

Lečenje

Najbolji rezultati se postižu laserom. Dobro je primeniti i krioterapiju tečnim azotom, naročito ako je laser nedostupan. Prognoza u pogledu potpunog odstranjenja promene je nepovoljna, međutim, opisanom terapijom je vrlo često moguće redukovati promene do estetski prihvatljivog efekta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. IVANA NS 10.03.2012

    Molila bih ako može iko da mi kaže, da li se susretao sa ovom bolešću. Ja imam od rodjenja crvene mrlje na nozi, a sad su počele da me svrbe i koža mi je na tom mestu ispucala i suva. Da li iko zna koju kremu, mast, melem. . . Mogu da koristim da bi mi se taj svrab malo ublažio? Jer nisam trenutno u mogućnosti da idem na lasersko uklanjanje. Unapred sam vam zahvalna!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde