Piling ili dermoabrazija lica?

Nekada su procedure estetske hirurgije i vrhunske kozmetike bile dostupne samo bogatim ljudima. Danas, u vreme brzog razvoja medicine i farmakologije, kad raspolažemo velikim brojem informacija, procedure za ulepšavanje postaju dostupne velikom broju ljudi. Nekada je ulepšavanje i podmlađivanje bilo rezervisano za starije ženske osobe. Danas to postaje imperativ za mlade osobe, i ženskog i muškog pola.


Za svaku estetsku operaciju treba izdvojiti određenu sumu novca koja nekad višestruko prevazilazi naša mesečna primanja. Takođe, potrebno je odsustvovati sa posla i odložiti sve druge aktivnosti. Kozmetskim procedurama možete postići veoma dobar efekat, značajno podmladiti svoje lice, a da ne remetite dnevne i nedeljne planove.Te procedure su bezbolne, jednostavne, a cene su prihvatljive. Mogu se raditi izolovano ili u kombinaciji sa medicinskim procedurama kao što su aplikacija Botoxa, Filera, mezoterapijskih koktela ili terapija laserom.


Mnogobrojni su razlozi da uradite piling lica. Kod mladih osoba to je prisustvo akni i ožiljaka od akni, uklanjanje pega i fleka od Sunca. Kod starijih osoba pilingom se mogu ukloniti bore, zategnuti opušteni očni kapci, a kompletno lice podmladiti. Ukoliko primenimo duboki piling, postižemo efekte fejsliftinga. Piling se takođe često primenjuje za uklanjanje pega i fleka u predelu vrata, leđa, nadlanica i stopala. Praktično ne postoji ni jedan deo tela gde je piling kontraindikovan. U svrhu hemijskog pilinga primenjuju se voćne kiseline i trihlorsirćetna kiselina (TCA) u različitim koncentracijama ili Fenol, dok dermoabrazija dijamntskim rolerom, spada u hiruršku metodu. Lagani, površni piling primenjuju kozmetičari. Duboki piling trihlorsirćetnom kiselinom ili fenolom treba da sprovode iskusni lekari, hirurzi ili dermatolozi.

Šta se postiže pilingom?

Pilingom se uklanja površni sloj kože a sa njim i pege, fleke, sitne bore, proširene pore i ožiljci. Taj površni sloj kože može biti različite debljine, sve u zavisnosti od metode i preparata koji koristimo. Takođe se postiže regeneracija kože jer dolazi do produkcije kolagena i elastina. Regija lica ili tela koju tretiramo postaje zategnuta i podmlađena.


brisanje-bora-pilingom

Piling ili dermoabrazija lica

Osnovna prednost pilinga je u tome što je to jednostavna i najpreciznija metoda gde komplikacije praktično ne postoje. Kod dermoabrazije je moguća komplikacija diskoloracija (hipopigmentacija ili hiperpigmentacija). Svakako, postoje situacije kada samo dermoabrazija pomaže. To su duboki ožiljci različitog porekla koji zahvataju pored epiderma i slojeve derma. Takođe, kod starijih osoba ili osoba koje imaju bilo koju kontraindikaciju za operaciju – možemo raditi duboki piling i postići veoma dobre rezultate, često bolje nego kod fejsliftinga. Piling je metoda kojom se ne odstranjuje višak kože (kao kod fejsliftinga), to je metoda kojom se zateže i podmlađuje koža.

Rane na licu brzo zarastaju

Lice je pogodno za operacije pa i procedure pilinga jer pokazuje zavidnu debljinu i bogatstvo kožnih adneksa. To daje hirurgu dobre preduslove za rad jer sve rane veoma brzo zarastaju, a ožiljci su blagi, često nevidljivi. Priroda nam je to podarila da rane na licu ne ostavljaju za sobom ožiljke kao što je to slučaj sa nekim drugim delovima tela i tu prednost treba da koristimo.


Želite da zakažete plastičnu operaciju?


 Zakažite pregled


Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde