Nastanak bora


Bore
su najvidljiviji oblik promena na koži, odnosno simptom starenja koji najpre primećujemo. Nastajanje bora povezano je sa opuštanjem tkiva.

Na kraju koža postaje poput naboranog papira. Bore su sve vidljivije i dublje. Potporno tkivo kože svakim je danom sve opuštenije i one se sve više produbljuju.


Rastegljivi protein, kolagen, daje vašoj koži mladalački izgled, elastičnost i zategnutost, ali hemijski gledano, kolagen je vrlo laka meta za slobodne radikale. Stalni napadi radikala tokom mnogih godina uzrokuju promenu strukture kolagena. Molekuli kolagena složeni su u snopove koji se na dalje slažu jedan iznad drugog dajući koži punoću i glatkoću.

Slobodni radikali
oslabljuju veze između slojeva i kolagen postaje mekan i neelastičan. Koža počinje izgledati staro. Uz slobodne radikale koji prirodno nastaju u našem organizmu, nastanak novih slobodnih radikala dodatno intenzivira i sunčeva svetlost.

Bore na licu nastaju iz tri razloga

Jedan od razloga zbog kojih se osoba odlučuje na popunjavanje bora je starenje kože pri čemu koža lica sa godinama gubi neka svoja svojstva, menjajući odnose elastičnih i kolagenih vlakana koji joj daju čvrstinu i elastičnost, kao i smanjujući procenat sadržaja vode pri čemu gubi jedrost i postaje suvija, pa kao posledica dolazi do formiranja sitnih, ne suviše dubokih bora koje su najizraženije u regiji donjih kapaka, a kasnije sa godinama se mogu naći i na celom licu.

Drugi razlog su bore koje nastaju svakodnevnim dejstvom ekspresivne mimične muskulature, i to su horizontalne bore na čelu, vertikalne glabelarne bore izmedju obrva, horizontalne bore u korenu nosa, radijalne bore u spoljašnjim uglovima očiju. Treća vrsta bora nastaje pod uticajem zemljine teže pri čemu se gubi fini oval lica, produbljuju nazolabijalne bore koje idu od nosa do spoljašnjih uglova usana, zatim marionetske bore koje idu od spoljašnjih uglova usana naniže prema bradi, kao i poprečne bore na vratu. Svaki tip bora zahteva drugačiji tretman.

Naša koža sa godinama počinje da se menja. Menja se funkcionisanje ćelija i proces njihovog obnavljanja sve je sporiji. Koža gubi vlagu i sve se više isušuje. Pojavljuju se bele linije isušenosti - strije - koje se postupno pretvaraju u bore, a koža počinje gubiti čvrstoću. S vremenom koža postaje mekša na dodir te se spušta sve do dermisa koji joj je potpora. Gubi se elastičnost i bore su sve dublje i dublje. Dubina najvećih i najdubljih bora može biti i do 0,05 mm.

Proces starenja je kompleksan i pogađa baš sve tipove kože i zahteva svakodnevnu negu kako bi zadržali njenu elastičnost. Stil života, pušenje, prekomerno izlaganje suncu radi preplanule boje i lepšeg tena i neki drugi uticaji dovode do opadanja vezivnog tkiva u koži. Upravo je vezivno tkivo odgovorno za mladalački izgled zategnute kože, a gubitak vezivnog tkiva dovodi do gubitka elastičnosti kože i pojave bora.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. mara 12.07.2013

    Vrlo lep i koristan tekst, hvala vam! Imam 34 godine i prve bore su se pojavile. Naisla sam na jedan tretman za koji verujem da moze da pomoge i drugima, ultrazvucno sicenje lica. Zateze kozu onako blago. Probajte!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde