Pušenje dovodi do starenja cele kože

Pušenje ne samo da pravi bore na licu i izaziva njegovo žutilo, već iste posledice ostavlja i na koži celog tela, utvrdili su američki naučnici. Studija, objavljena u časopisu "Arhive dermatologije", pokazuje da pušenje nanosi štetu čak i koži koja je zaštićena od sunca.

"Ispitivali smo kožu zaštićenu od sunca i otkrili da su ukupan broj dnevno popušenih paklica i ukupan broj godina pušenja povezani sa obimom pričinjene štete na koži pušača", ukazala je doktor Jolanda Helfrič sa Univerziteta Mičigen koja je predvodila istraživanje. 
 
"Kod ispitanika starijih od 65 godina pušači su bili znatno više izborani od nepušača. Slični nalazi su utvrđeni i kod ispitanika u starosnoj grupi od 45 do 65 godina", navedeno je u studiji. 
 
Prilikom nekoliko prethodnih istraživanja je otkriveno da pušenje doprinosi prevremenom starenju kože, ali su se ona ograničava samo na izboranost lica. Jedno prethodno ispitivanje je otkrilo da dim cigareta, između ostalih faktora, dovodi do sužavanja potkožnih krvnih sudova i time do smanjenja dotoka krvi u kožu. 
 
Pušenje, takođe, uništava vezivno tkivo koje daje podršku kako koži, tako i unutrašnjim organima. 
 
CNN

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde