Noga sa otvorenom ranom (ulcus cruris venosum)

              

                  pre                                                           posleTo NIJE SUDBINA.
POSTOJI REŠENJE !!!

Poštovani pacijenti!

Sa svojom bolešću Vi niste sami, u našoj zemlji preko 300 000 ljudi ima ozbiljne tegobe zbog hronične venske bolesti, a mnogi među njima su i sa otvorenom ranom. Lečenje kompresivnom terapijom, ako je do sada to rađeno zavojima, nažalost je često neprijatno, zahteva mnogo vremena i teško se podnosi. Zato sada postoji ortoza (pomagalo) koja se koristi brzo, jednostavno, efikasno i komforno - TUBULCUS.

Da bi razumeli koji je mehanizam delovanja tubulcus ortoze u zalečenju otvorenih venskih rana (ulcus cruris venosum-a), najpre ću Vam detaljno objasniti šta je to Ulcus cruris venosum i kako  nastaje.

Šta je to ulcus cruris venosum?

Ulcus cruris venosum je latinski izraz koji u prevodu znači venski čir na potkolenici.

Ulcus cruris venosum je dakle otvorena rana na nozi koja nastaje kao najteža posledica hronične venske slabosti. Zbog lošeg funkcionisanja vena u nogama  tokom vremena u zajedničkoj patnji propadaju i koža i tkivo. Zbog nepravilnog protoka krvi u venama one bivaju prepunjene i nezaustavljivo oštećene. Krv se nakuplja u nogama. Posle izvesnog vremena zbog tako mnogo krvi pritisak u nogama biva tako visok da se tkivna tečnost skuplja u nogama. To dovodi do otoka stopala i/ili potkolenice, ona postaju debela, javlja se crvenilo i počinju bolovi. Nakupljena tkivna tečnost pritiska na sve krvne sudove, na samo tkivo i kožu. Kiseonik i hranljive materije ne dopiru do kože i tkiva i ona počinju da odumiru. Nastaje otvorena rana. Samo pravovremenom terapijom se ovo može zaustaviti ili izbeći. Prvi pokazatelji nastajanja jednog venskog ulcus cruris-a su:
 • male otvorene ranice ili povrede kože koje nikako ne zarastaju na potkolenici
 • tamna pigmentacija na potkolenici
 • vezivno tkivo postaje tvrdje  

Kako nastaje venski ulcus cruris?

Odgovor uvek leži u tome, da prepunjene vene u nogama ne mogu da ispune svoje zadatke. One imaju važnu transportnu funkciju da iskorišćenu krv vrate nazad u srce i to uz pomoć  mišicno – venske pumpe. Pošto su smeštene izmedju mišića one pri kretanju bivaju pritisnute čime se krv potiskuje prema gore. Pri tome venski zalisci, koji funkcionišu kao ventil, sprečavaju da krv  poteče ponovo na dole.
 

Shema 1. Venski zalisci koji ispravno rade zatvaraju put krvi u pravcu stopala


Shema 2. Venski zalisci se otvaraju samo u pravcu srca. Tako se održava uredjen protok krvi prema srcu


Shema 3. Mišićno venska pumpa: napinjanjem mišića u nogama, krv u venama se potiskuje prema srcu


Shema 4. Pri napinjanju mišića venski zalisci sprečavaju protok unazad

Ako bolest nije na vreme sprečena dolazi do tkz.“začaranog kruga“. Krv se nakuplja u venama nogu. Zbog toga nastaje povišeni unutrašnji pritisak u venama i tkivna tečnost se zadržava u nogama. Ako pritisak i dalje raste, tkivo i koža više ne dobijaju kiseonik što polako dovodi do njihovog oštećenja. Tkivo odumire, a koža pokazuje prvu malu otvorenu ranicu, početak nastajanja venskog ulcus cruris-a.

Kako deluje TUBULCUS?

TUBULCUS je tubularna ortoza za lečenje otvorenih rana venskog porekla i stanja pred otvaranjem  venskih rana. Deluje na principu graduisanog pritiska, a to znači da je pritisak u tubulcus-u strogo definisan i najjjači u predelu medijalnog maleolus-a i postepeno idući nagore postepeno opada, na taj način pomažući venama da vraćaju krv ka srcu.


Shema 5. Pritisak u tubulcus-u je najjači u predelu medijalnog maleolusa,neposredno iznad clanka i postepeno idući nagore opada.

Sa željenim pritiskom koji se TUBULCUS-om postiže spolja, prekomerna tkivna tečnost se ponovo potiskuje u vene, a venski zalisci  bolje zatvaraju. Sa njime krv ponovo teče prema srcu, a unutrašnji pritisak u nogama opada. Istovremeno sa opadanjem pritiska koža i tkivo se bolje snabdevaju kiseonikom. Započinje izlečenje i ulcus se zatvara.


Shema 6. Spoljašnjim pritiskom ponovo se uspostavlja puna efikasnost mišićno-venske pumpePodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 35

 1. Milivoje 05.11.2023

  Iako patim od vena bar 20 godina i sada mi se dešava da bacim čarape, ali to mi se osveti za kratko vreme. Tražite od vašeg lekara uput za bolničko lečenje - zeleni uput pa pravo kod dr Milića (važi za Niš) da vam izdaju čarape.


 2. Milivoje 05.11.2023

  Želim da pomognem savetom za lečenje venskog ulkusa u vidu rane na potkolenici sve do gležnja. Svakom ko boluje od vena mora kad tad da se pojavi rana. Tu ne pomažu masti i kreme, potrebno je obezbediti pritisak u venama, a to omogućuje stezna čarapa sa pritiskom 30 mmHg tzv.Tubulkus. Treba ranu očistiti, naneti antiseptik i previti, a onda lagano navući čarapu tako da linija pritiska bude malo iznad gležnja. Previjati ranu na 2 dana. Za nekoliko dana pojaviće se prvi rezultati.


 3. Snežana 11.10.2023

  Ja sam imala prelome na obe potkolenice i pošto su rađene operacije ilizarovim aparatima u više navrata, ostali su mi mnogobrojni ožiljci po nogama koji bole na promenu vremena, a i otvorile su mi se rane na obe potkolenice, i svaki dan ih perem vodom i sapunom, po preporuci izabranog lekara i stavljam obloge Acidi borici, ali ništa ne pomaže. Noću stavljam Stanicid mast u rane i kad legnem da spavam krenu strašni bolovi gde ne pomaže ni Trodon od 50 mg. Rana na desnoj potkolenici iznad stopala se proširila i imam strašne bolove noću. Imam osećaj kao da je zabodena igla u ranu i kao da se probija sve dublje i dublje. A radila sam ultrazvuk krvnih sudova i retultat je pokazao da je sve prohodno, a ja užasni su mi bolovi! Imam 58 godina i teško sam pokretna. Ne znam šta da radim i kako da se lečim, i kako da pomognem sebi?!


 4. Slobodanka 14.08.2023

  Posle bezuspešnog petomesečnog lečenja kuplenog melema, za mesec dana sam izlečila ulcus crulis ovako: Namazala sam tanko tinkturu gaveza na rani i posula glinom pa pokrila zavojem. Iste noći sam zaspala bez bola. Tako triput dnevno.. Za mesec dana rana se zatvorila, ali je ostalo bolesno tkivo koje mažem kremama koje podstiču cirkulaciju, rana se ne sme kvasiti. Od tada je prošlo godinu dana.


 5. Jasna 20.06.2023

  Da probate jod 20 mililtara sa jednom kasikom malom secera tamnog izmjesat dobro da nestane secer i to stavite na Tekubitus provjereno pomaze puno srece Jasna


 6. Ido 27.05.2023

  Imam venski cir,elergican sam na lekove za vene godinu dana nemogu da se lecim


 7. Marina Stanimirović 26.12.2022

  Kako do tubulkus čarape?


 8. Nataša 13.11.2022

  Dr Velickovic u Nisu pomaže, vaskularni hirurg.


 9. Rade 16.10.2022

  Moja supruga ima otvorenu ranu od vena,koristila je ambulantno razne gelove i kreme,rana joj je zarasla od Supasorb A+ag gaze ali samo nedelju dana,vena joj je posle dva puta pukla i sada je rana mnogo veća,ima i tubulkus čarape,otok se smanji ali su bolovi neizdrzivi koji joj remete i psihu,molim vas sta da koristi za bol jer znamo da rana nemoze brzo da se sanira,unapred hvala!?


 10. 14.10.2022

  Nutramedix Soluhio Noni....je najbezbedniji lek koji je sa dokazanim s klinickim naucnim studijama...antikancer..imunostimulatir ..detoxikator...cija aktivna komponenta N20..deluje na zarastanje kod gangrenoznih rana..decubitusa...rane ulcus crurus..Najbezbedniji lek..koncentrat aktivnih materija od Polineziskog voca Noni..koji bogastvom svojih aktivnih materija nadoknaguje sve covekove prirodne metabolicke aktivne materije metabolizma..i daje anti age..t.e.bukvslno podmlagjivanje..vracanje mladalacke energije.. leci psihicki i fizicki ..smanjuje sve otoke..podbulosti i dovodi do vitkost..i vraca abnormalne celije u normalno stanje!


 11. Tanja Aleksic 02.10.2022

  Mojoj mami posle operacije kuka i dobitka tromboze zbog iste pojavile su se rane na nogama…. Neznam jako da joj pomognem.. čitam za dr Milić ali neznam gde radi i kako stupiti u kontakt sa njim


 12. Ljiljana 02.10.2022

  Otac mi je umro od amiloidoze jos uvek nepoznate bolesti u ovoj nepoznatog porekla drzavi. Sada pokusavam da izlecim majku od dekubita i shvatam da i ona boluje od u ovoj zemlji nepoznate bolesti. Nijedna zdravstvena ustanova se ne bavi lecenjem dekubita niti postoji bilo kakav lek, gaza, melem koji mozete dobiti na recept. Rane se sire, gledate roditelja kako trpi nepodnosljive bolove ali lekari kazu da se u Srbiji time niko ne bavi.


 13. Ljubisa Morarevic 03.07.2022

  Supruga ima otvorenu ranu iznad clanka skoro godinu dana zaraste i opet se otvara nalazimo se u Nemackoj kod koga specijaliste da se javimo na lecenje Puno hvala


 14. Julijana 01.12.2021

  Deset godina patim od ulkus krurisa.Bila dam i kod doktora Milica u Nisu.Jedono resenje je tubulkus carapa i naravno setnja..


 15. Aca 21.09.2021

  Sta mazati na ranu od vene?


 16. Jadranka 04.03.2021

  Dragi moji ,moja mama je u godinama.85 Godina rane otvorene koristi najsavremenije metode lijecenja carape sve moguce rane ne zarastaju ima Jake bolove u listu noge gdje je ta vena i U gleznju.pije detralexs nista ne pomaze.Dali netko znade koju kremu ili gel da kupi kako da ublazi bolove.


 17. Nikolić Svetlana 12.01.2021

  Poštovanje, moja mama ima na listu noge otvorenu ranu jako lošeg stanja široka i duboka već dva meseca leče je u ambulanti, hidrogenom i jodom, i sve veća i veća je, 8cm /3cm i dubina 1cm užas raspada joj se tkivo, šta da radimo. Hvala


 18. Jelena 11.12.2020

  Dobar dan.Ja sam dijabeticar od svoje 14 god sada imam 30 god.Nivo mog secera u krvi je stabilan.Imala sam na obadvije noge rane ispod koljena tacno na kost to su bile rane od udara drveta koje nisu zarastale.Pocele su da zute i crvenilo je bilo jako.Isla sam u bolnici na previjanja ali mi nista nije pomoglo.Zatim sam odlucila kuci cistiti ranu sa hidrogenom i mazati gentamicin mast.Na lijevoj nozi rana nema ali mi se na desnoj nozi opet pojavila rana koja je u sredini zute boje a oko nje jako crvenilo. Recite mi sta da radim?


 19. Slavica 07.04.2018

  Postovani, da li imaju na trzistu kreme, losioni ili nesto slicno za smedje pigmente sa ranicom potkolenica? Hvala


 20. Aleksandar 21.10.2017

  Majka ima zivu ranu i interesujeme Aca kome je pomogao kups. Posavetovao bi se sa njim ako moze da se javi.


 21. Aca 08.05.2017

  Kupus je rešenje, meni je pomogao!
  Recept: Tri lista kupusa naslagati i umotati ranu, tako prespavati, ujutru isprati 3% hidrogenom, pa opet umotati. Menjati u toku dana dva puta kupus. Izlaze gnoj ili tečnost i rana se skuplja. Svaku noć spavati sa kupusom.


 22. Marija Tutorov 09.01.2015

  Moj tata (81) ima rane na clanku. Vaskularni hirurg mu je preporucio zinklajm zavoj. Koristi, ali za 4-5 meseci ponovo se javi rana. Upravo ponovo treba da ga vodim kod doktora. Strasno!


 23. Oliver Tabak Savoski 01.06.2014

  Zdravo. Ja sam oliver iz makedonije. Imam 35god. Patim vec 8-9god. Od ulcusa na obe podkolenice! Rane su velike, i nikako da ih zaustavim iz njih laci se zuckasta tecnost, kad uhvate ono malo kore-skrame, to nije to, zato sto ta kora je mekana i odmah izlazi, pa rane ostaju opet otvorene. . . Mucim se mnogo, i molim vas da mi posaljite neki lek sto stvarno ce zatvoriti rane?! Ja pijem augmentin, ali dzaba!


 24. Đukić Pristajko 12.12.2013

  Preko pet godina sam imao isti problem, nikakve kreme i masti nepomažu. Jedino i pravo rješenje je tubulcus čarapa, naravno prije toga morate kod doktora. Meni su rane zarasle za četrnaest dana, a i čarapa je veoma ugodna za nositi


 25. Aleksandra 02.11.2012

  Zna li neko ko se iZlecio od ove rane i kako?
  Unapred hvala


 26. Aleksandra 02.11.2012

  Koristila sam - gaze akvacel, razne inekcije, mast svakojaki, sa strane doktorske analize i dalje rana ostaje ista curi
  Molim vas da li znate kako se izleciti i na koji nacin?
  Unapred hvala


 27. Aleksandra 02.11.2012

  Zna li neko koji lek i gde moze da se nadje za ove proklete rane
  Unapred zahvalna


 28. jasmina 05.03.2012

  Koji melem treba traziti i koliko kosta???


 29. dragana pavicevic 21.03.2011

  Dragi moji. Zamolila bih za odgovor. Moja mama ima jako velike rane a ja se prvi put susrecem sa pojmom venskog ulkusa i izgleda mi neizlecivo opasno i vidim da je jako bolno. Da li ima pomoci za takvo stanje i gde se mogu obratiti. Zivimo u kraljevu i ovde mislim da nema adekvatne pomoci. . Zahvalna jedna kcerka. Dragana


 30. IVAN ĐUROVIĆ 12.09.2009

  Posetiocima ovog sajta, bolujem desetak godina od loše cirkulacije u nogama, imam rane po nozi i u zadnje vreme teže hodam a imam samo 33 godine. Moj savet svima vama koji budete ovo čitali: oprimetite li i najmanju promenu na koži ili ma koju sitnicu ili tegobu koju niste imali odmah se javite lekaru da ne napravite ovekvo čudo sebi kao što sam ga ja napravio.


 31. marija 13.10.2008

  Poštovani, tubulcus ortozu sada mozete dobiti besplatno u bolnicama, na odeljenjima vaskularne hirurgije i dermatovenerologije uz uput za bolničko lečenje koje će Vam dati Vaš lekar u Domu Zdravlja. Inače može da se kupi samo po preporuci lekara (u svakom gradu postoje apoteke koje ga imaju) i jedno pakovanje košta 6900,00 din. Pozdrav dr Marija Matejić


 32. Slobodan 02.10.2008

  dr Milic je jedan od saradnika ovog sajta. Radi u K.C. u Nisu. Moj komsija vodio oca kod njega. Kazu da kad je njegov dan u ambulanti iz cele nase zemlje, iz CG, iz Makedonije.. cekaju ljudi kod njega, jednom reciju GENIJE!


 33. Milorad D. 01.10.2008

  Ova metoda može da da još bolje rezultate, ako se kombinuje sa primenom hiperbarične oksigenacije u barokomorama na srednjim pritiscima i kraćim intervalima.


 34. ninoslava 22.09.2008

  Cula sa da postoji izvesni dr Milic, vaskularni hirurg, koji nekom svojom metodom uz pomoc Tubulkusa, 100% zatvara rane na nogama, i da kod njega dolaze ljudi iz cele bivse Juge. Gledala sam to RTS-u nedavno. Sajt je super, samo nastavite tako.


 35. branko 22.09.2008

  Kako mogu nabaviti ovu carapu? I koja je cena


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde