Opekotine

Opekotine (lat.combustio) su povrede koje nastaju dejstvom vlažne ili suve toplote. Dešavaju se u trenutku, a posledice ostaju zauvek. Opekotine najčešće nastaju dejstvom vrele tečnosti, vrele pare i dejstvom plamena. Mogu nastati i preteranim izlaganjem sunčevim zracima, udarom struje ili groma.
 
Opekotine se dešavaju iznenada, zbog nepažnje (korišćenje benzina za potpalu vatre), eksplozije plina, gubitka svesti ili u toku saobraćajne nesreće. Često se povrede stare i slabe osobe i osobe koje su pod dejstvom droge ili alkohola. U zavisnosti od uzroka povređivanja, dužine izlaganja i ličnih karakteristika, dolazi do oštećenja kože, potkožnog tkiva pa čak i dubljih struktura.

Simptomi i znaci opekotina

Opekotina-izazvana-plamenomVelike  opekotine su uvek praćene dramatičnim simptomima i znacima: jakim bolovima, oticanjem povređene regije, gubitkom tečnosti iz organizma, padom arterijskog pritiska i razvojem šoka.


Već u prvim satima posle povrede, može doći do propadanja funkcije pluća, bubrega ili mozga. Zbog toga je prva pomoć i sveobuhvatno zbrinjavanje ovih pacijenata, od velike važnosti. Među najznačajnijim je adekvatna nadoknada tećnosti i borba protiv bola. Kod manjih opekotina, svi simptomi i znaci su manje izraženi ili ih uopšte nema.

Lečenje opekotina

Opekotine su veoma česte povrede, a njihovo lečenje obično započinje primenom nekog od “narodnih lekova”. Na opekotinu se na žalost, veoma retko stavlja hladna obloga, a veoma često list kupusa, kriška krompira ili paradajza, kiselo mleko, belance, jestivo ulje ili kaladont. Na taj način se gubi dragoceno vreme i pospešuje infekcija u rani.


Gotovo svaka opekotina zahteva pregled hirurga plastičara, posebno ako se radi o opekotini kod deteta, opekotine stare, bolesne osobe i ako je opečena površina veća od površine dlana. Prva pomoć se sastoji u napuštanju prostora gde je došlo do opekotine, stavljanja hladnog obloga na ranu i transport do prve zdravstvene ustanove. Ukoliko je opekotina površna, ako je oštećen samo površni sloj kože, lečenje traje oko 15 dana. Sastoji se u redovnom previjanju opečene regije i primene lokalnih topičkih sredstava. Ukoliko je opekotina većeg obima, sa oštećenjima dubljih struktura, po pravilu zahteva operativno lečenje, a nekada čak i amputaciju ekstremiteta.

Posledice opekotina

Velike opekotine su skopčane sa dugim periodom lečenja, velikim brojem operacija, velikim brojem komplikacija, visokim procentom smrtnosti. Osobe koje su prošle krož višemesečni period lečenja, kao trajnu posledicu imaju crvene, tvrde i bolne ožiljke, neki funkcionalni deficit, značajne psihičke i emotivne probleme.


Želite da zakažete plastičnu operaciju?


 Zakažite pregled


Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Sadika 20.08.2023

    Opekla sam se vrelim uljem, imam jake bolove, išla sam na previjanje, bolovi neizdržljivi, iz rane curi neka tečnost, rana je inficirana, stopalo crveno i oteklo otečeno. Molim Vas odgovor šta da radim dalje jer tek za dva dana imam termin kod doktora? Pozdrav.


  2. Ivan 18.08.2022

    Postovani danas mi se na opekotini pojavio gnoj zelene boje.Hirurg je pogledao ocistio i previo ranu.Mozete li mi pojasniti zasto gnoj nastaje i da li je to mozda odgovor organizma na infekciju?Hvala


  3. riodejeneiro 08.07.2012

    Fantastičan tekst.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde