Opekotine

Povrede visokom temperaturom se najčešće događaju slučajno, na radnom mestu, u saobraćajnim i rudarskim nesrećama, požarima, ali nisu retke ni u domaćinstvu. Opekotine nastaju delovanjem vrelih tečnosti, para plamena, toplotnog zračenja, električne struje, hemikalija i radioaktivnog zračenja. Oštećenja mogu da zahvate različite slojeve tkiva.

Lokalno dejstvo visoke temperature od plamena, toplog vazduha, užarenih predmeta, sa vidljivim posledicama sagorevanja izazivaju opekotine, a one nastale od vrele tečnosti i pare su oparotine.

 

Opekotine prema dubini klasifikujemo u četiri grupe:

Opekotine prvog stepena (combustio erythematosa)

 

Ogledaju se u pojavi crvenila, koža je lako otečena, bolna i topla. Postoji eritem bez plikova i drugih oštećenja. Ove povrede skoro redovno iščezavaju posle nekoliko sati, a najdalje za 5 do 7 dana i ne ostavljaju nikakve tragove na koži.

Opekotine drugog stepena (combustio bullosa)

Imaju izgled opekotine prvog stepena, ali se na nekim mestima razvijaju mehurovi (bule) ispunjeni bistrom i žućkastom tečnošću.Nakon 3 do 4 dana posle povrede bule se smanjuju, a za 10 do 12 dana obično iščezavaju.

 

Opekotine trećeg stepena (combustio necrotica)

Podrazumeva nekrozu (izumiranje) pojedinih ili svih slojeva kože, a nekada i potkožnog i mišićnog tkiva. Nekroza može biti suva ili vlažna. Pri suvoj nekrozi kože je čvrsta, suva, crne ili mrko-smeđe boje, sa jasno vidljivom granicom povrede. Kod vlažne nekroze koža je otečena, žućkaste boje, vlažna, nekada pokrivena mehurima. Tkivo kod ovakvih opekotina ima izgled kuvanog ili pečenog mesa i žućkaste je boje.

 

Opekotine četvrtog stepena (carbonisatio)

Označavaju potpuno ugljenisanje tkiva.

 

Pravilo devetke

Klasifikacija prema površini izražava se pravilom devetke: glava, vrat i lice zauzimaju 9%, prednji deo grudnog koša zahvata 9%, zadnji deo grudnog koša zahvata 9%, trbuh spreda zahvata 9%, sedalni deo zahvata 9%, obe natkolenice zauzimaju 18% (2*9), obe potkolenice zahvataju 18%, obe ruke zahvataju 18%, perianalni predeo zauzima 1%.

 

Ukoliko je opečena površina veća utoliko je ozleda veća i smrtnost češća. Iskustvo je pokazalo da od opekotina sa preko 50% opečene površine tela nastupa smrt u 100% slučajeva. Prema tome, ozdravljenje je moguće samo pri ozledama čija površina zahvata nešto manje od 40% površine tela.

Kako reagovati

 

Povređenog uzneti iz ugroženog prostora i ugasiti zapaljenu odeću, gašenje se najbolje obavlja uvijanjem u ćebe i sl. ili valjanjem po zemlji. Ako gori benzin, najbolje je vatru gasiti peskom a nikako vodom. Kada se vatra ugasi, pažljivo skinuti delove odela osim onih slepljenih za kožu, nasilno skidanje tih delova uzrokuje jake bolove i zajedno s delovima odela ljušte se i delovi tkiva. Odeću treba skidati paranjem po šavovima. Opečenu površinu treba što pre prekriti sterilnom gazom ili zavojem. Na opekotine ne stavljati masti, prašak i slično! Povređenom dati da pije što više tečnostti (1l vode+ 1g kuhinjske soli + 1,5g sode bikarbone) 

 

Reakcija lekara

 

Posle obrade rane treba sprovesti antitetanusnu zaštitu, u mišić dati analgetik, hemijske povrede isprati vodom, oštećene ekstremitete lako podići i imobilisati. U borbi protiv šoka dati infuzije fiziološkog rastvora. Kod većih opekotina povređenog što pre hospitalizovati.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa opekotinama.


 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Goran 23.10.2012

    Upravo sada prezivljavam tragediju koja mi se dogodila, moja supruga je dok je spremala rucak pokusala da sa stolicice dohvati zacine sa police koja se nalazila iznad sporeta na kome je spremala rucak. Verovatno joj se stolicica izmakla i ona je pala preko sporeta i kipuceh lonca vode koji je tom prilikm direktno pao na nju. Hitno je prevezena u centar za opekotine u cupriji, ali mi je zabranjen ulaz mada sam usao jednom na silu i video joj plih na celu po telu nisam mogao da vidim koliko je oparena i posete su zabranjene tako da nemam nikakvog pristupa i informacija o pravom stanju. Uspeo sam tada da je vidim i strahujem za njen zivot ne razume zasto mi ne daju ili kazu da kupim sterilno odelo i udjem tako kod nje?


  2. danijela 21.01.2011

    Moj suprug je pre godinu i po dana zadobio opekotine II i III stepena na povrsini tela od 70% . Paljevina je prouzrokovana benzinom. Prvih par dana je bio smesten u regionalnom centru za opekotine u cupriji, a zatim je prebacen na vma gde su mu uradjene 5 operacije presadjivanja koze. Posle prve operacije je pao u komu i bio dva dana na aparatima jer su pluca otkazala. Borba je bila teska, ali je nakon dva meseca on izasao iz bolnice, a nakon 9 meseci je poceo da radi. Od socijalnog nije dobio ni banju jer kako kazu ne sleduje mu, a sad nece ni da ga penzionisu, jer je mlad bez obzira na njegovo psihofizicko stanje i konstataciju lekara da je medicinski fenomen jer je preziveo opekotine ii i iii stepana na povrsini tela od 70% . Drago mi je sto je moj suprug doprineo da se procenat smrtnosti od 100% smanji (mislim u statistici, a glavna zasluga je gospoda boga i velike pozrtvovanosti i strucnosti medicinskog osoblja iz reg. Centra za opekotine cuprija i sa vma-klinika za opekotine) .


  3. sandra 10.05.2010

    Lep je rad samo prethodno pogledati na eventualne lapsuse npr. Kada se vatra ugasi skinuti delove ode'će, mogla bi reći da na opečeno telo sa kojeg je skinuta odeća staviti čistu vlažnu salvetu a na veće površine uviti telo mokrim čaršavom i što pre transportovati do klinike za popekotine


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde