Operacija uraslog nokta

Urasli nokat (Unguis incarnatus) je stečeni deformitet nokta gde nokat raste ivično i urasta u meko tkivo prsta. Najčešće se javlja na nožnom palcu, sa jedne ili sa obe strane.


Pacijent se žali na bol i otežan hod. Pregledom se može ustanoviti otok, crvenilo, pojava granulacija i gnojenja.


Kada osetite prve tegobe, pedantan tretman kod pedikira može da pomogne. Pravilno rezanje noktiju takođe je od velikog značaja. Ako je pak došlo do dubokog urastanja nokta i razvoja hronične infekcije – jedino rešenje je operacija.

Operacija uraslog nokta

Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, traje oko 10 minuta. Sastoji se u hirurškom uklanjanju inficiranog granulacionog tkiva i onog dela nokta koji je urastao.  Neophodno je ukloniti i jedan uzani deo korena nokta kako se problem ne bi ponovio. Postoperativni tok traje dva do tri dana kada je potrebno mirovanje. Konci se vade od 7- 10 dana posle čega još neko vreme prisutan blagi bol i crvenilo. Tri nedelje posle operacije možete se vratiti dugim šetnjama ili vežbanju.


Prevencija

Ukoliko osetite bol u predelu ivice nokta i primećujete otok i crvenilo, zatražite savet lekara. Dobro je da rešite problem na vreme i tako izbegnete operaciju. Ako odlažete odlazak kod lekara i trpite tegobe koje se povremeno javljaju, povremeno prestaju – doći će do razvoja hronične upale, česte upotrebe antibiotika i čestog odsustvovanja sa posla. Javite se lekaru, pre nego što operacija bude jedini lek.


Želite da zakažete plastičnu operaciju?


 Zakažite pregled


Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Jelena 28.04.2024

  Ćerka petnaest godina ima muku sa uraslim noktom, krvari, gnoji išli kod državnog samo čupaju meso od nokta, nema vajde. Gde operisati? Molim pomoć ko je dobar hirurg u privatnoj klinici.


 2. Filipovic Ljilja 24.06.2015

  Imala sam operaciju uraslog nokta pre 7 dana na VMA. Konci su mi izvadjeni. Koliko bi trebalo mirovati. Nemam bolove, malo mi je samo neprijatan osecaj jos uvek. Oko nokta ima malo nesto crno, da li je to od krvi ili nedaj boze ostao deo gaze. Mozda je glupo ali me strah. Doktor je rekao samo da perem sapunom i vodom. Da li namazati sa necim radi infekcije iako je srecom toplo pa sam bosa. Hvala puno


 3. miljana 18.04.2013

  Imala sam operaciju, nokat mi je uraso u korenu, ne na ivici, skinuli su mi konce pre 2 dana, ali jedan deo r i ane mi i dalje vlazi, malo je oteklo i boli pomalo na dodir, da li je to nrmaalnno posile skidanja konaca par dana?


 4. Maja 31.10.2012

  Moja cerka je juce imala operaciju uraslog nokta, ona ima 13god. Radjeno je u lokalnoj anasteziji, sve je super proslo, danas je isla na previjanje i kontrolu sve je u redu. Posle toga smo joj dali tablete za bolove i temperaturi kao i antibiotik, boli nije ni imala cisto radi prevencije. Znam koja je to muka, ali otidjitev na operaciju samo pre toga sanirajte upalu ako je imate. Mi smo to uradili sa hemomicinom. Jedna mama!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde