Silikonske grudi

Dojka je simetrični parni organ, smešten na prednjoj strani grudnog koša. Normalnu veličinu dostiže između šesnaeste i devetnaeste godine. Oblik i funkcija odraz su polnog određenja i time dodatno doprinose estetskom, emotivnom i psihičkom identitetu žene. Veličina i oblik dojke predodređeni su količinom žlezdanog tkiva i masti u njima. Vremenom se ti faktori menjaju starenjem, trudnoćom, dojenjem. Takođe se menja i koža dojki u smislu gubitka elastičnosti, pojave strija što značajno utiče na izgled dojke. Plastična hirurgija svojim različitim metodama uspešno zadržava i vraća njihov mladalački izgled, što doprinosi lepšem izgledu svake žene.


Jedna od hirurških metoda je svakako uvećanje (silikonske grudi) i korekcija položaja dojki primenom silikonskih implantata(ugradnja silikona). 

 

Silikonski implantati su građeni od kesice koja je ispunjena želatinoznim ili tečnim sadržajem i silikonskog su porekla. Osim silikonom ispunjenih implantata, danas se najviše koriste implantati koji u silikonskoj kesici umesto silikonskog gela (želatina), sadrže fiziološki rastvor. Oblik ili profil implantata može biti niski, srednji, visok ili forma kapi. Izbor profila implantata zavisi od građe pacijenta i željenog oblika dojke.

Primena silikonskih implantata datira od 60-ih godina prošlog veka, od kada su milioni pacijentkinja ugradile ove implantate.

Silikonski implantati  su mekani i ne mogu se otkriti dodirom ili pritiskom na dojku. Takođe je značajno napomenuti da pacijentkinja nakon intervencije može da doji dete i da je dojka dostupna svim medicinskim pretragama jer se implantat nalazi ispod mlečne žlezde ili ispod grudnog mišića. Tako povećane grudi dobijaju normalan i neupadljiv oblik. Grudi zadržavaju svoju zategnutost, a imaju i pokretljivost normalnih i dobro razvijenih grudi.

Skretanje od normalnog.Operativne indikacije su raznovrsne, od nerazvijenih i malenih grudi, različitih asimetrija grudi, urođenih anomalija grudi do rekonstruktivne hirurgije grudi.

Godine starosti pacijenta za ovaj zahvat je od 18. godine života (izuzetno retko ranije uz pismenu saglasnost roditelja), posle potpunog razvoja dojki. Operacijom se koriguje volumen, oblik, kao i položaj dojki primenom implantata punjenih silikonskim gelom, fiziološkim rastvorom različitog oblika i veličine. Da bi rezultat bio potpun, neophodno je brižljivo planiranje rezova, upotreba adekvatnih proteza po obliku i dimenzijama, kao i dodatne manipulacije postojećim tkivom da bi se istakli određeni predeli i detalji u skladu sa željama pacijenta.

Ugradnja silikona

Potrebni nalazi pre početka operativnog zahvata su krvna slika (klasična), biohemija (glukoza, urea, kreatinin, natrijum, kalijum), faktori koagulacije (PT, PTT i INR), EKG, rendgenografija pluća (za starije od 45 godina).
Hronični bolesnici (hipertenzija, dijabetes, astma) moraju preoperativno konsultovati svoje lekare i posavetovati se sa njima o eventualnoj promeni terapije.

Apsolutne kontraindikacije za ovu operaciju nema. 

Operacija se izvodi ili pod opštom anestezijom ili u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. Rez dugačak 4-5 cm je dovoljan za izvođenje povećanja grudi. Ovaj rez može da se smesti ispod pazuha ili u prevoju dojke, ili kružno oko bradavice. Aksilarni pristup se kozmetički najbolje tretira, ipak nakon egzaktnog pregleda u zavisnosti od slučaja do slučaja se donosi odluka koji rez je najbolje rešenje u svakom pojedinačnom slučaju. Implantat se plasira ispod ili iznad mišića, što najčešće zavisi od oblika i veličine postojeće dojke, tako da mlečna žlezda ostaje netaknuta. Rezultat operacije je odmah prisutan i vidljiv, pa su i pacijentkinje time vrlo zadovoljne.

Reakcija organizma na silikonske implantante

Posle operacije je moguća prolazna neosetljivost bradavice, blagi otok i osećaj napetosti, koji obično prolaze nakon 1-2 nedelje. Preporučuje se kućna nega i bolovanje od 7 - 10 dana. Posle toga pacijentkinje se mogu uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti. U postoperativnom periodu treba izbegavati teže fizičke aktivnosti i dizanje težih tereta. Posle 6-8 nedelja pacijentkinja se može vratiti sportskim aktivnostima što uključuje i rad u teretani, trčanje.

Reakcija organizma na implantat kao strano telo u smislu njegovog odbacivanja je vrlo retka, gotovo zanemarljiva. Moguća je blaga reakcija organizma na implantat, kao strano telo što rezultira stvaranjem tanke, vezivne ovojnice kao prirodne barijere prema implantatu. Izuzetno su retke reakcije odbacivanja, koje se manifestuju u obliku upalne reakcije i razvoja jake, vezivne ovojnice.

Najveće komplikacije se odnose na tzv. otvrdnjavanje dojke (obrazovanje kapsule), koja može da nastane nakon nekoliko meseci ili godina u većoj ili manjoj meri, pri čemu to nije pravilo. Vrlo retko se može javiti kapsularna kontraktura što je razlog za odstranjivanje kapsule i zamenu implantata. Silikonski implantati najnovije generacije će svakako nadživeti i pacijenta i plastičnog hirurga.  

  

Želite da zakažete plastičnu operaciju?


 Zakažite pregled

 
  
  Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 26

 1. Ljiljana 20.05.2015

  Cijena uvecanja grudi koliko je


 2. Alex 22.02.2013

  Miso / operisao sam prednje ukstrene desnog kolena pre tri nedelje, ujedno radio i meniskus. Od same operacije bukvalno ne smem da pricam (zbog uroka, da se nesto ne iskomplikuje) kako mi sve ide po ps u. Pretpostavljam da je to od toga sto sam se psihicki vrlo dobro pripremio za zahvat i period oporavka, i zato sto sam vrlo savestan i istrajan sa vezbama, bukvalno od momenta kada sam poceo osecati noge nakon operacije. Vec dosta lakse hodam (sa stakama) , i savijam aktivno preko 90 stepeni. Jedino sto mi malo smeta je utrnutost koze dela kolena sa desne strane reza (povrsina oko 4x5 cm) , tacno tamo gde sam osecao bol nakon povrede i gde su mi je koleno bilo oteceno nakon povrede. Nije celo koleno utrnuto vec samo koza, na malo jaci pritisak osecam. Zvao sam doktora koji me je operisao, kome je sve to normalno. Znam da rez mora biti urnut jedno vreme, ali bih voleo da cujem misljenje jos nekog strucnjaka, posto je u pitanju malo veca povrsina. Hvala unapred.


 3. dajana 28.03.2012

  Pa to je super samo me zanima koja je cena ugradjivanja silikona i na kojoj klinici se mogu obratiti. Gde se nalazi vasa klinika


 4. Darko 14.08.2011

  Ja volim plasticne operacije i ja da imam i ja bi sebi stavio silikon


 5. ivana stojiljkovic 06.06.2011

  Gde u Nisu ima privatna klinika ugradnja silikona i kako se zove hvala.


 6. ljilja 03.06.2011

  Jel istina da silikon mora da se menja svakih 10 god i zasto


 7. iv 17.07.2010

  Da li se mogu doneti svoji silikoni da se ugrade?


 8. aca 18.02.2010

  To je ok


 9. ivi 07.01.2010

  Ja grudi uopce i nemam i to me do besvjesti muci, ne mogu nikada da se ljepo obucem i osjecam se kao mala djevojcica koja se jos nije razvila. Imam 25 godina i ugradnja silikona mi ne izlazi iz glave a toliko se bojim da to napravim i gdje da to uradim.


 10. DACA 29.07.2009

  Ćao želim da ugradim silikone i podizanje gudi intresuje me koliko traje opovanak te operacije koliko koštaju obe operacije i kakve doktorske analize su potrebne pre operacije. Hvala Daca


 11. Ivana 13.05.2009

  Zanima me da li je bolje staviti silikone pre ili posle trudnoce? Ukoliko se stave pre, da li posle porodjaja mogu grudi da izgube prvobitan oblik? Hvala.


 12. Lena 08.05.2009

  E stvarno, gde se u Nišu može obaviti plastična operacija grudi... stavljanje silikona u grudi? Bih i ja da izgledam kao Pamela Anderson!


 13. Tamara 10.04.2009

  Hoću i ja silikonske grudi! Kog lekara mi preporučujete u Nišu?


 14. Marija 10.04.2009

  Leva dojka mi je primetno bila veća od desne. Nakon porođaja sam se odlučila za silikonske grudi. Sada sam toliko opuštenija, srećnija i zadovoljnija svojim izgledom!


 15. Baka Rada 10.04.2009

  Bila bih srećna da su u moje vreme postojali silikoni. Život je jedan i nema reprizu, tako da sve treba iskoristiti. Podržavam ove mlade devojke i žene i glasam za silikone! Lepi su vam i tekstovi!


 16. Nada 10.04.2009

  Moja drugarica vežba 7. godina i grudi su joj fenomenalne. Čvrste su, lepo oblikovane i uvećale su se. Bolje je i biti strpljiviji nego ići pod nož. Ne može ništa preko noći, samo plastična hirurgija!


 17. Zlata 06.04.2009

  Prirodno su mi grudi bile odvojene. Nakon ugradnje implantanata, imaju drugačiji položaj, mnogo su lepše i veće i ja sam baš srećna i ponosna! Preporučujem ugradnju silikona!


 18. Nena 06.04.2009

  Ja sam nakon 2 porođaja dobila strije na dojkama. Odstranjivanje viška kože, silikonske grudi i mnogo lepši izgled mi je omogućila plastična hirurgija. Mnogo sam srećnija i zadovoljnija sobom!


 19. Mira 06.04.2009

  Silikonske grudi su nešto o čemu stalno razmišljam u poslednje vreme i drago mi je što sam na Vašem sajtu našla sve informacije koje su mi potrebne! Sve hvale za Stetoskop.info. !


 20. Marijana 06.04.2009

  Ja bih volela da imam silikonske grudi. Bojim se samo što imam 20. godina, nisam još rađala i da li je bolje da implantant ide ispod mišića u mom slučaju. Silikoni su zakon!: )


 21. Jovana 06.04.2009

  Psihički sam mnogo stabilnija i zdovoljnija sobom. Silikonske grudi imam unazad 2 godine. Nisam imala nikakvih problema. Sada bi mi bilo žao da sam tada odustala od intervencije. Preporučujem!


 22. Violeta 06.04.2009

  Podržavam sve žene koje žele i mogu da izgledaju lepše, poželjnije i budu sigurnije u sebe. Ja sam ugradila silikonske grudi a posle leta planiram i usne! Imate sve moju podršku!!!


 23. Lidija 04.04.2009

  Ugradnja silikona me interesuje. Imam bebu koju još uvek dojim ali za par meseci planiram da konsultujem nekog od plastičnih hirurga. Koliko je vremena potrebno da prođe od prestanka dojenja da bih mogla da stavim silikone? Ako neko ima iskustvo neka se javi...ili ću tražiti savet od lekara.


 24. Marija 25.03.2009

  Koliko ja znam Olivera, u svim klinikama plastične hirurgije može da se uradi smanjenje grudi ili samo zatezanje. Proverite u Komnenusu, njih dosta hvale.


 25. olivera milosevic 24.03.2009

  Ja nemam problema sa nedostatkom nego sa viškom grudi. Gde se mogu smanjiti grudi jer moja ramena trpe teret i moja kičma? Interesuje me plastična hirurgija za smanjenje grudi


 26. Katarina 15.03.2009

  Silikoni se nalaze u mojim grudima. Uvećala sam ih za dva broja i osećam se moćno, sigurno i uspešno. Poraslo mi je samopouzdanje, pa svima preporučujem. Silikoni su budućnost.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde