Granuloma anulare

Granuloma anulare je dosta česta granulomatozna reakcija kože koja se karakteriše pojavom infiltrata, izdignute ivice, tako da lezije imaju prstenasti izgled.

Uzrok nastanka

Etiologija bolesti nije poznata. Pomišlja se na uticaj ultraljubičastih zraka. Često se zapaža u generalizovanim oblicima povezanost sa HLA – B35.

Klinička slika

Klinički, naročito često na ručnom i skočnom zglobu i prstima, vide se lagano elevirani (izdignuti), obično smeđeljubičasti infiltrati veličine 1 - 2 cm u prečniku, sa beličastom izdignutom ivicom širokom 1 - 2 milimetara. Promene su asimptomatske. Moguće su i ulceracije, ali vrlo retko. Kod generalizovanog oblika vide se po trupu i ekstremitetima crvenkastoplavkaste papule, bez prstenaste ivice. Ovaj oblik se javlja, češće nego inače, kod bolesnika sa dijabetes melitusom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Terapija kod malobrojnih promena se sprovodi primenom kortikosteroidnih masti uz okluziju, intralezionalnom aplikacijom triamcinolon acetonida ili krioterapijom. Kod diseminovanih oblika primenjuje se izoniazid ili hlorambucil.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Jelena 23.03.2022

  Imam vec godinama. Pojavljuje mi se na šakama, stopalima i laktovima. Nikada nisam imala niti iko iz moje damilije dijabetes. Jednostavno, nekom se javi iz cista mira. Mažem mast butavate (grčka je ali ima i u našim apotekama). Samo mi ona pomaze. Treba biti uporan. Maze se ujutru i uvece, sve dok srkoz ne nestane. Desava se da nakon sto se skroz povuce ne javlja se oko godinu dana i vise, ali cim vidim da krene opet ja mazem odmah i opet nestane. Nije nista opasno, bar iz mog iskustva.


 2. Zorica 06.03.2022

  Drugu dozu Pfizerove vakcine sam primila u junu 2021.godine; trecu dozu, tzv. buster sam trebala primiti u decembru prosle godine, ali nisam prihvatila. Pre nepunih mesec dana, na obe sake mi se pojavilo crvenilo,s cudnim i nepravilnim oblicima i flekama. Biopsija mi je uradjena, ustanovljena dg. Granuloma annulare. Po preporuci dermatologa, koristim Triamcinolone Acetonide Ointment USP, 0.1%. Ne vidim nikakva poboljsanja. Nikada nisam pre imala nikakvu koznu bolest. Ocajna sam. Pomozite. P.S. zivim u Americi.


 3. Nevena 25.01.2022

  Vec 3 godine mi dete ima granulome anulare,mazali smo elocom ,didermal,daktanol i isli na tecni azot ali nema poboljsanja.Zanima me da li ima leka,jer se nenormalno siri i izgleda estetski ruzno.


 4. Jovanka 05.01.2022

  Primetila sam da mi pojavio crvenkasti krug na ruci ,posle prve doze Fajzerove vakcine.Međutim nisam bila u Srbiji tri meseca ,kada sam se vratila i otišla kod dermatologa ona mi je dala dijagnozu Granuloma anullare.Ti crveni krugići sad su se već malo i uvećali mažem trenutno Magistralnu mast a pre toga mi je rečeno da mažem Elokolm i ništa se ne dešava ,ne povlači se.Doktorka mi je na pregledu rekla da mi se tako organizam bori sa nečim kao recimo da ću dobiti šećer ili mi se negde pojavio tumor pa kao da otkrijemo gde,obišla sam Internistu i Onkologa i oni kažu da nisam za kod njih(Dok sam bila preko a i kad sam došla imala sam vrtoglavice i mučnine pa je onkolog rekla da je doktorka trebala da me pošalje kod Neurologa)Interesuje me dali će se to samo povući ili ne


 5. Ivanka Sedić 27.10.2021

  Dobila sam Granulom annulare poslije cijepljenja cjepivom pfizer a do tada nisam imala nikakve promjene na koži pa me zanima da li je to moglo biti kao okidač za tu bolest?


 6. Olivera Rajic 29.06.2017

  Garantovano leči dr Karadaglić Đorđije u Beogradu, Balkanska ulica. Mene je lečio. Uspešno. Svi drugi pojma nemaju, išla sam kod svih, godinama.


 7. Milena Nosic 22.07.2015

  Moje dete ima vec tri godine granuloma anulare pa sam htela da pitam gde ima da se kupi svedska travcica. Stanismo pokusali sve bez uspeha. Silne kreme smo koristili ali nista nije bolje unapred hvala


 8. Andrijana Ivkovic 24.04.2010

  Mom sinu, koji ima 5 god se pojavio granulom anulare u predelu potkolenice, vodila sam ga kod koznog lekara koji je propisao butavat mast 10 dana i elocom mast 10 dana. . . . Naravno, nikakvih promena na bolje nije bilo. . . Cula sam za "per vivo "ili svedsku grancicu, u kojoj ima oko 24 vrsta biljaka da je dobro za sve moguce bolesti, stavljala sam obloge na mestu granuloma oko 3 veceri da bi se cetvrtog dana sasvim izgubio. Videla sam na forumima da mnoge majke muce muku sa tim granulomima kod dece pa sam eto htela da pomognem i podelim svoje iskustvo. Andrijana


 9. Ivana 24.12.2009

  Da li se pojavljuje i na glavi? I kako moze da se izleci?


 10. vanja 05.06.2009

  Moje dete ima vec tri godine granuloma anulare. Nema nikakvih zdravstvenih problema, sem estetskih ali mene to dovodi do ludila, zelim da se to povuce ali nema leka.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde