Granuloma anulare

Granuloma anulare je dosta česta granulomatozna reakcija kože koja se karakteriše pojavom infiltrata, izdignute ivice, tako da lezije imaju prstenasti izgled.

Uzrok nastanka

Etiologija bolesti nije poznata. Pomišlja se na uticaj ultraljubičastih zraka. Često se zapaža u generalizovanim oblicima povezanost sa HLA – B35.

Klinička slika

Klinički, naročito često na ručnom i skočnom zglobu i prstima, vide se lagano elevirani (izdignuti), obično smeđeljubičasti infiltrati veličine 1 - 2 cm u prečniku, sa beličastom izdignutom ivicom širokom 1 - 2 milimetara. Promene su asimptomatske. Moguće su i ulceracije, ali vrlo retko. Kod generalizovanog oblika vide se po trupu i ekstremitetima crvenkastoplavkaste papule, bez prstenaste ivice. Ovaj oblik se javlja, češće nego inače, kod bolesnika sa dijabetes melitusom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Terapija kod malobrojnih promena se sprovodi primenom kortikosteroidnih masti uz okluziju, intralezionalnom aplikacijom triamcinolon acetonida ili krioterapijom. Kod diseminovanih oblika primenjuje se izoniazid ili hlorambucil.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Olivera Rajic 29.06.2017

  Garantovano leči dr Karadaglić Đorđije u Beogradu, Balkanska ulica. Mene je lečio. Uspešno. Svi drugi pojma nemaju, išla sam kod svih, godinama.


 2. Milena Nosic 22.07.2015

  Moje dete ima vec tri godine granuloma anulare pa sam htela da pitam gde ima da se kupi svedska travcica. Stanismo pokusali sve bez uspeha. Silne kreme smo koristili ali nista nije bolje unapred hvala


 3. Andrijana Ivkovic 24.04.2010

  Mom sinu, koji ima 5 god se pojavio granulom anulare u predelu potkolenice, vodila sam ga kod koznog lekara koji je propisao butavat mast 10 dana i elocom mast 10 dana. . . . Naravno, nikakvih promena na bolje nije bilo. . . Cula sam za "per vivo "ili svedsku grancicu, u kojoj ima oko 24 vrsta biljaka da je dobro za sve moguce bolesti, stavljala sam obloge na mestu granuloma oko 3 veceri da bi se cetvrtog dana sasvim izgubio. Videla sam na forumima da mnoge majke muce muku sa tim granulomima kod dece pa sam eto htela da pomognem i podelim svoje iskustvo. Andrijana


 4. Ivana 24.12.2009

  Da li se pojavljuje i na glavi? I kako moze da se izleci?


 5. vanja 05.06.2009

  Moje dete ima vec tri godine granuloma anulare. Nema nikakvih zdravstvenih problema, sem estetskih ali mene to dovodi do ludila, zelim da se to povuce ali nema leka.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde