Korekcija usana

Usne imaju vrlo važnu ulogu u celokupnom izgledu lica, a poboljšanje kontura, podebljavanje suviše tankih i korekcija asimetričnih usana umnogome doprinosi lepšem izgledu. Silikoni su jedno od rešenja.

Vrste materijala koji se ugrađuju u usne

pre-posle-uvecanja-usanaUvećanje usana se uglavnom izvodi primenom sopstvenog tkiva ili infiltracijom sintetskih materijala. U prirodne materijale spadaju sopstvena mast, dermis (potkoža), fascija ili prerađeni delovi kože drugih osoba ili animalnog porekla.

Sintetski materijali su dostupni u različitim oblicima, a uvećanje je trajna metoda. Mogu biti neresorbtivni tj. trajni (Silicon, Metacril, i sl) ili resorptivni kao npr. kolagen (animalnog porekla) i preparati hijarunske kiseline (potpuno sintetski preparati) Resthilane (Q-med) ili Puragen (Mentor Corp.). Kolagen ponekad izaziva alergijske reakcije i odbacivanje usled nepodnošljivosti. Preparati hijaluronske kiseline izuzetno retko prouzrokuju alergijske reakcije i vrlo se lepo i precizno apliciraju.

Danas se često koristi Byopolimer, materijal koji vrlo retko izaziva alergijske reakcije i koji je prolaznog karaktera. Ovaj preparat je visoko polimerizovan što ukazuje na stabilnost njegovih molekula. Kao takav on je trajno postojan jer ga odbrambene ćelije organizma ne tretiraju kao strano tkivo. Iz tog razloga je broj neželjenih reakcija praktično sveden na minimum. Pored ove postoji i niz drugih osobina koje mu daju prednost kao što su jednostavnost u upotrebi, odmah vidljivi estetski rezultati, brz oporavak, relativno je jeftin, daje efektne a trajne rezultate.

Izvodjenje intervencije

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Trajanje zavisi od prirode materijala. Intervencija je ambulantnog karaktera te duže zadržavanje u bolnici odnosno ambulanti nije potrebno. Procedura se lako izvodi, gde se prvo na usne aplikuje lokalni anestetik u vidu kreme. Posle 20-tak minuta preparat se u vidu injekcije ubrizgava u usne. Nakon toga sledi nežno modeliranje preparata do željenog oblika. Na usne se aplikuju hladne obloge. Blagi otok je prisutan 2 - 3 dana, a do 5. dana potpuno nestaje, kada je i vidljiv definitivan oblik usana.


Pacijentu se savetuje da izbegava pušenje, uzimanje čvrste hrane i previše smeha u narednih 8 sati.


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 18

 1. Ivana 25.11.2012

  Mozete li mi reci cene za metacril, kolagen i byopolimer? Hvala unapred: *


 2. irena sd 05.01.2010

  Zdravo ja sam irena iz smedereva imam 18 godina za koji dan. ,. Nego zelela bih da pitam da li je moguce povecati samo gornu usnu gde se to moze uraditi da je malo blize smederevu i koliko kosta molim vas odgovorite mi na mail stamenko001@yahoo. Com ili irena. Smderevo@gmail. Com molim vas odgovorit mi


 3. Maja 10.09.2009

  Postovani, ne znam dali ste informisani ali upotreba tekuceg silikona cak i najcistiji silikon 1000 je kaznjivio delo u americi. Biopolimer je jedan deo od tih vestackih materijala-filler-a koji upotrebljavaju ga jos u siromasnim zemljama, bivsim savjetskim zemljama brazil i mexico. Samo jedna od nus pojava je pojava granuloma i migracija. Ja sam pre 8 meseci stavila u gorna usta puragen (privremeni) materijal i mogu reci da nije nije los, malo je tvrdji ali intervencija je lose uradjena i pojavili su se granulomi i pored toga sto sam sledila savjete lekara, masaza. Iskreno mislim da viskozitet silikona je odlican tj. najbolji ali nazalost ne bih ga stavila samo zbog gorepomenutih kompikacija. Molim vas pre nego sto ista ubrizgate na licu posetite sajt www.lipaugmentation.com na njemu cete se informisati oko materijala cak ima i njihovih serijskoh brojeva kao i sta bi mogli da ocekujete kroz par godina, dali se lako ili tesko otstranjuju ako krene nesto po zlu. Izbor hirurga je jako bitan, zavisi koliko je i on esteta i dali primecujete iste stvari. Ja sam zeljela jedno meni su uradili drugo. Srecom da sam se odlucila za privremeni materijal. Svima zelim srecu jer smatram da je ipak potrebna. I pisite svoja iskustva kako bi zaista kavlitet dosao do izrazaja a nekvalitet bude eliminisan.


 4. Johan 08.05.2009

  Glasam za silikone!!! Silikonske guze, silikonske grudi, silikonske usne!!! Dobrodošli u silikonsku dolinu!


 5. Tanja 10.04.2009

  Silikoni su prava stvar. Povećanje usana sam radila prošle godine a sada se pripremam za korekciju grudi. Konsultovala sam lekare sa vašeg sajta i puno im hvala, jer su mi izašli u susret za sve informacije koje su mi bile potrebne. Hvala i bravo za Stetoskop.info.


 6. Maja 10.04.2009

  Kako ja mogu da znam da neću imati alergiju na kolagen a želim povećanje usana?


 7. Senka 06.04.2009

  Volela bih da povećam samo gornju usnu, donja mi je baš puna. Bojim se da će postojati vidna razlika između gornje i donje usne i da ne izgleda ružno. Ako neko ima iskustvo o tome, neka se javi. Ja glasam za povećanje usana! A vi muškarci kakvi ste, ne mogu da verujem! Svi volite i okrećete se za devojkama sa punim usnama i većim drugima, tako da priča najlepše je prirodno, ne pije vodu. . .


 8. Nikola 06.04.2009

  Skoro sam sreo devojku iz škole, koju nisam video 5, 6 godina najmanje. Nisam je ni prepoznao, ona mi se javila. Uradila usne, grudi, ofarbala se. . Bomba, dok je u školi bila neprimetna. Svaka čast, meni se sviđa! Ja glasam za silikonske usne i silikonske grudi!


 9. Beti Bup 04.04.2009

  Eto, upravo si sam priznao da ima "milion" devojaka sa silikonima...što potvrdjuje činjenicu da su silikoni deo svakodnevnice:-) A zašto ih i ne bismo iskoristili da poboljšamo svoj izgled i budemo srećniji? U potpunosti podržavam silikone!


 10. MIlan 04.04.2009

  Ja umem da napravim razliku izmedju prirodnih i silikonskih usana, Beti Bup :-) Ipak sam ja redovni posetilac splavova:-)) Obično kad mi se svidja jedna od milion, znači da je ta jedina prirodna.


 11. Beti Bup 04.04.2009

  I nema više "priče" o silikonima, dragi Milane. Oni su deo naše svakodnevnice, možda nisi primetio:-))))


 12. Maja Markovic 04.04.2009

  A kako ti možeš da znaš šta je više prirodno u današnjem svetu?! Svi stavljaju silikone, medicina je toliko napredovala da dobar hirurg plastičar može da napravi pravo malo umetničko delo, i da nikad ne "provališ" da nije prirodno. Uostalom, možeš na ovom sajtu da pročitaš najnovija dostignuća u plastičnoj hirurgiji...Možda se iznenadiš:-)


 13. Milan 04.04.2009

  Dokle više ta priča o silikonima?! Ljudi, pa prirodno je najlepše!!!!!!


 14. Milica 04.04.2009

  Ja sam pre 2 godine ugradila silikonske usne i presrećna sam. Lepše izgledam i zadovoljnija sam svojim izgledom. Preporučujem!


 15. Dara 04.04.2009

  Silikoni su pravo rešenje! Medicina toliko napreduje da nema potrebe plašiti se takve intervencije. Ja sam radila grudi pre dve godine i prezadovoljna sam. Iskreno, volela bih sada da imam i silikonske usne!


 16. Neda 04.04.2009

  I ja sam za silikone! Čula sam samo da usne više bole od grudi. Može li neko ko ima iskustva da se javi, značilo bi mi! Volela bih da učvrstim grudi i malo povećam usne...


 17. Jasmina, Beograd 25.03.2009

  Pohvaljujem ideju da stavljate tekstove iz plastične hirurgije. Sve više žena se odlučuje na takav korak, a opet malo pravih informacija može da se dobije u javnosti. Ja razmišljam da stavim silikone u usne i da ih malo povećam, ne previše, ali bih bila puno zadovoljnija sobom. Jel može neko da mi preporuči kliniku na kojoj bih to mogla da uradim, a opet da ne košta previše?


 18. Jelena Kostić 15.03.2009

  Odličan tekst. Zadnih šest meseci rešavam da ugradim silikon u usne i povećam ih. Ipak, i dalje se bojim da nešto ne krene naopako. Čula sam da silikoni u usnama jako bole, pa bih volela da pročitam i neki tekst o tome?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde