Odvikavanje od pušenja

"Psihoaktivna supstanca je svaka supstanca, koja unesena u organizam može da modifikuje jednu ili više funkcija". Ovu definiciju za psihoaktivne supstane dala je Svetska zdravstvena organizacija. To su supstance ili smeše supstanci koje deluju na centralni nervni sistem (mozak) i izazivaju promene u doživljavanju i ponašanju. Uskraćivanjem te supstance koja je modifikovala funkcije, pojavljuje se grupa raznih simptoma koji se definišu kao “simptomi apstinencijalne krize” ili apstinencijalni sindrom”.

Za razliku od drugih supstanci, na duvan se u javnosti gleda drugačije

Pušenje duvana nije samo rizični faktor i uzročnih plućnih i srčanih bolesti, već je on sam po sebi bolest. Duvanska zavisnost je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO (ICD-10) i Američkog psihijatriskog udruženja za dijagnostiku i statistiku (DSM-IV). Većina pušača su do izvesne granice zavisnici od duvana, mada jačina zavisnosti može da varira uveliko.

“Zavisnik” podrazumeva pušače kada im je potrebna cigareta bez obzira na situaciju i kada je njihovo ponašanje uslovljeno sadržajem cigarete i ne mogu da se odupru pušenju, čak kad znaju da ono može da nanese štetu. Nemoguće je za pušače da ostave pušenje, bez poteškoća, pa iako žele da to urade i znaju da je to vitalno za zaštitu njihovog zdravlja i zdravlja najbližih u okolini. Ovo se javlja zato što postoji duvanska zavisnost, a nikotin je supstanca koja je sadržana u duvanu i koja prouzokuje zavisnost. Zavisnost (koja isto tako može da bude prouzrokovana nikotinom kod u životinja u eksperimentalnim uslovima) nastaje zahvaljujući dejstvu nikotina na nikotinske receptore u centralnom nervnom sistemu.

Efekti nikotina na centralni nervni sistem se pojavljuju ili deluju na isti mehanizam kao droge, kao što su heroin ili kokain koji prouzrokuju modifikaciju nekih telesnih funkcija. Može da ubrza mentalne procese, uzrokuje pravu anksioznost, da poboljšaju fizičko funkcionisanje kao i stvaranje prijatnih osećanja. Svi ovi simptomi kod pušača prouzrokuju da on traži nikotin ponovo i ponovo, sve češće i češće.

Pušenjem duvana nikon brzo dospeva u mozak

Nikotinu iz dima je potrebno samo nekoliko sekundi da dođe do mozga.

Simptomi nikotinske zavisnosti postaju mnogo češći pošto se broj popušenih cigareta tokom dana povećava. Uzimanje nikotina dovodi do tolerancije većine ali ne i svih njegovih efekata. Ovi efekti uključuju “gornju regulaciju” takozvane nikotinske acetilholinergične receptore. Tako se broj nikotinskih receptora povećava pošto se izloženost drogi povećava. Ti efekti “zarobljavaju” pušača.

Apstinencijalna kriza

Zavisnost za nikotinom i sindrom (simptomi) koji se pojavljuje kada nedostaje nikotin (sindrom apstinencijalne krize) su prepreke za odvikavanje od pušenja. Kada pušači prestanu da puše oni izgube “pozitivne” efekte nikotina koje su osećali, a sada imaju “bolne” efekte njegovog nedostatka. To je razlog, zašto se pušenje duvana ne može da smatra kao dobrovoljna odluka konzumenata i zašto se duvansko tržište ne može smatrati slobodnim.

Pritisnuto agresivnim marketingom duvanske nikotinski-flasterindustrije, korišćenje duvana se proširilo u svim zapadnim zemljama i širi se ubrzano širom sveta.
Cigarete nemaju osobenosti, emocije ili pripadnost socijalnoj klasi. One predstavljaju štapić duvana, papir, lepak i otrovne hemikalije.

U njima nema ništa što je korisno za ljudski organizam.

Cigarete su samo lako dostupan proizvod kreiran da bi proizveo zavisnost i koji na kraju ubija polovinu svojih redovnih korisnika.

Mada, samo jedna supstanca iz duvana“vezuje” pušača za cigaretu skoro od samog početka pušenja, a to je taj “opasni” nikotin, postoje kriterijumi kao priroda navikavanja na duvanski dim.

Kriterijumi za zavisnost                                            pušenje cigareta

 

Visoko kontrolisano ili impulsivno  uzimanje                          +
Psihoaktivni efekti                                                                +
Drogom – podstaknuto ponašanje                                        +
Stereotipno uzimanje                                                            +
Uzimanje uprkos štetnim efektima                                         +
Relaps posle apstinencije                                                      +
Tolerancija                                                                           +
Fizička zavisnost                                                                  +
Prijatni/euforični efekti                                                          +

 

Pušači se klasifikuju kao “zavisnik” kad:

• imaju potrebu za cigaretom bez obzira na situaciju
• ponašanje je uslovljeno sa nikotinom
• ne mogu da se odupru pušenju, čak i kada znaju da ono prouzrokuje oštećenje

 

Efekti koji uzrokuju da pušači ponovo traže nikotin:

 

• modifikacija nekih funkcija u telu
• ubrzanje nekih mentalnih procesa
• potiskovanje anksioznosti (zabrinutost)
• poboljšanje fizičkih sposobnosti za obavljanje posla
• generisanje (podsticanje) prijatnih osećanja

Šta ukazuju na to da je pušenje duvana hronična bolest

Pobrojane karakteristike ukazaće na to da je pušenje duvana hronična bolest i da joj treba pristupiti organizovano i ozbiljno:

• Pušenje duvana je glavni preventabilini uzročnik smrtnosti i bolesti kao posledica respiratornih bolesti širom sveta.
• Pušenje  duvana zahteva stalnu brigu sa stručnim  savetima, podrškom i medicinskim tretmanom.
• Većina pušača je zavisna od duvana do izvesne mere, mada jačina zavisnosti može da varira.
• Nikotinska zavisnost može da učini da pušači veoma teško ostave duvan.
• Simptomi nikotinske zavisnosti postaju mnogo frekventniji sa porastom broja cigareta koje se popuše u toku jednog dana.

Ono što olakšava proces odvikavanja i ublažava apstinencijalnu krizu, prouzrokovanu uskraćivanjem nikotina iz duvana, su sredstva supstitucije nikotinom (Nicotine replacement therapy- NRT). Za sada to su jedina, sa nikotinom, zvanično odobrena sredstva za tu namenu.

NRT uključuje :

• Nikotin u formi flastera, žvaka, lozengi, nazalnog spreja, inhalera i mikrotableta.
• Ovaj tretman ima za cilj da zameni nikotin iz cigareta i smanji apstinencijale krize koji prate proces odvikavanja od pušenja. On pomaže pušačima da se odupru žudnji da puše.
• Neke NRT u svetu su dostupni u slobodnoj prodaji dok su drugi samo dostupni na recept.
• U nas NRT su dostupne u slobodnoj prodaji u obliku flastera od 15mg, 10mg, 5mg i u obliku žvaka od 4mg i 2mg.


Pušačima je skoro nemoguće da ostave pušenje, bez poteškoća, čak i kada žele da to urade, s obzirom na ugroženost, odnosno zaštitu njihovog i zdravlja najbližih u okolini. Ovo se javlja zato što postoji duvanska zavisnost, a nikotin je supstanca koja je sadržana u duvanu i koja prouzokuje zavisnost.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 29

 1. Sonja 08.02.2022

  Hvala Ivanu na iscrpnom opisu


 2. Milica 21.04.2020

  Ja sam prestala da pusim pre 8 dana, ali sam pocela mnogo da sanjam cigare, da li neko zna zasto?


 3. Ivan 29.11.2015

  Kod nikotinskih metoda (nikotinski flasteri, zvake itd.) ne smanjuje se broj receptora za nikotin, pa ovi preparati praktično samo zadovoljavaju te receptore, čime ih, takoreći, održavaju u životu. Nista niste uradili sa tom metodom, zamenili ste cigarete flasterima i zvakama, vi ne pusite nikotin nego ga zvacete ili lepite. Postoji alkaloid citizin u formi tableta (tabax) , deluje tako što se u centralnom nervnom sistemu vezuje za iste receptore kao i nikotin i daje osećaj relaksacije i zadovoljstva, nemate simptome krize, ali istovremeno ne održava broj nikotinskih receptora u mozgu, već ih smanjuje. I za mesec dana vi nemate vise zelju za nikotinom, tj. Cigaretom.


 4. Zoran 26.06.2014

  Ja sam ostavio pušenje uz pomoc herbalnih, biljnih cigareta- nirdosh. Drugar ih je doneo iz indije i slicne su duvanskim cigaretama, ali nemaju duvan i nikotin. Ne uvlace se u pluca, vec puckaju i 3-4 cigare dnevno su mi zamenile kutiju duvanskih cigareta. Posle nekog vremena više nisam ni mogao da pušim duvanske, vec samo te herbalne. Kada sam potrošio sve cigare koje sam imao (oko 10 paklica, a u paklici je 10 cigara) primetio sam da mogu bez njih, a duvanske više ne mogu ni da pomirišem. Sada ne pušim skoro godinu dana. Moj savet je da probate herbalne cigarete nirdosh, necete se pokajati. Mislim da ih sada ima i kod nas, pokušate da potražite na internetu- kucajte herbalne cigarete. Evo imaju i sajt www. Herbalnecigarete. Com srecno!


 5. Ivan 27.05.2014

  Pusio sam mnogo. 3-4 paklice dnevno cigareta koje su bile poprilicno jake (0. 8 mg nikotina, 9 mg katrana) . Nisam ni jedan dim puckao nego uvlacio dubolo, zadrzavao pa polako ispustao. . . Sa uzivanjem. . . Ukupno 24 godine. Od toga, poslednjih 10 ovoliku kolicinu, pre toga, paklicu pa sve vise i vise. . . Ostavio sam pre 20 meseci. Nekoliko puta sam bezuspesno pokusavao. Na suvo (uz knjigu alana carra) sam izdrzao 6 dana i potpuno odlepio. Uz zyban sam izdrzao oko mesec dana, uz tabex oko 6 nedelja. Cigarete mi uopste, za divno cudo, nisu fizicki smetale. Uzivao sam u pusenju, ali sam stravicno prezreo tu zavisnost od droge i obavezu da na svakih 15 minuta moram da obavim unos doze! Bioskop je bio mucenje, putovanje autobusom uzas. . . Pocele su da rastu cene cigareta i procitao sam kojim ce tempom poskupljivati cigarete i shvatio da cu osiromasiti zbog pusenja. Bolje da probam da ostavim milom nego posle silom. Palo mi je na pamet da smanjim broj popusenih cigareta i to sam sproveo u delo. Nekoliko dana sam pusio za trecinu, pa duplo manje. . . To je trajalo oko dve nedelje dok nisam shvatio da je isto mucenje nepusiti sat ili dva nekoliko puta dnevno, kao sto je nepusiti ceo dan odjednom. Vratio sam se na tri paklice za tili cas: ) ! Znaci, treba naci resenje! Treba procitati sve, treba probati sve. Knjigu sam procitao, tablete probao, na suvo probao, procitao sve forume koje sam nasao. . . Nisam jos probao da odem u savetovaliste za odvikavanje u drzavnoj bolnici. Uradim i to. Oni mi savetuju tabex uz njihov specijalni program koga sam se pridrzavao. Bilo je to korisno iskustvo koje ima samo jednu manu, ali ogromnu. Naime, tamo rade sve sami zakleti nepusaci koji nemaju ama bas nikakvog licnog iskustva sa pusenjem i ostavljanjem te droge. To vam je kao kada bih ja zenama objasnjavao kako izgleda porodjaj zato sto sam ga posmatrao. Uspeo sam ovako: 1. Shvatio sam i prihvatio da je duvan teska droga i da ce biti tesko, ali vremenom sve lakse! 2. Shvatio sam da kniga allena carra pomaze pusacima sa malo staza i sa umerenim pusenjem (do 1 paklice) , a ostalima toliko retko da ja sigurno nisam taj slucaj. Ne omalovazavam knjigu ni metodu nego skrecem paznju na cinjenicu da su proizvodjaci cigareta zbog te knjige, zybana i tabexa dodali "malo" toliko hemijskih pojacavaca zavisnosti da je problem ostavljanja postao daleko ozbiljniji nego pre nekoliko godina, a kamoli pre 15 ili 20 godina. Tada je skoro svako mogao samo "jakom voljom" da ostavi cigarete, a sada lekari to odvikavanje stavljaju u istu ravan sa odvikavanjem od heroina. 3. Shvatio sam da je pametnije koristiti pomagala poput zybana ili tabexa nego se junaciti bez icega. Moze da se iskopa rov i rukama, ali daleko je lakse asovom i glupo je ne koristiti ga kad vec postoji. Odabrao sam tabex jer je jeftiniji. Prodaju i njega na tablu, a tabla kosta kao paklica cigareta. 4. Krenuo sam jednog nebitnog dana u ljuti boj postavljajuci sebi cilj da izdrzim prve tri (najgore) nedelje. Usput sam se pridrzavao saveta koje sam dobio u savetovalistu i cija je svrha da mi olaksaju muke. Dupla doza tabexa (program po kome se piju dve kutije, a ne jedna) , dve case mlake vode ujutru, jedna socna vocka, tusiranje, setanje. . . Izdrzao sam tri nedelje uz jedvite jade! Kocila mi se vilica i patio sam od nedostatka koncentracije. Shvatio sam da tabex odradjuje ogroman posao jer znam kako je bilo bez njega. Nisam imao stravicne depresije nego blage, nisam imao sumanut gubitak koncentracije nego podnosljiv pa sam mogao da vozim i idem na posao. Ti simptomi su poceli da nestaju. Ostala je jos samo jaka zelja za cigaretom i non-stop razmisljanje o pusenju. 4. Postavio sam novi cilj: 100 dana bez cigarete! Nisam hteo da upropastim postignuto. Najgore je proslo, ni sad nije lako, ali osetno je lakse. 5. Shvatio sam da se "olaksanja" ili stepenice kao potpunom odvikavanju ne osecaju iz dana u dan ili iz nedelje u nedelju, nego iz meseca u mesec. Odvikavanje je dugotrajan proces i, po zvanicnoj medicini, traje godinu dana. Polovina je 6 meseci i to mi je sledeci cilj! Nakon 100 dana jeste bilo mnogo lakse nego prve tri nedelje, a neuporedivo lakse nego prvih desetak dana. Doduse, s` vremena na vreme sanjam kako pusim pa mi je krivo - da crknem. Navikao sam se da uzivam u pivu bez cigareta. Milina jedna! Ne mozes tako lako da se napijes a glavobolje nema uopste ni od kakvog pijanstva. Znaci, caffetine sam ranije gutao zbog cigareta, a ne zbog alkohola! 6. Nakon sest meseci sam i dalje imao zelju za cigaretom iako sam na mnogo mesta procitao kako posle toliko vremena nema vise nikakve zavisnosti. Nema, mozda, za one koji su pusili duplo manje ili krace od mene. Situacija je super u odnosu na prethodni period, ali nije sjajna. Ponekad opet sanjam kako pusim. Medjutim, fenomenalan je osecaj da primetite kako pola dana uopste niste ni jednom pomislili nista u vezi sa pusenjem, pusacima, cigaretama. . . 7. Nakon osam meseci doziveo sam stravicnu krizu koja je trajala nekoliko dana, a pojma nemam sta ju je uzrokovalo. Nakon nje, sam opet dobio strah od kriza i trebalo mi je dosta vremena i piva da se oslobodim tih gluposti. 8. Nakon godinu dana sam postao zvanicni nepusac, ali ja sam imao i dalje "svetle" trenutke zamisljanja da obnovim pusenje jer sam dokazao da mogu da ostavim. Kada sam se setio kako "lako" sam ostavio - odmah sam odustao. 9. Sada nemam krize, nepusac sam, ali imam potpuno jasnu i treznu predstavu o kakvoj je drogi rec i koliko je lako da se bilo ko navuce (meni bi bio potreban dan, a bilo kom bivsem pusacu nekoliko dana) . Odvikavanje, zaista, traje oko godinu dana. Kod mene je i to trajalo malo duze. Uzasna droga i nemojte da nipodastavate njenu snagu nego svom silinom krenite u borbu protiv zavisnosti! Bice vam lakse nego meni jer malo je onih koji su tako mnogo pusili.


 6. Pera 16.09.2012

  Malo je to 300e. Sta ga prevaranata u ovoj srbiji zemlji dembeliji


 7. Valentina 04.08.2012

  Pušila sam 20 godina. Uz pomoc tabexa sam prekinula, nisam pušila više od godinu dana. I klasika, jedna cigareta sa drugaricom i opet sam propušila. Ne odustajem, pokušavam ponovo, ne pušim dve nedelje, nadam se da ću ovog puta uspeti, jer sam shvatila da ne treba zapaliti ni jednu cigretu, jer smo na žalost, izgleda zavišnici celog života. Srećno svima.


 8. Linda 21.03.2012

  Pusila sam skoro 20godina. Pre dve godine sam izgubila sestru. Njena deca jos dan danas tuguju za mamom. U jednom trenu sam pomislila "da li imam pravo da istu bol priredjujem mom sinu?". Iako niko nikad ne zna od čega moze umreti ali bar to nece biti zbog moje loše navike i moje slabe volje. Priznajem prvi mesec je bio najgori. Ali sam svaki put mislila na sina kad god sam imala krizu. Istrajala sam zbog njega. Danas verujte da mi ne pada na pamet cigareta. Telo se u stvari prilagodjava stanju bas kao sto se prilagodjavala na pocetku pusenja. Zato moj savet je ovaj: motivacija.


 9. JASMINA 23.11.2011

  Ko ima knjigu za odvikavanje, bila bi mu veoma zahvalna da me posavetuje prema tim uputima


 10. JASMINA 23.11.2011

  Ja sam pusac koji zeli da to vise ne bude! Svaki savet dobro bi mi dosao. Citala sam savete ali, ja i dalje ne znam sta da radim kad mi je potrba cigara. . . Kada ne znam sta cu, ja zapalim, kada sam uznemirena ja isto radim, kada sam radosna, usamljena, itd itd. Dosla sam do zkljucka da mi cigara pravi drustvo i jednostavno ne mogu da zamislim sta bi drugo moglo da zameni cigaru u tim svakodnevnim momentima. Da li neko prema ovome moze da me posavetuje?


 11. rean 29.10.2011

  Hahahaahah 300 evra ma bre vi niste normalni hahahahaha smesno zasto nije besplatno ili barem 50 evra?????????


 12. Marina 14.08.2011

  Strastveni sam pusac 30 godina. Vise puta sam pokusavala da prestanem da pusim. Apstinirala sam, od dve nedelje do tri meseca i opet nastavljala. Pusim dnevno dve paklice cigareta. Osecam sve vise posledica pusenja. Opet pokusavam da ne pusim pa sam uz tabex tri nedelje bez ijednog dima. Danas sam u tako jakoj krizi da sam kupila cigarete i popusila 4 cigareta. Zelim i hocu da nastavim sa apstinencijom pa molim za svaki savet koji bi mi pomogao. U vreme krize se preterano znojim, placem, depresivna sam, postajem nervozna, ne mogu da spavam a i kada spavam sanjam cigarete.
  Svaki savet je dobrodosao, hvala


 13. Dragan 15.06.2011

  Na mene sigurno neće delovati pa nisam spreman da se izlažem troškovima lečenja na ovaj način koji mi izgleda vrlo neubedljiv. Ja lično mislim da je odvikavanje od pušenja nemoguće i da svi oni koji kažu da su se odvikli od pušenja notorni lažovi ili nikad nisu bili istinski pušači.


 14. Olja 18.05.2011

  Molila bih da napisete adresu klinike i kontakt telefon. Hvala!


 15. Nenad 16.05.2011

  Bio sam na tom seminaru alena care. To je takva glupost. Ono sto pricaju nema veze sa naucnim cinjenicama, naravno vratili su mi novac bilo je oko 12 000 dinara probao sam i ziban, kao da sam gutao kocke secera ni od toga nista prosle godine sam prestao na 5 meseci jer nisam imao para ni za najjeftinije cigarete nije bilo lako ali prihvatio sam situaciju i nosio se sa njom ali i posle pet meseci imao sam osecaj da mi nesto nedostajen pa sam ponovo poceo da pusim sad sam poceo sa tabexom nadam se rezulatatima, pa videcemo srecno svima koji pokusavaju


 16. Dr.Laki 15.11.2010

  Cena vam je prava "sitnica". Ja braćo radim mesec dana za te pare koje vi hoćete da m otnete za 5 sati. Sramota. . . .


 17. Duda 07.10.2010

  Juce sam kupila knjigu u n. Sadu na spensu, cena nesto vise od 700 din. Ocu da prestanem sa pusenjem i verujem da cu uspeti, knjigu cu nakon mog uspeha pokloniti mome sinu jer od sveg srca zelim da ostavi to zlo, nadam se da cemo zajedno slaviti pobedu.


 18. Danka 05.07.2010

  Lak način da se prestane sa pušenjem? Da, kada zaglavite sa infarktom ili šlogom kod doktora i on vam kaže da više ne smete da pušite a vi se onda hvalite kako ste lako i odjednom prestali a zapravo ne smete da priznate drugima da ste u bolnici premrli od straha i konačno priznali sebi da ste se sami doveli u tu istu bolnicu. Svi bi želeli jednostavna i brza rešenja ali. . . . Međutim, ova knjiga je bila moja polazna tačka za početak lečenja bolesti zavisnosti (o nikotinu) . Među komentarima često ćete naći kako je neko pročitao knjigu pa posle 3 nedelje propušio ili posle mesec i po dana ili posle dva-tri meseca. Upravo toliko su trajali svi moji predhodni pokušaji. Sve dok nisam shvatila da zapravo bolujem od bolesti zavisnosti. Saznanje je bilo bolno. Sa nikotina sam se skidala na suvo (bez tabexa, bez zibana) . Bila sam u depresiji. U početku sam plakala gotovo svaki dan jer mi je i najjednostavnija radnja bila stresna. Ali sa uspešnim završetkom svakog zadatka bila sam ponosna na sebe kao da sam osvojila kosmos. I jesam. Od tada čitam sve što mi padne pod ruku a vezano je za pušenje, cigarete, nikotin, droge, bolesti zavisnosti. . . . Posle alana cara stigla sam do medicinske literature gde se na meni mnogo prihvatljiviji način objašnjava kako funksioniše mozak jednog zavisnika. Za 7 dana će biti godinu dana kako ne pušim. Prema zvaničnoj medicini onda ću iz apstinenta preći u bivšeg pušača. Radujem se tom danu. I smišljam plan kako da i dalje ostanem nepušač: ) .


 19. Roksanda 24.05.2010

  Ja sam pusila 20god. , od svoje 16-te. U proseku kutiju dnevno. Nisam imala zdr. Problema, ali sam resila da prestanem upravo zbog zdravlja, pa zatim dvoje male dece koja gledaju mamu kako pusi pa im nije jasno zasto je to "fuj", finansijski momenat takodje nije zanemariv (oko 40e mesecno) . Ne pusim dve nedelje, krize su jako male, a u svemu mi je puno pomogla u clanku pomenuta knjiga alana kara


 20. Dusko 20.04.2010

  Molim da me uputite na dalje korake, posto u mojoj sredini ne postoje drustva za odvikavanje od pusenja, pa ne znam kome i kako da se obratim. Hvala.


 21. Dusan 14.03.2010

  Pre nekoliko nedelja prestao sam da pusim. Osecaj je fenomenalan. Mada sam koristio lek ziban ponosan sam na sopstvenu volju. Uzrok moje odluke da prestanem je jednostavan, nisam mogao da trcim, da se penjem uz stepenice itd. A da se nezakasljem. Nema vise ni odvratne zute boje na mom kaziprstu i srednjem prstu. Jezik mi nije vise beo. Ma osecaj je neopisiv. Pusim vec deset godina i zaboravio sam kako je to biti nepusac. Ljudi moji prestanite da pusite niste mali. Mogu da razumem srednjoskolce ali druge nikako.


 22. Snezana 12.12.2009

  Htela bih da vas pitam gde se moze nabaviti knjiga lako ostaviti pusenje od alana kara? Cula sam da je super knjiga i da se stvarno ostave cigarete ja znam dve osobe koje su uz knjigu ostavili cigarete. Ja sam juce trazila knjigu po knjizarama i nisam nasla. Dali moze negde da se naruci? Hvala i pozdrav od sneze


 23. Gaga 15.11.2009

  Da li ima neki sajt na kome moze da se poruci ta knjiga. Inace pusim od 1993., majka sam troje dece i vise mi je muka od cigareta. Pokusala sam jednom sa tabexom ali sam ponovo propusila. Trenutno sam kao ponovo na tabexu ali to sigurno nece da potraje.


 24. Bojana 26.07.2009

  Knjiga " lak nacin da ostavite pusenje" je odlicna!!! Da nisam slucajno dosla do te knjige i danas bih pusila. Moracu da priznam da sam vise puta prestajala i opet se vracala na cigarete, ali ne treba odustajati od namere da prestanete da pusite. Knjigu sam citala tri puta i sada sam potvrdjeni nepusac. 100% posle prvog neuspeha shvatila sam da je to droga i zelja da se borim protiv toga bila je jos veca. Majka sam dvoje male dece i vrlo sam srecna i ponosna sto sam se izborila sa tom groznom zavisnoscu. Kupite knjigu, verujte to je jeftin i lak nacin da prestanete da pusite. Probala sam pre par godina ziban to su mi uzaludno bacene pare kao i na cigare svih proteklih petnaest godina.


 25. tanja 24.07.2009

  Lako zvuca, zaista, ali ja sam nekoliko puta pokusavala i nisam uspela. Uvek problem kako sada ziveti bez cigareta i strah od gojenja, jer kada ne pusi samo bih jela.


 26. Nenad 11.07.2009

  Pušio sam 30 godina dve kutije cigareta. Smučilo mi se što pušim i rešio sam da prestanem. Kupio sam ziban i posle pola kutije popijenih tableta spontano sam prestao da pušim što traje evo godinu i po dana. Preporučujem svima uz konsultovanje lekara.


 27. Ika Pesic 09.07.2009

  Nikorette flasteri i žvake (supstituciona terapija za odvikavanje od pušenja) trenutno nisu dostupni u Srbiji. Proces registracije ovih sredstava je u toku. Poslednja informacija koju sam dobila od farmaceutske firme, je da će žvake biti na tržištu u Srbiji verovatno u oktobru 2009. Sada ova sredstva možete nabaviti u zemljama u okruženju (Hrvatska, Mađarska, Crna gora, Grčka)


 28. jelka 18.06.2009

  Pusila sam 25 godina. Imala sam strahovitu zelju da ostavim cigarete. Ali nisam uspevala. Onda sam slucajno, ali stvarno slucajno kupila knjigu lak nacin da ostavite pusenje. I ne pusim vec 5 dana ali ni jedan dim. Koliko cu izdrzati ne znam.


 29. Homer Ruma 12.05.2009

  Postovanje "• u nas nrt su dostupne u slobodnoj prodaji u obliku flastera od 15mg, 10mg, 5mg i u obliku žvaka od 4mg i 2mg. " nigde ne mogu da nadjem ove proizvode u prodaji. Ako bih znao tacan naziv ovih preparata verovatno bi se na internetu negde naslo ali. . . Molim vas da me usmerite, hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde